用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 求新油天用家分享
go

求新油天用家分享

代友問,聽講新油天較多活動教學、功課量較少,有冇用家可以分享對新油天睇法,例如老師、功課量、谷唔谷?thanks

happy.4ever 發表於 20-11-15 23:33
代友問,聽講新油天較多活動教學、功課量較少,有冇用家可以分享對新油天睇法,例如老師、功課量、谷唔谷? ...
任何一間高B1率的小學,有人分享話學校唔谷……那麽,可以肯定地話俾你知,我唔會信(但個別學生本身沒額外谷,就可以信)。

高 band 1率又少功課唔催谷,我相信初小階段會有,不過又咁睇,家長會唔會擔心學術淺升中唔夠人爭而外面進補呢? 又或者做多d額外練習? 呢樣只有用家知。

回覆 kudon 的帖子

升band 1率高,點都會谷學術。但如果初小可以唔太谷、唔太多功課, 比小朋友慢慢適應已經好好
所以想用家分享實際情況,純傳統谷同有活動教學都有分別

回覆樓主:

新油應唔算活動教學。初小都唔算太谷,但感覺上家長都是進取型。

另外,學校時時都會提醒家長和同學們要努力讀書。

八年前大女升新油天小一,至小三功課才較多。
五年前二女升新油天小一,至小二功課以經開始較多。

兩個女都有參加運動校隊,功課都不用做至太晚。

大女不曾外補,二女呈一不理想,上個月開始私補,希望追得幾多得幾多⋯⋯

朋友幾年前新油天畢業,他覺得唔谷。每年三次考試,每次課程無重復。默書和test比較少,一般每日功課一小時內完成,跟正常課程教。很多課外活動,小朋友很忙地參加不同課外活動。

不過幾年前轉左新校長,唔知情況有冇改變。