用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 補習費
樓主: Rich5
go

補習費   [複製鏈接]

IloveJJ 發表於 20-11-25 09:27
你仔學校自己本身又用邊本呢?有可能會覺得淺喎!
我唔知我仔學校用邊本,
但我睇grammar in use有紅、藍、綠三色封面,分三個級别。

醒目開學勳章

IloveJJ 發表於 20-11-25 09:26

你指你這套同我哋嗰套?我唔知啊!
題外話,你係咪搜集晒所有textbook資料先決定讀邊間?
我又唔覺阿仔學校有grammar書,可能名校先用

海之風 發表於 20-11-25 09:08
請問你女用紅色或藍色封面果本grammar in use?
因我想買本俾我仔睇,佢已中三,邊本啱佢多D
...
紅色應該是elementary,
藍色比較適合。

再高年班可以試試綠色advanced

醒目開學勳章

海之風 發表於 20-11-25 09:45
我唔知我仔學校用邊本,
但我睇grammar in use有紅、藍、綠三色封面,分三個級别。
...
通常高小至初中都用藍色,我都係小4、5買本藍色俾仔參考,當然佢係唔會做exercise嘅,除非個topic好confused

IloveJJ 發表於 20-11-25 09:26

你指你這套同我哋嗰套?我唔知啊!

我以為你問我,grammar in use 同囡學校Macmillan 分別。

grammar 初初教比較常見的用法,中階就多各種變化。我自己半桶水,記唔到咁多,覺得順咪就係囉。不過應付DSE考試,或者大學唔讀英文類專業,藍色我覺得已經十分夠用。

advanced 我就冇再睇,囡話好多變化特殊用法之類,不過未必用到。可能DSE會出刁鑽題目?我諗人哋鬼佬,如果唔係語言專業的,都唔會理咁多。

grammar 相對容易掌握,反而vocabulary花時間多,大量閱讀才可以進步。不過我哋將來也不是讀語言專業,我覺得中學唔需要太多時間在英文language本身。

反而應該多學習literature,critical thinking, research skills, presentation skills, how to write scientific paper 之類

IloveJJ 發表於 20-11-25 10:03
死喇,我係紅色嚟,咁我仔中一做紅色咪好弱?咁而家仲駛唔駛買返藍色呢?

俾細仔又應該買咩色好呢? :que ...
紅色唔緊要,有Topic 藍色反而冇。做咗先,大部分學校已經教過,當入門。熟悉之後再藍色

b3410 發表於 20-11-25 09:55
紅色應該是elementary,
藍色比較適合。
Thx

bobbob 發表於 20-11-25 09:55
通常高小至初中都用藍色,我都係小4、5買本藍色俾仔參考,當然佢係唔會做exercise嘅,除非個topic好confuse ...
Thx

b3410 發表於 20-11-25 10:08
我以為你問我,grammar in use 同囡學校Macmillan 分別。

謝謝你,今日獲益良多。

你所講嘅literature, critical thinking......呢啲skill真係好緊要,我覺得我仔呢方面好弱,唔知其他中一生係咪都係咁。

IloveJJ 發表於 20-11-25 10:20
全部贊成呀!

我都係咁諗,所以我諗住大仔儲夠底子,我會去搵啲writing班學寫專業啲。你女呢方面(litera ...
佢主要係學校,其他就是暑期的CTY,平日資優學苑有適合都課程都會去讀。

S-Kwok 發表於 20-11-25 13:06
謝謝你,今日獲益良多。

你所講嘅literature, critical thinking......呢啲skill真係好緊要,我覺得我仔 ...
中一適應為主,中三中四之後男仔就成熟好多。

醒目開學勳章

IloveJJ 發表於 20-11-25 10:01
又唔係,不過傾開就問,咁我嗰屆又識人讀SJC, SPB, 匯基嘛!

不過,我當初真係因為本grammar 書想阿仔讀 ...
我expect起碼要8,係咪好大貪呢?
不過writing對hk學生特別難攞高分,希望達標啦

IloveJJ 發表於 20-11-24 23:30
我哋有NET, 但唔係全部英文堂係NET, 只係輔助。
我都覺得net唔太執grammar.

阿囡今年學校佢班外籍教英文,佢教兩個班,今次Ut,只考GE卷,大部分考grammar ,全級平均分佢呢兩個班最低,跟書本grammar無乜點做,上堂玩遊戲,佢話好多同學吾中意,佢話最近學果D grammar 復雜左好多,都吾多明,又少做,D人都好低分

‹ 上一主題|下一主題