用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 【視頻】有升學顧問指查詢海外升學人數增約一倍 以英國 ...
樓主: elbar
go

【視頻】有升學顧問指查詢海外升學人數增約一倍 以英國最. [複製鏈接]

October. 發表於 20-11-10 20:03
係我,我都冇勇氣。其實,我覺得香港人好勇,我女有個朋友,單身一個女仔自己歐遊一個月,好佩服。之前EK有 ...

可能他/她,講自己及子女,真係井底之蛙!

阿仔18個月大已經跟我地四圍去,四圍飛,十歲開始自己飛美國,帶阿嫲去旅行。中學更飛非洲,歐洲,美國,國內大城市........

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

Yanamami 發表於 20-11-12 18:41
好多人話放長双眼睇而家走既人,無幾耐係外国撈唔掂咪又係仆番黎香港,不过大概佢地唔果得果时走既,再番HK ...

我識一些朋友大庭廣眾之下,都講你第一段講嘅野,但他的老婆仔女已經走咗,或者舖排緊。

我就聽其言,觀其行。

Yanamami    發表於 20-11-12 19:09
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

Yanamami 發表於 20-11-12 18:41
好多人話放長双眼睇而家走既人,無幾耐係外国撈唔掂咪又係仆番黎香港,不过大概佢地唔記得果时走既,再番H ...

你講嘅同之前聽過一個KOL分析一樣,97前移民不少係擔心唔知會否改變,走了觀察97後會點,之後見到ok喎,返來揾食。同今時今日見到香港已改變了而選擇走,情況不同。

Yanamami    發表於 20-11-12 20:03

poonseelai 發表於 20-11-12 19:54
你講嘅同之前聽過一個KOL分析一樣,97前移民不少係擔心唔知會否改變,走了觀察97後會點,之後見到ok喎,返 ...

-個催淚彈爆係阿女学校门口就令我立即決定提早send走佢,简直不能接受。

October.    發表於 20-11-12 20:17

ANChan59 發表於 20-11-12 18:46
可能他/她,講自己及子女,真係井底之蛙!

阿仔18個月大已經跟我地四圍去,四圍飛,十歲開始自己飛美國, ...
咪就係囉,BB已經四圍飛囉,香港去旅遊太方便,真係不分咩階層,住公屋都大把年年去日本。

或者佢係香港生活既時間唔耐,唔多了解本地情況。

ANChan59 發表於 20-11-12 18:31
我識得不少人走夾唔透,但不是全部去英國,有澳洲,加拿大及美國。

去澳洲的老友,當地畢業,入籍后回流 ...

香港已經唔係舊香港人熟悉既香港了,可惜可悲!

我囡上司,做多2年就退休,本身有外國護照,佢好多口,成日叫我女要走。

poonseelai    發表於 20-11-12 21:54

October. 發表於 20-11-12 20:19

我囡上司,做多2年就退休,本身有外國護照,佢好多口,成 ...

我知道有些人已經私底下決定會走,但係香港還有剩餘價值(salvage value),搵到幾多得幾多,包括那些話去外國盞乞米的人。

有些上司及朋友都跟佢哋後生專業嘅講,疫情好轉,就盡快走人!他們的skill set 在外面大把市場。

如果不是歐美疫情嚴峻,應該走得重快重多。

我囡上司,做多2年就退休,本身有外國護照,佢好多口,成 ...
我同意。後生既更應該海闊天空。

Yanamami 發表於 20-11-12 21:05
我同意。後生既更應該海闊天空。

絕對正確。

哈哈!我都有好多朋友叫我帶阿仔走,其中有兩個話負責阿仔英國學費添,真唔話得。個個都唔係要我走,係為咗我阿仔,可憐的我。

akys 發表於 20-11-13 15:30
哈哈!我都有好多朋友叫我帶阿仔走,其中有兩個話負責阿仔英國學費添,真唔話得。個個都唔係要我走,係為 ...
我地人老珠黄,係边都一样。 咁你有無打算俾仔走?

哈哈!我都有好多朋友叫我帶阿仔走,其中有兩個話負責阿仔英國學費添,真唔話得。個個都唔係要我走,係為 ...

因為你在香港還可以收割剩餘價值呀,因為時日無多。

我都係!

Yanamami 發表於 20-11-13 16:33

我個人認為應該讓小朋友走。

我傾向相信相反理論 .......

ANChan59 發表於 20-11-13 20:06
我個人認為應該讓小朋友走。

我傾向相信相反理論 .......

咁你家公子如何?
兩年後我仔升大學就走,預咗唔返嚟。

Radiomama 發表於 20-11-13 20:28
咁你家公子如何?
兩年後我仔升大學就走,預咗唔返嚟。

原本預算明年初去外地工作(international posting), 因為疫情關係,要推遲半年或者一年才可能。

試吓兩年再作決定,可能会去多一個半個地區歷煉吓。

當然,部署中,一路留意事態發展,可能過多一排英美加澳紐可以任揀。

ANChan59 發表於 20-11-12 20:49
我知道有些人已經私底下決定會走,但係香港還有剩餘價值(salvage value),搵到幾多得幾多,包括那些話去外 ...

香港利用價值越來越少,幫手搞好大灣區,就完成歷史任務了。

估唔到呢日咁快到.

ANChan59 發表於 20-11-13 20:02
因為你在香港還可以收割剩餘價值呀,因為時日無多。

我都係!
咦? 收成期? 另一位陳生都係咁講喎

冇錯, 我地都大半世了, 係邊有咩所謂? 但大把錢既又唔同講法。。。。

後生仔來日方長就真係要出去,當見識下世界。

嘩, 呢啲朋友太有議氣!  

我地都一把年紀了, 後生仔又點同呢? 留係本地俾廢老針對有咩好, 當然要走啦, 出到去人見人愛, 花見花開

‹ 上一主題|下一主題