用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 combined science 中四選科
go

combined science 中四選科 [複製鏈接]

大家怎樣睇 CS, 會吾會去揀?
   0    0    0    0

zitaeric 發表於 20-11-14 17:30

唔抵讀,讀差不多兩個 x 嘅八成內容但只計一個 x.

回覆樓主:

点解些學校仲推介!
大學會吾會當CS 等同
phy chem bio 看待?
妹妹豬 齊來做個好朋友)

zitaeric 發表於 20-11-14 20:06
点解些學校仲推介!
大學會吾會當CS 等同
phy chem bio 看待?

CS 内容比分科少,學嘅嘢皮毛啲,原本係比文科嘅同學仔讀,等佢哋選 elective 時多個選擇,有科理科大學可選系會比較廣。
但亦因為學嘅嘢唔夠分科咁深入,如果大學想讀醫或理學,就未必攪得掂唔夠人嚟。
所以有心讀會情願揀 Phy. Chem. Bio.

回覆樓主:

聽過好多人講 CS 係伏科,讀嘅野其實吾少,但又吾夠单一科深入,如果一個4, 一個5, 都當計4, 係好難考得好。
見老師傾揀科時,老師又好追噓CS有幾好!
但實際情況係點? 係二奶仔 還是收生有改變到?

zitaeric 發表於 20-11-15 00:35
聽過好多人講 CS 係伏科,讀嘅野其實吾少,但又吾夠单一科深入,如果一個4, 一個5, 都當計4, 係好難考得好 ...
唔好揀……

雖然唔係好識,聽落去都似唔上唔落。

IloveJJ 發表於 20-11-14 22:00
見到大學收生都有提到CS加分

我都見過,所以就覺得奇怪

洋蔥頭媽咪 發表於 20-11-14 22:52
CS 内容比分科少,學嘅嘢皮毛啲,原本係比文科嘅同學仔讀,等佢哋選 elective 時多個選擇,有科理科大學可 ...

我女學校俾文科同學揀嗰科係綜合科學 Integrated science, 而家仲有開。
以前開過組合科學 combined science, 當時因為學校唔俾人讀純理 phy chem bio, 所以開 chem, CS (phy+bio)。

YolandaTam 發表於 20-11-15 10:23
我女學校俾文科同學揀嗰科係綜合科學 Integrated science, 而家仲有開。
以前開過組合科學 combined scien ...

查實兩種都麻麻地,一個讀晒三科一個讀二科,原意係比成绩冇咁好嘅同學或文科嘅同學揀,讀嘅嘢少啲皮毛啲,但每科大部份 topic 都要掂下,所以又唔算容易,變成伏伏地。

IloveJJ 發表於 20-11-15 11:20
我又覺得唔奇怪。

我自己估,係學校想俾學生升大學時揀科選擇多啲。

佢設計原意就係咁,原來方向係好,但因為課程要掂太多 topic, 雖然課程唔深入,但學生要讀嘅嘢都唔少,所以唔少人覺得中伏。

回覆樓主:

會吾會大學都降低要求或收生不足?其實考CS攞5以上好難

zitaeric 發表於 20-11-15 12:46
會吾會大學都降低要求或收生不足?其實考CS攞5以上好難

唔關降唔降低要求事,而係你有一科理科(包括 cs ), 出路就冇文科咁窄。

回覆樓主:

應該明白,多謝各位,當然有得揀先揀純科先

zitaeric 發表於 20-11-14 17:30

如果,你的孩子屬理科人就獨立按興趣去揀生物、物理或化學會好DD,因為"組合科學"理科人唔會揀嚟主打,靜番D文人或商人以第三選修科為選擇取態居多,那麼上堂嘅理學氣氛好難濃郁,個人認為會影响學習對一個真正嘅理科人嚟講,由於組合科學差不多有50%學生只取2或3的成績,故個人估計修讀嘅不會是"理學人"為主。

zitaeric 發表於 20-11-15 15:09
應該明白,多謝各位,當然有得揀先揀純科先

個人認為,同學C會是最不利一位,因為科大會對有修讀"物理"嘅進行乘2的倍增加分。基本上,該學系嘅所有取錄學生有修讀物理嘅機會很大。

回覆樓主:

多謝指教,明白多了 (emoji)
‹ 上一主題|下一主題