用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 救恩vs高主教 (男仔)
樓主: estella2015
go

救恩vs高主教 (男仔) [複製鏈接]

kudon 發表於 20-11-21 00:45
你好叻叻能夠為小朋友搵到合適的活動教學學校,你小朋友一定非常喜歡閱讀

Deleted

kimlam953 發表於 20-11-21 10:25
我小朋友學校有教口訣,亦都有教小朋友點拆字,所以我小朋友又無咩寫字問題或唔記得寫嘅問題。佢有成日返 ...

kudon 發表於 20-11-21 10:48
好叻叻愛學習又有記性,我朋友個囝成日執筆忘字,而家對中文投晒降 ...

Deleted

kimlam953 發表於 20-11-21 10:25
我小朋友學校有教口訣,亦都有教小朋友點拆字,所以我小朋友又無咩寫字問題或唔記得寫嘅問題。佢有成日返 ...

請問可以分享口訣嗎?我都唔係好識如何教小朋友拆字。謝謝你(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

airwalk 發表於 20-11-20 10:08
vote for 救恩 too.男仔成績爆發力較為後期.,
救恩happy活動教學, 邊玩邊學, 佢地可能較接受,  .  

我想問一下,如果小朋友係谷得,傳統型。創意力唔夠,唔係應該去活動教學既學校,鼓勵佢多發揮創意?

傳統學校係會較適合,但不是欠缺的,也要改進一下?

airwalk 發表於 20-11-20 14:46
咁就好講小朋友咩類型.
其實小學個D野, 真係小朋友長大大部份都會明白,何必長期操練..反而應著重語文, 同 ...

我非常認同你既説法。

小兒個性文靜,谷得,兇得,都聽話就係太聽話,無創意,唔敢自己去做決定。但我覺得男孩子,不應這麼。有不小朋友話應選傳統,或抽獎津校也適合。

請問你們有沒有意見,提點一下。

救恩咩都好,但男仔升中要就要諗清楚校網問題。當然你可以中學考直資的,但如果想讀津中,要留心中西區只有一間英皇書院是band1 for 男仔的。

我是很喜歡救恩的,但無龍中,無直屬連繫位,就要面對現實諗清諗楚。

加多一句,兩間揀,我仍會揀救恩,純粹因為我比較less traditional 嘅學校。

但也建議入讀前要清楚明白升中嘅難處。

我會揀高主教,有中學backup, 因我朋友既女讀救恩,救恩只係頭兩年好happy, 之後就開始谷學生,所以佢阿囡升小三後就唔開心。

haharachel 發表於 21-1-11 17:37
我非常認同你既説法。

小兒個性文靜,谷得,兇得,都聽話就係太聽話,無創意,唔敢自己去做決定。但我覺 ...

我兒小時一樣文靜乖巧,很受老師同學歡迎,但現在是小學生了,愈大個性愈出,開始發展出自己喜好,古靈精怪,我想在校跟一大班男孩一起學習,總會互相影響的,在我看來,絕對是正面影響。小朋友要活潑,不能太乖巧的。

另外,個人認為,不需要醜化「傳統」二字,簡單說「傳統學校」不等於谷、深、難、悶、缺乏創意培育等,不敢說所有傳統學校都不是如此,但確實有傳統學校是建立到小朋友開心、輕鬆及有質素的學習,只要多問多觀察就可以發現這種「非傳統而又傳統的學校」存在。在我而言,學校可以建基於傳統經驗及價值下,再與時俱進,發展配合現在社會所需時是最重要。相反,新派學校必定全部輕鬆又愉快?我不太相信不需付出而有好的收穫。

estella2015 發表於 20-11-20 09:04
這兩間小學有什麼意見? 還有細佬跟尾。

高主教有直屬中學
救恩升中以直資為主

高主教
Secondary School Places Allocation
http://rcps.raimondi.edu.hk/wordpress/our-excellence-2/sspa/

2018/2020 SECONDARY SCHOOL PLACES ALLOCATION

This year, we have 83 P.6 students allocated to Raimondi College.

救恩 升中概況
https://www.kauyan.edu.hk/primary/our_student/升中概況/

https://www.kauyan.edu.hk/primary/wp-content/uploads/2020/07/2019-2020-升中概況_上網_-中文_16_7.jpg

PTL_L 發表於 21-1-11 21:52
我兒小時一樣文靜乖巧,很受老師同學歡迎,但現在是小學生了,愈大個性愈出,開始發展出自己喜好,古靈精 ...

你好丫,想知你小朋友現在讀緊邊間。因為我好迷惘,不論升學或興趣班,都係媽媽叫就去做。而我也不會看他應向那方向發展,方便既pm分享下,謝謝你
‹ 上一主題|下一主題