用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 考試期間點幫小朋友減壓?
go

考試期間點幫小朋友減壓? [複製鏈接]

有咩好點子? 雖然佢口話無壓力, 但係好明顯有囉
   9    0    0    0

讓小朋友做自己中意的野,不要日日掛住溫書~如打機,睇電視~

0030 發表於 20-11-12 10:27
Thanks. 打機,睇電視佢都無乜興趣, 最鍾意食野. 但係困左大半年唔可以食咁多, 同埋唔係好敢出街食野.. 或者今晚整個糖水... thanks for your idea.

ar_mak 發表於 20-11-12 11:43
我自己係主張將所有壓力搬哂出黎,就唔會建議小朋友唔好比咁大壓力自己,唔會叫佢放鬆D,我認為咁係比左D ...
嘩, 咁有誠意打咁長, 點都要睇哂佢. 多謝你.

不要在自己身上找出太多錯處,為自己建立負面形象,要看到自己的優點,並且好好保留。>>> ....都係好好既提點. 其他方面應該用得著.

溫習路線圖>> 佢學校好好,會幫佢地溫習. 基本上我係唔理佢讀書既實際運作.

壓縮筆記>> 要消化下.

搏到盡>> 今次整體氣氛好有壓迫感, 佢自己set  左目標. 我要做既係撥開D低氣壓, 助佢放鬆,有最好發揮.

網上搵的. 不錯.

1、運用語言和想像放鬆。學會幽默:幽默是精神健康的調節劑,學會幽默,以良好的心境應付周圍的一切。通過想像,訓練思維「遊逛」,如「藍天白雲下,我坐在平坦的綠茵草地上」、「我舒適地泡在浴缸里,聽着優美的輕音樂」,在短時間內放鬆、休息,恢復精力,讓自己得到精神小憩,你會覺得安詳、寧靜與平和。
2、分解法。請你把生活中的壓力羅列出來,一、二、三、四……,你一旦寫出來以後,就會驚人地發現,只要你「個個擊破」,這些所謂的壓力,便可以逐漸化解。
3、盡情發泄:心中的煩惱、憂慮不要積在心中,應設法及時宣洩,想哭就哭。醫學心理專家認為,哭能緩解壓力,讓人類情感抒發出來要比深深埋在心裏有益得多。
4、一讀解千愁。在書的世界遨遊時,一切憂愁悲傷便付諸腦後,煙消雲散。讀書可以使一個人在潛移默化中逐漸變得心胸開闊,氣量豁達,不懼壓力。
5、晚餐時以清淡食物為主。避免吃辛辣、油炸食物,或是停留在胃中時間較長的高蛋白高熱量食物,以免增加胃腸的負擔。
6、儘量在晚間11前上床入睡。因為11時到2時這個時間是人體經脈運行至肝、膽,若這個時間沒有得到適當的休息,時間久了這兩個器官的不健康就會表現在皮膚上,如粗糙、黑斑、青春痘、黑眼圈的問題。而且睡眠不足會影響第二天的聽課效率。
7、勇擔責任,增強學習動機,提高學習興趣,加強學習的積極性和自覺性,從而改變學生的厭學消極態度:遇到困難不要退縮,不要逃避,知難而進,勇於戰勝它。
8、着眼當前,知足常樂:一方面要集中精力做好當前的工作,不花時間追憶過去。另一方面不要把期望值放得過高,應量力而行,立足現實。
9、學會休息,勞逸結合.堅持運動:生命在於運動,運動使人精力充沛,充滿活力。
10、正確地認識自己,正確對待成功與失敗。不為失敗找藉口,要為成功找方法。分析原因,找出不足,進行彌補。客觀、合理地設定自己能力的目標,並對學業上的成功和失敗有正確的歸因。弄清楚自己的學習能力狀況,掌握高效的學習策略和方法,從而提高學生學習的效能感和自信心。
11、 穿上稱心的舊衣服。穿上一條平時心愛的舊褲子,再套一件寬鬆衫,你的心理壓力不知不覺就會減輕。因為穿了很久的衣服會使人回憶起某一特定時空的感受,並深深地沉浸在緬懷過去如夢般的生活眷戀中,人的情緒也為之高漲起來。與此同時,當人們穿上自己認為非常「順眼」的衣服,自我感覺良好時,就會重新鼓起面對現實的信心和勇氣。
學生本人應該樹立學習信心,避免外界不良因素的干擾,化壓力為動力,制定合理的時間表,科學安排作息、娛樂時間。恰當運用減壓的方法緩解覺得過重的壓力。比如:在家可以利用邊做家務邊聽音樂的方法來消除在校學習帶來的疲勞;課餘可以參加適當的體育鍛煉緩解緊張的神經;或者課餘找個信任的人傾訴心事,聊聊天。這些都是減壓的良方。只有保持健康的身心,才更有利於奪取最好的考試成績。

每溫30-45分鐘就休息15-20分鐘,去超市買零食/睇youtube/玩card and board games/曬太陽散步/畫畫睇書/打電話搵同學傾計/一齊焗蛋糕cookie...每到測考時間都過得特別快同充實

ar_mak 發表於 20-11-12 12:41
搏到盡>> 今次整體氣氛好有壓迫感, 佢自己set  左目標. 我要做既係撥開D低氣壓, 助佢放鬆,有最好發揮.

<跑贏大市> >>> 未必夠.

我就無乜所謂, 衰極都唔會太離譜.

小加子 發表於 20-11-12 17:26
每溫30-45分鐘就休息15-20分鐘,去超市買零食/睇youtube/玩card and board games/曬太陽散步/畫畫睇書/打電 ...
Thanks. 都好喎, 今晚睇返集Emily in Paris 先.

cafeva 發表於 20-11-12 17:40
Thanks. 都好喎, 今晚睇返集Emily in Paris 先.

呢套唔多啱小學生喎

小加子 發表於 20-11-12 17:50
呢套唔多啱小學生喎
又好似係..

ar_mak 發表於 20-11-12 17:45
哦。。。原來係ATMX高位回套有多少壓力姐,咁你定啦,恭喜哂先~! ...
比佢累積下人生經驗.

0030 發表於 20-11-12 10:27
簡簡單單都幾work.

食完野傾下偈又正常返.

我是另外一種家長。首先平時會比較注意學習和生活習慣培養,到考試,我會提示小朋友應該抓緊溫書,因她經驗還不足,我會建議怎樣分解任務溫習,以及每天適時提醒,如果做不到,那就根據實際調整計畫,比如時間不夠就只能把握重點。
我不是特別在乎結果(或者也是因為運氣好,小女本身已聽話),平時測驗默書分數不太理想,我都係提出有效建議並鼓勵下次做好。所以小朋友本身唔覺好大壓力,畢竟考衰左阿媽都唔會點樣。
所以考試的少少壓力我覺得好正常以及健康,我唔會提這是一件有壓力的是,也不會特別做咩去幫佢減壓,考試是份內事,考多幾次就學識點樣應對了。

wingchk 發表於 20-11-20 16:18
首先,我哋要知道小朋友壓力的來源。小朋友係驚考得唔好畀人怪責?怕畀同學笑?還是自己對自己有要求?知道 ...
Wing Sir 好專業。你教小學?
壓力來源部分係困得太久⋯⋯希望快 快可以正常生活!

Mindfulness course 之前都有留意,可惜因為疫情上唔到。

學校好好,好多野都有教佢地。真係希望可以正常返學!

在陽光燦爛的日子, 到公園散步, 然後走到附近海濱長廊望下大海, 吹下海風.  

曬下太陽, 人都正向些.
‹ 上一主題|下一主題