用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 有冇人收到 QE offer?
go

[英國] 有冇人收到 QE offer? [複製鏈接]

請問有冇人收到 QE offer? 我見佢無論 GCSE 同埋 A level 都幾好成績,係咪好難入?

謝謝各位
   0    0    0    0

dttmtong 發表於 20-11-10 09:50
請問有冇人收到 QE offer? 我見佢無論 GCSE 同埋 A level 都幾好成績,係咪好難入?

謝謝各位

收到offer for Y10

jc327 發表於 20-11-11 21:29
收到offer for Y10

我都對QE的Y10有興趣. 可否講講你小朋友的背景?例如:
你小孩在HK是大B or 細B?
他成績是否非常出眾?有多獎項?
用了幾多時間預備入學試...(有人話用好多個月prépare for exam,又請tutor...)
報了幾多間學校?是否男女校會容易D?
Or any other tips  or要注意? 因聽聞Y10好難入,又好快考gce 他打算有特別措施預備嗎?
Thanks and congrats (emoji)(emoji)

meejh 發表於 20-11-12 09:40
他成績是否非常出眾?有 ...

大B細B應該沒關係,按出生日期入學,我們只報了三間(還在等其他兩間結果),面試、entrance exam 、填報名表(報名表由兒子填,當中有essay 由他自己寫),ukiset 成績出眾(他就讀國際學校,英文水平高,但我覺得ukiset 只起參考作用,而且是面試後才後補,我相信最重要還是面試),但我們沒有特別prepare exam,沒有tutor,只是自己跟孩子面試前想想怎介紹自己impress 考官和預熱答題技巧,因為我相信如要死操才考上學校,可能是反映孩子沒達該校能力,mismatch, Y10會更加吃力,現在他在香港的課程應已銜接到GCSE課程和選科,所以Y10也沒什麼預備,學術教育就交給孩子和學校的安排。我也想聽聽其他家長意見。

meejh 發表於 20-11-12 09:40
他成績是否非常出眾?有 ...

他成績是否非常出眾?有多獎項?

》band 1 英中成績中等,乜獎都無
‹ 上一主題|下一主題