用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 寄電話到英國一問
樓主: JazzStyle
go

[英國] 寄電話到英國一問 [複製鏈接]

kpbb 發表於 20-11-13 09:38
我上個月用DHL由HK寄手機去學校. 橫掂寄開,順便寄埋其他野過去
請問你DHL 肯比你寄手機? 咁英國有冇要你打稅?

wloi 發表於 20-11-13 11:21
我都係貪華為平靚正,自已同老公都係用華為tab.
HSBC HK 同 HSBC UK apps, 如果係用 digital security key, ...
華為唔平喎,你係唔係講緊華為既副品牌榮耀?如果係榮耀,可能好快就有得 update Android,因為華為會賣榮耀。

王家爸爸 發表於 20-11-13 11:54
華為唔平喎,你係唔係講緊華為既副品牌榮耀?如果係榮耀,可能好快就有得 update Android,因為華為會賣榮 ...

係華為,如果買同級的Samsung或ipad,要貴多1,×××,所以先買華為

wloi 發表於 20-11-13 11:21
我都係貪華為平靚正,自已同老公都係用華為tab.
HSBC HK 同 HSBC UK apps, 如果係用 digital security key, ...

我地用蘋果,又冇呢個問題播,hsbc HK, uk, AU apps 都可以同時裝了用,也是都用digital security,真搞佢唔明

JazzStyle 發表於 20-11-12 21:03
係呀, 網購真係好快, 好方便.
係呢, 有個題外話, 唔知你有無遇過:
我女喺香港電話裝咗HSBCUK APPS, 但電話 ...
有些APPS是指定某些地區先可以安裝,要去PLAY STORE設定改變國家或地區先安裝到,但留意改一次要等一年先可以再改:
https://support.google.com/googleplay/answer/7431675?hl=en

另外強烈建議唔好寄電話去,除非你唔介意要抽稅及引致的延誤,除左AMAZON,好多電訊商如O2都有電話賣,但要選SIM-FREE沒有被鎖住的電話。

回覆 rks321 的帖子

DHL 果度照報手提電話,不過我緊係折晒包裝寄(寫二手機)我不用額外打稅
得閒入來看看"雙妹嘜"啦......
http://hk.myblog.yahoo.com/jessjuli088

kpbb 發表於 20-11-16 10:00

DHL 照果度:報手提電話,不過我緊係折晒包裝寄(寫二手機)我不用額外打稅
咁醒,  咁請問DHL寄手提電話運費要幾多錢?

kpbb 發表於 20-11-16 10:00

DHL 照果度:報手提電話,不過我緊係折晒包裝寄(寫二手機)我不用額外打稅
你不担心新機會撞壞嗎? 在香港買了, 有冇試清楚先寄? 你用什麼pack包實佢?
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

其實我喺香港買左部三叔機,平平哋嘅!拆開不要盒用卜卜紙包住。
DHL有最低charge,就係因為咁,咁啱當其時將要轉冬天,佢有冇乜厚衫,咁我咪用真空袋入起一些佢想要的衣服及文具,一起寄出。將手機放喺衣服中間,咁咪唔好爛囉!
香港當然有試左機先寄啦!
因為我仲有寄埋其他嘢所以今次嘅運費唔平嘅!但主要係想寄手機,所以我都覺得值得。報關嗰度,價值當然係寫平啲,唔好超出打稅嘅價錢。
同埋要列清楚電話舊電係喺機身入邊,還是可以獨立拎出嚟
千祈唔好搭啲食物入去啊,如果唔係就好麻煩

得閒入來看看"雙妹嘜"啦......
http://hk.myblog.yahoo.com/jessjuli088

回覆 kpbb 的帖子

Thanks
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

‹ 上一主題|下一主題