用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 IS or Boarding School
go

[小學] IS or Boarding School [複製鏈接]

小女現讀名直資小, 成績中上, 學校有IB, 另有妹妹於名津小, 也是成績中上, 學校沒IB.向各JM請教, 如目標oxbridge/IVY, 應該大女原校一直讀升IB? 或大女及細女嘗試考Y7 IS? 或11/13考英國Boarding School?
11歲太早去英國我又不捨得, 留港又不知要不要轉IS及幾年級轉才對升大學最有幫助. 有人可以告訴我嗎, 非常感謝.

1    0    0    0

dragonb2012 發表於 20-11-18 15:45
小女現讀名直資小, 成績中上, 學校有IB, 另有妹妹於名津小, 也是成績中上, 學校沒IB.向各JM請教, 如目標oxb ...
小朋友宜家先小學...到佢考大學恐怕你都緊張唔黎喇 bor...入咩大學同讀唔讀 IS 其實關係不大...每年 local school 又好...IS 又好...都有優異學生入到如果真係夾硬要準備既話...只可以話純計成功入讀 oxbridge 機會率 ... 一定係去英國讀 oxbridge 收生最多既學校 (e.g. westminster, eton)
但坦白講...小朋友去到果個年紀...已經係中學生...將近成年人...父母仲控制到嗎? 不如睇下邊間學校小朋友可以發揮到最大才華? 到時想入咩都得啦

其實當年我都係一直讀LS再去外國讀大學, 但已經20年前既事, 唔知依家點. 對IS/Boarding School不太熟悉.
又唔係控制既, 當然要睇小朋友最後讀成點, 但譬如自己當年讀LS, 考外國大學感覺辛苦一點.

想問讀IS, 大約會有多少同學中途再轉外國Boarding School? 點解佢地要再轉呢? 留在香港IS考完IB不可以嗎?

dragonb2012 發表於 20-11-18 17:12
其實當年我都係一直讀LS再去外國讀大學, 但已經20年前既事, 唔知依家點. 對IS/Boarding School不太熟悉.
又 ...
如果由local school 入oxbridge 係真係最困難 ...每年無幾多個.. 比起英國prep school 入 .. 機率爭太遠至於IS, 一樣有人入..但比係英國prep school 入都係少...
香港嘅學校頂盡每間都係收到4-5個咁上下..但英國prep school 閒閒地都50-60個 ...
簡單黎講 經香港學校入到嘅 ..無論IS 定LS, 都係考得最好果批 ... 正常佢地讀咩學校係邊到讀都會入到
所以你都係諗番邊個setting 可以令女女有最好發揮...唔好因為IS 好似國際化啲同外國大學好似接軌啲就想轉..其實唔太關事...英國啲教育模式其實都好死板下..同IB完全兩回事...所以唔好搞亂IS 就一定係IB, 讀IB就一定係涵接外國大學..講真你GCE考科科A, oxbridge 唔通唔收你咩...
佢宜家發揮得好可能就係因為宜家間學校讀得開心..佢如果唔鍾意去英國或者去IS, 到頭來發揮得唔好咪仲更加入唔到
都係果句 去到考大學 父母無得參與咁多架喇

dragonb2012 發表於 20-11-18 17:12
又 ...
IS學生中途轉去外國讀 boarding 相信都係父母覺得出到去可以比個小朋友學下獨立或者專心 d 讀書咁解..又唔駛諗到一定要出國先入到外國大學既。香港學生一樣可以自己考 GCE ... 拎晒 A  一樣可以入 oxbridge...至於 Ivy league...係比 oxbridge 難好多...真係唔係話送去讀下 boarding 就可以令到條路容易 d 的。

明白你好想自己能力安排到就比最舒服條路女女...但名牌大學呢樣野...係睇小朋友發揮...如果係名牌之中既名牌...除左成績好...係要個 profile 夠 outstand同 interview 表現夠好先得...入學 interview 單單問一句點解要報呢間大學既呢一科...都可能需要小朋友咁多年黎既歷練先答到...呢 d 真係唔係轉下學校可以幫得到
你可能諗點樣培養小朋友對學習有濃厚興趣會直接過諗轉去邊間學校。除非你覺得宜家間學校有反效果...咁就要諗諗轉。 但就唔好成日諗住oxbridge ivy ... 令女女太大壓力...讀名牌大學將來都唔一定好有成就呢。

回覆樓主:

英國中學收生主要於
Y7(11+) Y9(13+) Sixth form(16+)
通常Y7最多位 例如以下 Y7=Y9x2

https://www.st-marys-ascot.co.uk/admissions-procedure/

The school accepts about 65 pupils each year. Entry is at 11+ (our main intake), 13+ or 16+ and is by the school's own entrance examination, an interview and a report from the current school. About 40 pupils are admitted to Year 7 (11+), 20 to Year 9 (13+) and about 5 to the Sixth Form (16+).

dragonb2012 發表於 20-11-18 15:45
小女現讀名直資小, 成績中上, 學校有IB, 另有妹妹於名津小, 也是成績中上, 學校沒IB.向各JM請教, 如目標oxb ...

其實想入oxbridge/ ivy 唔係只考慮成績。成績好只是基本門檻,呢D大學全部要面試,所以對你想報讀嗰科嘅熱誠都好重要。美國大學更加唔係只看成績,課外活動,community services 等經驗都好重要。個人覺得本地學校較偏重學業、國際學校環境更多培養學生自信和表達。不過最終都要睇你女性格、強項、第時選什麼科、先可以研究邊條路最啱佢。

gavroche915 發表於 20-11-18 18:22
IS學生中途轉去外國讀 boarding 相信都係父母覺得出到去可以比個小朋友學下獨立或者專心 d 讀書咁解..又唔 ...

呢句真「 但就唔好成日諗住oxbridge ivy ... 令女女太大壓力...讀名牌大學將來都唔一定好有成就呢。」

我請過一個oxbridge畢業生,做事理論多多,實際做事零蛋,最後比我叫佢走;讀乜都好,最緊要識做人
‹ 上一主題|下一主題