用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 玫瑰崗小學今年都幾千人去面試喔!不好嗎? ...
go

玫瑰崗小學今年都幾千人去面試喔!不好嗎? [複製鏈接]

玫瑰崗小學今年都幾千人去面試喔!不好嗎?我個女錄取了!有其他人錄取嗎?
   1    0    0    0

回覆樓主:

如何得悉是幾千人? 我個人就麻麻地呢間學校,無考!身邊也無家長去考

如果有其他offer 唔會揀呢間

回覆樓主:

好多人都是報了先,人報我報,真正會入讀的不多,6月大抽獎後還有不少位剩下

幾多人報名,同幾多人最後收到 offer,同會接受 offer,係兩回事。
即係陳守仁 7300 人報名,聖保羅男女 4900 人報名,難道聖保羅男女就唔好?

音小、聖若瑟等都係過千人考,容易超派 offer,因為唔少人最後都唔會入讀,會選擇其他學校。呢個年頭,間間小學都過千人去考。如果連「千位」都做唔到嘅話,間學校好大機會唔係主流課程/唔係畀香港人入讀。

幾多人去面試都代表唔到間小學質素。英華超過 5000 人面試,聖保羅書院小學  2600 人面試,咁唔通聖保羅書院小學就差很多(我覺得兩間都一樣好)?

回覆 chiubbbb 的帖子

因為身邊都好多朋友有報名、面試當日因為剛好有朋友小孩子在玫瑰崗幼兒園讀緊而當日幼兒園有活動,所以提早了一起去等我個女熟悉一下校園,呆了幾個小時每半個小時一輪面試一輪差不多五十個小朋友分幾組同時進行。

回覆樓主:

只能說現在內亂中,有大多數已讀已跳船至高主教,聖類斯,st Jo,自己諗下係米明智响內亂同随時好多本地及外地老師放棄跳船時去讀,(在上次名單內老師,你估佢地吾會隨時say goodbye,仲玩感情留低,幾十個吾係小數)如果你勁鐘意佢,定係一兩年後插班先入呢,實大把位。

回覆 Burtbe 的帖子

🤣、好累。不想小朋友轉來轉去、反正還有時間。慢慢選。因為還有幾家在等結果跟有第二輪面試。現在手上只有玫瑰崗小學同聖母小學。

1998Ruby1998 發表於 20-11-15 15:18
幾多人報名,同幾多人最後收到 offer,同會接受 offer,係兩回事。
即係陳守仁 7300 人報名,聖保羅男女 49 ...
英華/TSL萬幾, Paul Boys/SPCC 幾萬。而且新界人都會少啲報港島。報名人數當然不同。
‹ 上一主題|下一主題