用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖若瑟英文小學就來出結果有喜歡呢間小學的家長嗎? ...
樓主: xubin2008
go

聖若瑟英文小學就來出結果有喜歡呢間小學的家長嗎?   [複製鏈接]

小學老師有愛心,公認的,毋庸置疑。中學轉左校長過去幾年越來越好,成績拾級而上,多咗叻嘅學生揀。

不是愉快學習,有抄寫,要(emoji)文(emoji)其他同學嘅文,傳統大班學習。

阿囝剛check 到有輕微adhd, 即係多咀同埋學術個邊要多啲時間去記。。。請問有過來人讀緊或讀過st jo嗎?老師有無啲咩幫助俾學生?同埋會容忍既空間嗎?

唔知今年升中成績點呢?

其實上年9月新校長上任,我以為學校會更好,但讀左一年發覺學校有多方面問題。
首先,5月復課後,學校為了趕Quiz 及Exam,每星期教兩課,甚至兩課半進度,講完當教左,完全冇諗吓學生明唔明,尤其P.1 生(我仔唔係好明白)基礎都未打穩,只不停教書,所有主科都趕快教完,為左可以6月尾Exam.....結果考出來好多學生都差左,什至不合格,相比第一學期。其實剛復課,學校已經話要做返Mock exam, 雖然話唔計分,但都有壓力俾小朋友,5月考完mock, 6月尾又exam, 中間每星期都為了不同科目Quiz 同Dictation, 完全星期六日冇得玩,只為温習。小朋友辛苦,家長都辛苦。我仔話好想出去玩,唔想温習,做家長只覺得痛心。
另外,6月尾已經係exam, 學校仲不停安排比賽俾部分同學參加,基本上選來選去都係呢幾位同學,但小朋友仲細,咪又係揾家長做,作文比賽,繪畫比賽,STEM等。。但又要準備exam, 又要做唔同野,根本沒有時間做其他野,放假都要應付學校比賽,exam。幾個家長都不停呻,太多野做。
第三,學校行政手法問題,因為exam 週有學生中左,冇得exam, 學校最初打電話俾家長,話唔需要小朋友再拍片唱歌,已經冇意思。但過了幾日,又再打俾家長,話音樂科老師想小朋友拍片,可以計分。學校一時一樣,仲要中左小朋友唱歌,完全冇理會小朋友健康。學校根本行政好有問題。
試過有家長向校長反映小朋友被同學蝦(某幾件事其實都令家長很嬲),但校長竟一句話大愛原諒小朋友,結果某幾位家長決定轉校,校長完全冇理,令家長十分嬲。
‹ 上一主題|下一主題