用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 德雅小學 vs St Johannes
go

德雅小學 vs St Johannes [複製鏈接]

各位好,我個小朋友係女仔,想請問你哋覺得德雅小學 或St Johannes 好啲?
德雅就好似傳統D,但係屬於深水埗區,St Joannes就排名低D,但係就屬於九龍城區,英文語境好D。
   1    0    0    0

回覆樓主:

有研究過升中結果的成績嗎?升中成績係最現實答案,亦係自己創造唔到,但語境,我俾錢就可以有。
當個好爸爸

回覆 Swooki 的帖子

一個中英,一個全英。您孩子思考時多以英語出發還是中文出發呢?他在那個方面較有才華,較有興趣?或是家長媽媽爸爸你們想向那個方向發展?
語境是從小培養,有家庭家境富裕,覺得學費不是問題,但學習外語或母語因素複雜,並有時間限制的。尤其是幼童,語言口音從小易被環境紛圍感染,但到了高小或初中,口音語法用字句式意境已定型,再進步也可能不太地道了。另外,有些小朋友小學在中英學校就讀,初中想考國際或直私英中,卻有程度差異,不是那麼客易考到。除了升中數據外,大學想面向什麼科目呢?本地升學,外地升學?
父母之愛子,則為之計深遠。:)

回覆樓主:

甘我會vote for 英普SJC。

回覆 boyboobee 的帖子

多謝意見 🙏🏻 我都有望過升中派位成績,但兩間學校都無列出每間中學嘅派位人數,所以唔係好準確-
德雅2019-20升中派位:所派21間中學, 17間band 1 (81%); 3 間band 2 (14%); 1 間band 3 (5%)
SJC2019-20升中派位:所派32間中學,16間band1 (50%); 8 間band 2 (25%); 3 間band 3(9%); 另外5間n.a. 例如國際學校。
但留意到德雅只有3間中中,SJC有8間中中,好奇怪。

vote for德雅
‹ 上一主題|下一主題