用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 K1 offer比較:Anfield vs 港青基信YMCA尖沙咀 ...
go

K1 offer比較:Anfield vs 港青基信YMCA尖沙咀

兩間都有AMoffer
Anfield名氣大好多,好似亦多英國老師?但校車貴,同埋遠火車站,唔知日後點返學方便d;
YMCA TST少人识,亦好似冇乜英國老師,全部係印度和ABC老師?但校車平,同埋泳池好吸引。
日後target IS小學,請大家幫我比較下兩間學校?

兩間都可以升到IS, 你不如考慮埋鐘意Anfield 小學定YMCA小學。
我就鐘意Anfield多D因為幼稚園有open area同整體比較「西式」,anfield 番學都係坐校車。

回覆樓主:

視乎你喜歡那間小學,之前識有位媽媽由Anfield轉YMCA, 不過是Beacon分校.
如果講小學,YMCA九成英國老師,校長也是英國人!

964000 發表於 20-11-18 08:36
兩間都可以升到IS, 你不如考慮埋鐘意Anfield 小學定YMCA小學。
我就鐘意Anfield多D因為幼稚園有open area同 ...

小學我希望有機會申請到esf,stamford,CAIS。邊間幼稚園適合d?

YMCA TST好似都有個平台花園當作open area。我都覺得好似anfield整體比較西式,管理層全部英國人,但YMCA應該都算國際學校?YMCA比較少人評價,比較難了解。

ol_bb 發表於 20-11-18 08:40
視乎你喜歡那間小學,之前識有位媽媽由Anfield轉YMCA, 不過是Beacon分校

小學我希望可以申請到esf,CAIS,stamford,讀邊間比較適合?好似anfield名氣大d?
TST分校嘅net老師係唔係全部印度orABC?講英文有冇口音?

回覆樓主:

我不是幼稚園用家,不過我知YMCA TST 好多non-chinese 讀(因為我屋苑都多non-chinese讀YMCA), 佢哋唔識中文,唔會上黎EK !

CloveH 發表於 20-11-18 08:50
小學我希望可以申請到esf,CAIS,stamford,讀邊間比較適合?好似anfield名氣大d?
TST分校嘅net老師係唔 ...

將來小朋友會去外國嗎,會去那一個國家?因為見你target 學校完全不同學制,ESF-IB, CAIS-Alberta, Stamford-美式, Anfield, YMCA-英國,ESF如果唔入ESF幼稚園又唔買NR, 入到機會好微好微!

你想入ESF小學
點解唔揀ESF K1既?

回覆樓主:

YMCA係多數印裔老師,部份有口音。本地學生佔一半左右,日本和印裔各佔20-25%左右(幾年前)。如果好心儀YMCA小學就揀YMCA TST,否則我會揀Anfield。

dem0cracy 發表於 20-11-19 18:44
YMCA係多數印裔老師,部份有口音。本地學生佔一半左右,日本和印裔各佔20-25%左右(幾年前)。如果好心儀YM ...

多謝你!

My son studied in Anfield before, his class teacher was an Indian, and other teachers were mostly ABC.

In term of student mix, 100% were local Hong Kong kids in his class.

我小朋友曾讀YMCA K,50%LOCAL, 其他係INDIAN, 日本人多。我朋友讀ANFIELD K, 100%係LOCAL 學生。其實你讀兩間去考ESF 同CAIS, 機會係一样,小朋友英文一定夠考,唔存在收邊間多D,就算ESF/CAIS 收可能係SIBLING 因素。YMCA 我覺得性價比高,冇雜費,LUNCH 係酒店廚房,仲要下午咁多課外活動,全日班抵讀。YMCA冇咁出名,因唔點做MARKETING,唔係私人機構嘛。其實就算你讀完這兩間再考這對方小學都唔難。如果想入ESF, 就申請ESF K。如CAIS,有PASSPORT 一定收。STAMFORD 唔難入。

kriskris55 發表於 20-11-20 15:11
我小朋友曾讀YMCA K,50%LOCAL, 其他係INDIAN, 日本人多。我朋友讀ANFIELD K, 100%係LOCAL 學生。其實你讀 ...

請問你讀邊間分校?TST定西九龍?

TST

我收到2nd in郵件,但錯過時間預約面試,唔知仲有冇機會

kriskris55 發表於 20-11-20 15:11
我小朋友曾讀YMCA K,50%LOCAL, 其他係INDIAN, 日本人多。我朋友讀ANFIELD K, 100%係LOCAL 學生。其實你讀 ...

請問點解cais 有passport 一定收

回覆 bidbidyumama 的帖子

cais 規定要收passport 70%啦

會少過70applicants with foreign passport?

kriskris55 發表於 20-11-23 11:25
回覆 bidbidyumama 的帖子

cais 規定要收passport 70%啦

會少過70applicants with foreign passport?

Or do u mean if there are 90 foreign passport applicants, Cais will take those 90 first and then pick 10 locals for the remaining?

唔會r ma