用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 大埔中學邊間好
樓主: yadreamers
go

大埔中學邊間好 [複製鏈接]

23肥媽媽 發表於 20-11-15 12:27
你好,今年又到女女揀中學!想請問如果自行莫壽增同栢雨,大概要級幾才可(阮銀),謝謝你
...

看來阮銀以往很多家長都不敢博。

22個入Band 1C 沐恩,好肯定阮銀D家長用以下策略:-
- 自行有一間選沐恩
- 大抽獎乙一放沐恩

tpmon 發表於 20-11-15 13:08
大埔Band 1校選擇不多。

自行咁早報較低級數的沐恩,即使自行能入到,很多家長都不甘心,因為提早冇了大 ...
明白在選擇不多之時的選擇困惑。
大埔十幾二十間小學,2020前兩名中學分別自行50和40個名額。基本上較少外區會入大埔讀中學(北區?)。(暫全不計算學術以外)普通小學前三,前五熱門小學分別前八至前十。(分析整體)大概如此吧,共約100人,減去外闖。自己再衡量機會大唔大。

medicine 發表於 20-11-15 12:54
假設一半自行入係有托大的感覺……

不是托大。迦+莫自行收了很多大埔top 小學的學生。自行vs 總派位有一半。

其他二線的是冇一半。

tpmon 發表於 20-11-15 13:22

不是托大。迦+莫自行收了很多大埔top 小學的學生,有一半。
舊年已經開始有提早知道結果,幾多自行幾多抽獎,相信學校老師心中有數,問問學校老師或PTA裏打探應該都有料。自行比如算90人,一半即45個係個幾間TOP小學,我係有保留。

medicine 發表於 20-11-15 13:27
舊年已經開始有提早知道結果,幾多自行幾多抽獎,相信學校老師心中有數,問問學校老師或PTA裏打探應該都有 ...

不是你的解釋。

我的假設是指某小學10個入到迦,10個入到莫。其中5人是自行入到迦,5人是自行入到莫。

medicine 發表於 20-11-15 13:27
舊年已經開始有提早知道結果,幾多自行幾多抽獎,相信學校老師心中有數,問問學校老師或PTA裏打探應該都有 ...

有些自行同一人2個offers 自1+自2。

減去每人只可最終獲一學位,有一批是自行後補生補上的。如果不當這些是自行收,而當這些是大抽獎入,那麼自行入便没有一半。

如有番1A,1B成績,自行出去沙田或九龍城試吓啦,反正唔得都係返大埔大抽獎,到時先再諗都未遅。

alibabah    發表於 20-11-15 15:16

foxli 發表於 20-11-15 14:11
如有番1A,1B成績,自行出去沙田或九龍城試吓啦,反正唔得都係返大埔大抽獎,到時先再諗都未遅。 ...

是好策略。

但如小孩真的有運入到自1的外區Band 1A/1B,但家長又不會搬屋,小孩6年中學在交通上返放學便會辛苦。

醒目開學勳章

foxli 發表於 20-11-15 12:56
回覆 23肥媽媽 的帖子

自行呢兩間如果係1A都有機會,1B自行就應該冇機會,要等大抽奬。 ...

但唔知學校有冇1A(emoji)

醒目開學勳章

tpmon 發表於 20-11-15 13:08
大埔Band 1校選擇不多。

自行咁早報較低級數的沐恩,即使自行能入到,很多家長都不甘心,因為提早冇了大 ...

王真係最多人爭!咁多人入表,真係有難度,但起碼揀人in,都知自己既機會率!

醒目開學勳章

foxli 發表於 20-11-15 14:11
如有番1A,1B成績,自行出去沙田或九龍城試吓啦,反正唔得都係返大埔大抽獎,到時先再諗都未遅。 ...

但怕唔夠運氣,而且唔夠膽保證呈二,三都保持到成績

回覆 tpmon 的帖子

教育局公布自行只佔官津30%, 所以假設自行及總派各佔一半並不成立。同埋依家名校校服咁易認(包括協恩個校徽) ,搵日七點鐘左右你响大埔墟站留意下罷,佢地十幾個不同名校學生向九龍去!

alibabah 發表於 20-11-15 22:15
回覆 tpmon 的帖子

教育局公布自行只佔官津30%, 所以假設自行及總派各佔一半並不成立。同埋依家名校校服咁 ...

如根據3成自行入的假設,你意思23肥媽媽女女讀的小學(阮銀)要級5才好自行報莫/迦?[註: 阮銀已算入莫、迦不少的一間大埔小學,雖然不是最多的一間]

(10+7)x30%=5.1

我覺得策略不會這樣吧! 就算有批自行入不到,也要自行報莫、迦的,因為避免過早自行入到其他較低的Band 1中學,冇得大抽獎博抽入莫、迦。

其實肥媽媽囡囡如果去到1B成績,可以試吓女校沙田聖羅撒書院,學校成績真係唔錯,自行沙田人唔會揀佢,九龍城人都唔會楝佢,又有成五十個位,第一輪主收街外人,所以1B第一輪自行都好大機會搞掂。

醒目開學勳章

foxli 發表於 20-11-16 09:03
其實肥媽媽囡囡如果去到1B成績,可以試吓女校沙田聖羅撒書院,學校成績真係唔錯,自行沙田人唔會揀佢,九龍 ...

我都有諗呢間,但唔知學校級几先係1A and 1B!
佢嘅交通都係考慮因素之一!

23肥媽媽 發表於 20-11-16 09:37

都是說那句。

小孩真的有運入到自1的外區Band 1A/1B,但家長又不會搬屋,小孩6年中學在交通上返放學便會辛苦。

醒目開學勳章

tpmon 發表於 20-11-16 09:49
都是說那句。

小孩真的有運入到自1的外區Band 1A/1B,但家長又不會搬屋,小孩6年中學在交通上返放學便會 ...

所以暫時都希望係返大埔

睇番上年連恩主教大約五十幾人入B1中學,估計全級頭十六七咪1A,十七至三十四咪1B,最穩陣都係問返班主任,交通都算方便,火車去到大圍,再轉馬跌去一城站就到,不過始終小朋友先係用家,如果小朋友唔介意讀女校,又唔介意搭車返學,我做家長都冇乜所謂,因為我個女都係咁。

醒目開學勳章

foxli 發表於 20-11-16 11:03

睇番上年連恩主教大約五十幾人入B1中學,估計全級頭十六七咪1A,十七至三十四咪1B, ...

謝謝你

23肥媽媽 發表於 20-11-16 09:37

如喜歡女校,或許自行首選 聖羅撒 都不錯  

alibabah    發表於 20-11-16 16:42
‹ 上一主題|下一主題