用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 嘉諾撒聖心幼稚園
go

嘉諾撒聖心幼稚園 [複製鏈接]

有冇用家可以分享下經驗?
未有結果前交求位信有用嘛?
本人係天主教徒,但小女係N無,想佢自己用心去感受。
我好想佢可以入到,全部女龍名幼都無報,只鐘情於聖心 。
   5    0    0    0

求位信交唔交應該對第一輪結果無幫助! 因為本身報名人數多,要收滿學額無難度!

SH係一間出名女龍,如果係你心儀,你應該做好準備,去同其他人競爭!
聖心都好清晰,講明收生條件,就算面試片都講明內容,一般收生都係計分制,符合幾多,計分幾多,分數最高開始收落去, 面試信其實都有寫明教友會優先教慮,不過有機會你條面試片做得好,幫助加分!

利申:SH家長,眼見11月都有人插班,就知只要學校肯收,開左學2個月都有人轉過去

就算12月第一次派offer不收女女,也不用擔心,亦不要灰心。跟據我個女嘅同學的家長向我透露,寫求位信十分十分有用(不要形形式式,要真心,動之以情)
萬一真係第一輪不收你女女,咁你就係收到offer 之後的一兩天寄一封求位信,佢地會係Jan call 第一輪waiting
之後無call 的話,再係Mar 或Apr 寄一封,佢地會係May call 第二輪waiting
之後佢地又係June 又call 一兩個
最後,有名家長係July 再寫左封求位信,咁係Sep 頭時收到對孖女的offer
雖然只係個別經歷。。但希望能夠幫到你

再別康橋 發表於 20-11-19 08:01
就算12月第一次派offer不收女女,也不用擔心,亦不要灰心。跟據我個女嘅同學的家長向我透露,寫求位信十分 ...

好希望我同小朋友能夠成為聖心一份子 聖心係一間十分好嘅學校,多謝你嘅information 好有用!不過我自己心急,停課前一日親自交左封求位信去學校信箱,唔知sister收唔收到呢。。。呢家諗返又怕學校唔鐘意,今年係十二月十五號有results,感覺好漫長,到時我都打算出results當日親身交多次求位信,希望能夠打動修女校長 冒昧問一句,校長會在接送時段出現在大門嗎?謝謝!

今年多了學生移民走,變相多了call waiting
很多熱門幼稚園都還在call waiting

回覆樓主:

upup

快樂火雞 發表於 20-11-19 15:20
今年多了學生移民走,變相多了call waiting
很多熱門幼稚園都還在call waiting

回覆 Georginamama 的帖子

平時校長不會在學校大門的呀!你信嘅內容動之以情就足夠!!真的,內容要真心,佢就會喺信件中挑選waiting我十分期待你的好消息

再別康橋 發表於 20-11-20 08:54

平時校長不會在學校大門的呀!你信嘅內容動之以情就足夠!!真的,內容要真心, ...

謝謝你啊 你讓我更加感到聖心的家長很有愛(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

我都有報呀, 不過想問下點解咁想入嘅? 我報完聽人講入面好嚴, 小朋友讀得好唔開心(讀左幾個月轉校)
話要坐到超級定唔準郁...
其實我女係好坐得定, 但點先知適唔適合?

回覆 再別康橋 的帖子

真係有心讀係要付出的細b 都有機會㗎!

聖心幼稚園真係一所好好的幼稚園,並不是嚴得很,但始終係歷史悠久嘅修女學校,當然有一定要求,坐定定固然好,不過大部分同學仔都會快適應到的。

老師有愛心,不太催谷。希望各位心儀聖心幼稚園的家長收到offer,加油~

babyeugene089 發表於 20-11-22 16:13

我都有報呀, 不過想問下點解咁想入嘅? 我報完聽人講入面好嚴, 小朋友讀得好唔開 ...

應該無你形容咁嚴的,老師好好,會教小朋友要守規矩,但對SEN會影響課堂嘅小朋友都好有耐性,一定唔係要坐定定唔準郁嗰種

Georginamama 發表於 20-11-19 02:38
有冇用家可以分享下經驗?
未有結果前交求位信有用嘛?
本人係天主教徒,但小女係N無,想佢自己 ...

求位信有用的,到K3都仲有人係插班生,聽聞當中都有K1嘅waiting list

我自己本人係舊生,而我果個係仔仔,今年我都有照報聖心k1 (emoji) 知道聖心收好少男仔,但都試一試。

man7099 發表於 20-11-27 19:56
應該無你形容咁嚴的,老師好好,會教小朋友要守規矩,但對SEN會影響課堂嘅小朋友都好有耐性,一定唔係要坐 ...

聖心有收SEN,??

我都好喜歡呢間學校,自細在嘉諾撒會既學校讀,好有情意結。不過我女係12 月細,已安撫自己機會好細。

大家加油

Georginamama 發表於 20-11-29 11:37
聖心有收SEN,??

有同學係,不過唔肯定報名時家長有冇提及

再別康橋 發表於 20-11-19 08:01
就算12月第一次派offer不收女女,也不用擔心,亦不要灰心。跟據我個女嘅同學的家長向我透露,寫求位信十分 ...

無錯,唔好灰心,
因為真係call waiting call 到7月都仲有得call.

今年開學後有小朋友退學,
因為今年多家庭決定移民,
到咗開學後都仲有插班生

babyeugene089 發表於 20-11-22 16:13

我都有報呀, 不過想問下點解咁想入嘅? 我報完聽人講入面好嚴, 小朋友讀得好唔開 ...

放心,聖心係比較傳統嘅幼稚園,
但係都相對包容都活潑嘅小朋友。
我囡真係好活躍嗰啲,
比起男仔仲活躍,
但係我囡都適應到學校生活,
相信女仔慢慢長大就會定落嚟。
‹ 上一主題|下一主題