用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 討論下成績
go

[其他] 討論下成績

有冇讀主流既小朋友默書測驗考試好低分,唔合格或者只得二十幾分??

無論我幾努力同個自閉症既仔溫書,佢都只係得二十幾分,成日俾老師訓話,我都唔知可以點做??

有冇同路人可以分享下??

回覆 wy.yau 的帖子

有冇同老師解釋?比老師了解下你同小朋友嘅困難。唯有自己再比D耐性再慢慢教。

我小朋友今日小四,有限智能,中英默書都好高,但唔識應用,理解能力差,有啲都教到好氣餒

Liuvyn 發表於 20-11-19 09:21

有冇同老師解釋?比老師了解下你同小朋友嘅困難。唯有自己再比D耐性再慢慢教。 ...

有呀,我俾晒報告學校,但係佢地就不斷同我講個仔依樣唔得果樣唔掂,成日就想踢我個仔去特殊學校

kingkong1104 發表於 20-11-19 11:29
我小朋友今日小四,有限智能,中英默書都好高,但唔識應用,理解能力差,有啲都教到好氣餒
...

我都好氣餒,不過佢先岩岩起步,而家先一年班,返左冇幾個月,都未適應,我諗慢慢應該會進步,不過老師俾好多說話我聽,想趕我仔讀特殊學校

opclk99 發表於 20-11-19 21:13
你要明白,
主流學校就係咁,
人地老師也有target耍交功課

其實佢學校講對SEN支援多我先揀既,點知講一套做一套喎,仲要只係讀左2個幾月就咁樣,支援都未有就想删閘。

回覆 kingkong1104 的帖子

我女都係同樣情況,中英默書好,考試唔得,教到好累

wy.yau 發表於 20-11-19 23:10

其實佢學校講對SEN支援多我先揀既,點知講一套做一套喎,仲 ...

其實有機會係入班老師夾唔到你小朋友,因為好多支援都需要報告同埋上左堂老師了解左佢既需要,再講返比sen組聽,再適當咁入組,但你小朋友而家係比老師投訴,係個別老師問題,可能未必關學校事,事實每個學sen都有唔同性格,每年每科老師都唔同,好難做到適合每個sen, 而家最重同多啲老師溝通。

好似我小朋友,佢係s位出主流小學,佢果班好多sen, 但又做得唔錯喎,咁多年都無投訴過,仲成日讚我仔,雖然唔咪話好多支援,但老師同學校真係幫左我小朋友好多,同學之間又相處到,成班都係好朋友,我地去親子旅行完全睇到佢地好親和,會疊膊頭,我記得頭果幾年有同學仔好鐘意咀我仔攬我仔 friend到咁,雖然係唔好既行為,當然係學校唔可以啦,但足以明白到佢到有幾friend ,起碼佢地開心,用佢地既方式溝通到,咁都幾好吖,我地小學出名超關愛支援好,但一樣有家長覺得支援唔到佢小朋友,轉左另一間普通小學反而支援到喎,其實都係一樣,每個小朋友學習適應能力唔同,家長要求都唔同,好難一蓋而論。都真係要坐過間學校,感受過先知適唔適合自己小朋友。

wy.yau 發表於 20-11-19 23:10

其實佢學校講對SEN支援多我先揀既,點知講一套做一套喎,仲 ...

而家小朋友岩岩升中,我都唔敢講間學校好唔好,不竟岩岩坐落,都要慢慢適應,暫時老師都無投訴,只係話佢唔係太識炒筆記,同埋啲自理執locker,用塗改帶等等果啲小問題,老師話會商量睇下點幫小朋友,同埋有時會留校幾個字教返佢中一應該要識既日常野,所以佢每日係班都係最遲放學既一個,而家最希望佢快啲成長,適應到中學生活,其他野都理唔到咁多,不竟學校都有佢地既處理手法

1016Mama 發表於 20-11-20 13:37
回覆 kingkong1104 的帖子

我女都係同樣情況,中英默書好,考試唔得,教到好累 ...

考試差成點??大概幾多分??

vta137 發表於 20-11-21 12:14

其實有機會係入班老師夾唔到你小朋友,因為好多支援都需要 ...

其實各學科既老師都冇投訴阿仔,係負責支援既主任成日迫我走姐,主科老師都讚阿仔有進步架。

wy.yau 發表於 20-11-21 20:25
其實各學科既老師都冇投訴阿仔,係負責支援既主任成日迫我走姐,主科老師都讚阿仔有進步架。
...

吓!點會咁架,佢係負責支援sen喎,如果學校無sen,佢既職位可以取消得啦!

以前小學係叩門入既,老師,同校長見過小朋友教到佢先收,我無特別理到邊個支援組主任,不過都知邊個,小一時都見過下,後來就無見,也無開過iep, 因為成班都係sen, 佢地又搞得掂,無穿無爛又學到好多野好開心咁返黎,老師成日讚佢好乖,好聽話,叫咩做咩,助理就話我仔係全班最乖最鍚係佢。

到而家中學了先正正式式見支援sen組主任,又見唔同既輔導員等,10月頭又iep見晒所有老師,及心理學家,每人一份小朋友報告,好大陣像,我記得支援組既主任仲叫各科老師協調下,盡量唔無同一日測驗,默書果啲,照顧多啲學習差異,留意多啲小朋友日常既野,要商協點樣去幫小朋友,同埋留意多啲小朋友與其他學生相處既野等等……所有野好detail,最重要果次每個老師都要講下小朋友上堂既情況等各方面,心理教育學家同sen組各員都mark低晒,講足成個鐘,呢度真係做得唔錯既,也初步了解到小朋友特質

主科4科,得1科合格,小女書寫速度及理解力弱

vta137 發表於 20-11-21 20:38

吓!點會咁架,佢係負責支援sen喎,如果學校無sen,佢既職 ...

小學同中學係邊間呀??邊區架??

1016Mama 發表於 20-11-22 01:57

主科4科,得1科合格,小女書寫速度及理解力弱

我發現而家好多小朋友理解都弱,只係SEN小朋友特別弱

冇辦法,唯有盡力教,補習老師說或者過幾年突然明白

wy.yau 發表於 20-11-21 20:23
考試差成點??大概幾多分??

一兩科好少少,其他都麻麻地

wy.yau 發表於 20-11-21 20:25
...

想問吓你喺邊區返學?咁似我嗰間

回覆樓主:

中二囝,ADHD, 非常粗心大意,經常唔見書同做漏功課,我要晚晚上去學校個 Google Classroom check 佢有冇交漏功課,否則啲平時分一定好低