用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 補習費
樓主: Rich5
go

補習費   [複製鏈接]

IloveJJ 發表於 20-11-25 18:17
其實grammar 真係要多做

佢學校每年都有一本,咁做左要對下答案,做得少又無答案,考試咪錯好多,佢自己吾多中意外籍教,跟住最近作D文佢話幾高分,我心諗系咪個外籍吾執D文法,佢平時寫文文法錯好多下

IloveJJ 發表於 20-11-25 19:54
其實文法自己做就得,唔駛人教。
佢學校用邊本grammar?

自己做?我吾識教佢咖喔,佢又無答案,佢有去補習,佢話阿sir教左佢,佢當時明既,但做起上來都會有D錯,升左S3后,佢話D文法復雜左,有D混亂,因為我見2次文法小測,佢話級平均一次吾合格,一次剛合格,佢雖然兩次合格有多,但Ut時都錯好多,我睇下佢學校用邊本先

IloveJJ 發表於 20-11-25 19:54
其實文法自己做就得,唔駛人教。
佢學校用邊本grammar?

佢果本系篮色封面的

IloveJJ 發表於 20-11-25 09:26

你指你這套同我哋嗰套?我唔知啊!
問咗囡,grammar in use / Macmillan 兩套其實差唔多。我自己大致睇下,好似Macmillan多一些paragraph

瑩希媽媽 發表於 20-11-25 20:01
自己做?我吾識教佢咖喔,佢又無答案,佢有去補習,佢話阿sir教左佢,佢當時明既,但做起上來都會有D錯, ...
咁我真係推薦佢自己睇grammar in use, 解釋加例句寫的好清楚。

b3410 發表於 20-11-25 20:08
咁我真係推薦佢自己睇grammar in use, 解釋加例句寫的好清楚。

佢系一本書定系一本練習來?女學校果本只系一本好厚的練習,佢系有例句和解釋,但不是書來

b3410 發表於 20-11-25 20:08

我上網看到了,咁我買本給她看,應該買咩色封面?

IloveJJ 發表於 20-11-25 20:34

我都唔識,但唔駛教架,我仔都係自己做,本書有教,你女太 ...

本書只系每課得個例句咋,佢本練習來不是書

IloveJJ 發表於 20-11-25 20:37
練習會有教的,你女嗰本無咩?我仔小學嗰啲都有架,我去出面買嗰啲都有,所以我啲仔全部係自己睇自己做。
...

我又吾識佢依賴我做乜呢,從來都系自己做。只系佢吾明或混亂的地方佢會講。咁你仔自己睇左做會岩曬?佢就系話睇個句式佢明,但做落有D題又錯,咁佢會主動問補習阿sir點解會咁,佢回家又講下俾我聽,我就知咯,有時學校連答案也無對咖,一時時,佢大部分同學有補習既,有時無對答案,同學之間會問隔離班拿答案,但佢地其實都系吾知識吾識既

瑩希媽媽 發表於 20-11-25 20:18
我上網看到了,咁我買本給她看,應該買咩色封面?
藍色

IloveJJ 發表於 20-11-25 21:01
咁我又無理喎!當然唔會啱晒,唔啱咪睇答案囉!我仔無都補習老師可以問。其實都咁大個,唔係一定要有人教 ...

佢吾系做緊功課時話吾識要人教。佢當然系全部自己已經做左,或小測錯左果D,老師無教返佢先去問啊,我成日同佢講吾明要出聲咖,咁佢吾明又吾講,補習來做乜,佢有時數學錯左,好難果D,老師無對但有俾答案,但佢有時睇左答案也話吾明點解,可能佢蠢D咖,反正佢就吾系所有野睇左答案佢就明,佢英文書系朗文,文法系依本

IloveJJ 發表於 20-11-25 21:23
我剛才再諗下,我明點解你話佢唔明了!

我仔去年做學校嗰本grammar都係唔明,咁於是我就叫佢做自己屋企嗰 ...

應該佢本練習系同書有關,上年英文老師就比較注重跟文法的,成日上堂陪她們一起做,咁上年好少聽她講,今年外籍老師都有教,不過就少咯,佢就有講過幾次話復雜吾系好明,咁我話你補習時有無問,佢就話有問,不過女話補習阿sir就成日會教佢閱讀理解多,佢要出聲問先講解反文法同俾相關練習,如果佢吾問就係一直去做比較深果D閱讀理解

IloveJJ 發表於 20-11-25 21:23
我剛才再諗下,我明點解你話佢唔明了!

我仔去年做學校嗰本grammar都係唔明,咁於是我就叫佢做自己屋企嗰 ...

我吾知佢可吾可以做籃色,我要帶佢去書局睇下,佢自己會知呱,上次你地講果本數學練習,我上年就AB冊也買了,佢話都有個別題目睇左答案也不明白,佢咪又系問補習阿sir,當時佢已經S2下學期了,但疫情時佢都系AB冊也做完了

‹ 上一主題|下一主題