用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 是否小五開始去聽升中簡介會?小六先去聽會太趕? ...
樓主: Lavender22
go

是否小五開始去聽升中簡介會?小六先去聽會太趕? [複製鏈接]

唔小四都小五要去聽,有啲學校只供小五小六,因為有啲咩事,例如社會事件或疫情就會取消,所以有就好聽定先,有啲熱門學校分分鐘2年都一早爆滿,你想聽都聽唔到

最想聽果間聽唔到,煩!
今年反而容易,好多間上網有得睇。

唔明白,收生不是睇成積嗎?假如小朋友成績是中游, 小四開始就要參加band 2 學校的簡介會?

YmOra 發表於 20-11-11 20:54
個人認為,小四要開始去中學的簡介會了,如果可以嘅話小二開始最為理想。
...
小二太早了啩
去學校open day 玩下,我覺得幾時都可以,不過升中講座好悶,小二小朋友可能會悶到憎呢間學校

家長就冇所謂,幾時得閑就去聽下

b3410 發表於 20-11-12 08:08
小二太早了啩
去學校open day 玩下,我覺得幾時都可以,不過升中講座好悶,小二小朋友可能會悶到憎 ...
家長早D去感受下,就唔需要臨急先嚟問:
簡介會要注意乜?
點先知間學校啱我個仔/女?
報唔到簡介會點算好?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

b3410 發表於 20-11-12 08:08
小二太早了啩
去學校open day 玩下,我覺得幾時都可以,不過升中講座好悶,小二小朋友可能會悶到憎 ...
講得

a_for_apple 發表於 20-11-11 15:52
有時間就聽,有啲學校有將簡介會放嚮校網,可以睇下
(其實最好小四開始,因為會撞期),小六真係有啲趕, ...
我都贊成小四開始

俾大家講下講下,搞到剛放低一個既我,即刻登記簡介會。

YmOra    發表於 20-11-12 21:20

回覆樓主:

我同小朋友小四就去聽, 帶埋小朋友去參觀學校, 等佢有個概念 自己喜歡邊一啲中學

YmOra 發表於 20-11-11 21:20
係啦!一諗到有人1次都未去過嘅就真係有DD慘。
係啦 ! 無得親身去感受, 淨聽, 小朋友好難感興趣聽哂下去 !

YmOra    發表於 20-11-12 21:16

我覺得去看多d聽多d除咗可以增加對唔同學校嘅了解,都可以對家長養育青少年有所啟發,另外有時開放日見唔同學校唔同學生都真係可以見識到幾唔同嘅風格,出嚟可以同自家小朋友傾下,都可以係一種親子活動

hkpapa852 發表於 20-11-12 08:11
家長早D去感受下,就唔需要臨急先嚟問:
簡介會要注意乜?
點先知間學校啱我個仔/女?

所以要從幼稚園開始睇EK,清楚了解小朋友升學時間表。
不過通常都係後知後覺,尤其是第一個小朋友,跟尾果個就比較熟手。

IloveJJ 發表於 20-11-12 10:05
我第一個係小三開始聽,第二個而家小五先聽,聽過咁多次,我覺得第二個可以遲少少,因為對學校已較為熟悉 ...
你緊係唔使再聽了
另,點解你小三就知道要去簡介會?我真係小四下學期先醒到升中問題喎。

我第一個係小三開始聽,第二個而家小五先聽,聽過咁多次,我覺得第二個可以遲少少,因為對學校已較為熟悉 ...
我相反, 反而是第二個要早D聽, 因2個LEVEL 好唔同, 細的考慮範圍大D, 要早D聽 !

b3410 發表於 20-11-12 10:51
所以要從幼稚園開始睇EK,清楚了解小朋友升學時間表。
不過通常都係後知後覺,尤其是第一個小朋友 ...
我反而有D後悔睇太多EK!

現時心態, 比較祟尚自然...

其實我都唔會聽好多,因為都自我篩選咗好多學校,亦好彩阿大小五時聽咗兩間,所以上年小六只需聽一間,仲好彩地起疫情停課前舉辦咗。

有之前經驗,都係覺得早啲聽會好啲,而家實在太多突發事件喇,加上我心中target 男校不多,都可以好快聽哂。

IloveJJ 發表於 20-11-12 10:56
咪因為EK前輩教路囉!
我而家已經開始聽大學了!都係EK教路

我都係中一開始聽大學。

不過,我覺得都要提一提大家聽太多簡介會的“副作用”,或者太早參加,要考慮的問題。

就係,小朋友的成績未必一直好穩定,低年班,高年班可能變數都唔少。如果越來越叻,不停升band, 可以揀的學校越來越多,自然最好。

不過,可能成績也會下降,如果之前聽太多band1a, 例如一心讀聖喇拔,結果心頭高,又唔係好鐘意其他學校,就比較麻煩。

特別係如果現場去參觀,有些學校的確比吸引,環境/設施/同學氣質等等。而有些學校的確比較蝕底,第一印象未必咁好。作為家長,儘量不要去貶低任何學校,例如“呢間真係唔掂”,可能將來小朋友就是適合讀呢間?

cafeva 發表於 20-11-12 11:01
我反而有D後悔睇太多EK!

現時心態, 比較祟尚自然...
如果我小朋友讀幼稚園,我應該都會後悔睇EK。實在非常stress.........
太多焦慮搶跑的父母,可能大家初為父母都係咁。

不過,到了升中階段,之後選科/升大學/留學等等,父母心態已經平和好多,特別是一些資深前輩(子女已經大學畢業)的經驗,和見識,好有價值。
‹ 上一主題|下一主題