用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 真心請教各位,呈分試,Band 1, Band 2
go

真心請教各位,呈分試,Band 1, Band 2 [複製鏈接]

如果學校排名約全港20-30,
在校內平均分呈一約84
呈二估計約80
呈三未考,保守估計起碼78

同學大多介乎75至88 , 差幾分排名差好遠.

哪麼是Band 1C的機會大嗎?
還是Band 2A?
   1    0    0    0

2pigmama 發表於 20-11-18 00:47

全港排名,邊到睇到?最實際睇自己學校往績,師兄師姐派位情況,黎評估自己學校大慨%劃分band1,2,3。

回覆樓主:

請問呈分排名及過往級幾屬B1

用"平均分"作估算未必準確,因為有機會沒有計算埋視藝和音樂,就算有也沒有經過"999632"呈分比例換算。若以貴校過往升讀B1中學人數和級名次範圍內入到B1中學作估算會準確DD。

小朋友都要升中啦!仲迷信於乜乜物物網講既全港學校排名?

PTL_L    發表於 20-11-18 13:58
王家爸爸    發表於 20-11-18 09:12
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

唔理學校排名,只睇小朋友成績,全班成績大概分佈:

小朋友大概成績78分,同學大概75 -88分,假設大家分數分佈比較平均,點解我覺得小朋友可能會係band 2 or band 3 ?

b3410 發表於 20-11-18 08:45

小朋友大概成績78分,同學大概75 -88分,假設大家分數 ...

同意,我估最多B2B~~~

全校300人應該band 1c
全校150人應該band 2a/b
全校120人應該band 2c
人數越少,所屬banding 越低

如果同學大多介乎75至88,而你小朋友既排名又落係呢個範圍既中間,所以小朋友最可能係B2B,最好都係B2A,最差都係B2C,唔會係B1,亦唔會係B3。

kirstyau 發表於 20-11-18 07:25

最實際睇自己學校往績,師兄師姐派 ...
各位早晨, 想借位一問, 因見很多資深會員也在此解答.

如果以"馬主風"為例(每級5班), 過去五年的升沙田區官津英中%, 都能保持或接近50%左右. 人數方面,近五年, 升本區官津英中的人數, 每屆約60人左右.

請問各位, 此小學的升英中%, 是否算穩定? 它是否屬於"易推算往後每屆的升英中率"?
作為家長, 是否盡力確保兒女在小五小六呈分時, 考到全級50名內, 升沙田區英中官津就勝算高? 或有其他要留意之處?

請問此校邊緣人是否級55~級65? 謝謝大家指點賜教. Thanks a lot!

b3410 發表於 20-11-18 08:45

小朋友大概成績78分,同學大概75 -88分,假設大家分數 ...
我估同學大概75-88分,係指呈一、二。佢小朋友有84同80分,應該係中間偏上,應該係B2B,甚至係B2A。不過呈二、呈三其他小朋友會發力,所以如果佢呈三睇78分,咁位置並不一定樂觀,但係應該唔會跌落B3。

王家爸爸 發表於 20-11-18 09:22
我估同學大概75-88分,係指呈一、二。佢小朋友有84同80分,應該係中間偏上,應該係B2B,甚至係B2A。不過呈 ...

信息太少,不過點睇都唔似band1,除非學校屬於四小龍類,70-80 %  band 1

王家爸爸    發表於 20-11-18 10:28

Summer622 發表於 20-11-18 09:16
各位早晨, 想借位一問, 因見很多資深會員也在此解答.

如果以"馬主風"為例(每級5班), 過去五年的升沙田區官 ...
其實好簡單,你估你小朋友考到全級50名內(三次呈分加埋之後),咁你問返老師,過去幾年,考45至55名既最好、最差係派邊三間。你將最好嗰兩間同最差嗰兩間撇除,剩番嗰兩間就係小朋友最好同最差既範圍。

JojoDad    發表於 20-11-19 19:58

醒目開學勳章

睇分數 係B2生,不過估計唔到 頭中尾。

王家爸爸 發表於 20-11-18 10:27
其實好簡單,你估你小朋友考到全級50名內(三次呈分加埋之後),咁你問返老師,過去幾年,考45至55名既最好 ...
Thank you,  不過唔知老師有冇咁坦白  ^^  (未經歷過, 未問過, 又唔識師兄師姐/教家會人)

Summer622 發表於 20-11-18 10:53
Thank you,  不過唔知老師有冇咁坦白  ^^  (未經歷過, 未問過, 又唔識師兄師姐/教家會人)
...
如果老師唔講,你亦可以用其他方法得到類似資訊。你用學校過去幾年公布既派位資訊,將啲中學排名,咁你就大約知道每年45至55名去咗邊。

小學全港排名20~30??

不如直接講邊間小學,大家估計準確性會高D,坊間什麼排名點解仲有人信

如果考級8x, 讀3私一直應該band 1生,一線官津15x~16x人的小學,大約介乎B1c~B2a生。否則多數band 2生,至於係頭中尾就睇吓邊間小學。

gracelam 發表於 20-11-18 11:24

我理解80x 係分數,唔係排名

b3410 發表於 20-11-18 11:36
我理解80x 係分數,唔係排名

吓,咁仲難估
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 20-11-18 11:24

考8X,個啲200人大校都係B1……
‹ 上一主題|下一主題