用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖若瑟英文小學就來出結果有喜歡呢間小學的家長嗎? ...
樓主: xubin2008
go

聖若瑟英文小學就來出結果有喜歡呢間小學的家長嗎?   [複製鏈接]

回覆樓主:

好細。好吵。太谷。考慮中。

回覆 winglam327 的帖子

如果你有更好地offer,為咗個小朋友一定要好好打算下

有小小感想~

其實我唔明點解大家會講太谷.....(除非同SUPER HAPPY SCHOOL 比).

功課每日5-6樣,但其實專心好快做晒.  一年3考試, 成績唔好又唔會剷你上天花板, 老師會同家長溝通。

老師有D惡就應該間間都有架啦, 但encountered 過的都非常好, 亦見到校長既熱誠同關心!

呢間係低調的, 唔好諗住會好似其他名校咁High profile.  校園係細同設施真係舊就冇計,但俾到班仔有家的感覺。

hope this help.

回覆 Fraser 的帖子

想問下是否無樂器團?同埋點解田徑唔見突出,是否沒校隊或正式教練?

你有小小感想,我對此有大大認同,當其他家長講到學校太細太谷太咩咩時,我唔同諗法但也唔反對人哋睇法,當聽到人地用家話比我知學校值得欣賞地方我就好踏實,我認可呢間學校,我就欣賞學校純樸作風

回覆 hkcsty 的帖子

樂器團? 冇

田徑- 疫情前有田徑班的, 小四以上也有參加比賽.
一般而言要練得好,個人認為不如出去跟跑會。

xubin2008 發表於 21-3-12 14:14

你有小小感想,我對此有大大認同,當其他家長講到學校太細太谷太咩咩時,我唔同諗法但 ...
踏實純樸但又不失水準就是了。

係,係,啱曬

咁多仔,只要好好挑選加以訓練 九龍東甲乙丙組三冠不是夢呀!!
就是欠音樂所以少了神校的基因

hkcsty 發表於 21-3-12 14:46

咁多仔,只要好好挑選加以訓練 九龍東甲乙丙組三冠不是夢呀!!
每間學校都有不同強項的FOCUS.

找學校入讀時,家長去找自己喜愛的FOCUS再去找相關學校就是了.

只希望學校各方面都越做越好有利不同學生的發展

hkcsty 發表於 21-3-12 16:42

只希望學校各方面都越做越好有利不同學生的發展

資源,人手,方針

But what you said is also right

Fraser 發表於 21-3-12 13:37
有小小感想~

其實我唔明點解大家會講太谷.....(除非同SUPER HAPPY SCHOOL 比).

對,各人有各人睇法,我就唔覺得谷,無抄寫,無測試,一年只需努力(勞氣)3次,大家感情好好

至於地盤,最嘈嘅時候已經過咗,同埋班房向山,關門開冷氣,跟本聽唔到嘈。

學校已經6O年有多,硬件無法改變,若果是列入考慮因素的話,自己決定好了。

普遍老師都很關心學生,家長隨時都可以找老師傾計,老師樂意幫忙。

英文教深一年,數學教深半年,中文是跟程度,一年級時,我唔覺有人跟唔上,況且走去考直私的,那一個不是操練有數。

xubin2008 發表於 21-3-12 14:14

你有小小感想,我對此有大大認同,當其他家長講到學校太細太谷太咩咩時,我唔同諗法但 ...

唔止學校低調踏實,家長都係一樣低調踏實

回覆 cacathepanda 的帖子

哈哈~係嘅

回覆 cacathepanda 的帖子

高調左少少架喇 近年拍了think big 的學校介紹短片

cacathepanda 發表於 21-3-12 23:24
唔止學校低調踏實,家長都係一樣低調踏實

Shuuuuuuuuuuuu(emoji)

呀,不過家教會個會長好應機的,有野同反映是有回覆的

回覆樓主:

我仲記得小一第一日返學,9月1日開學只需要小一返,小二至小六遲一日的。

成班家長企晒响天橋,起碼有2-30人望入去學校,途人話發生咩事?做咩排晒隊呀?當然我都係其中一個啦

我望到係校長續個拖住再交俾3班的班主任,然後一個一個坐晒响地下聽校長訓話。

小一嘅小息,頭2個星期係同班主任一齊落操場,圍住老師一齊坐,老師話因為怕你們仲細,剛剛由幼稚園上嚟,怕哥哥撞到你們。這2個星期老師會教佢哋小息嘅規矩。同埋一定要帶小息袋,老師會教佢哋食野時用小息袋兜住,唔好跌到一地都係碎, 所以我冇見到學校有曱甴、蟻, 呢個係教佢哋要有公德心,愛護學校。 所以點解咁多中學校長,鍾意收sj學生,因為學校亦都有培養佢哋嘅品德。

Fraser 發表於 21-3-13 09:32
Shuuuuuuuuuuuu(emoji)

‹ 上一主題|下一主題