用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 福小,陳守仁,黄錦輝,林文燦有2nd,大家會點選擇? ...
樓主: christinecm
go

福小,陳守仁,黄錦輝,林文燦有2nd,大家會點選擇?   [複製鏈接]

cxyu841216 發表於 20-11-16 14:42
回覆 ok3 的帖子

邊間九龍塘學校?
有嗰老師俾教育局吊消牌照嗰間

ok3 發表於 20-11-16 12:48
[宜家呢個時代,其實藍校需求很大。。 供應完全跟唔上]呢句真. 我真係識人由九龍塘(早前上晒新聞嗰間)嘅小 ...

我都識喎,真有其事

kimlam953 發表於 20-11-9 12:58
有留意新聞的話,應知道WKF同福小係無分別

聽聞福小大部分興趣班都只係同国內連接(連劍擊都冇,但有硬地冰壺),其他三間都真係有國際視野。

amidreamer 發表於 20-11-16 22:46
聽聞福小大部分興趣班都只係同国內連接(連劍擊都冇,但有硬地冰壺),其他三間都真係有國際視野。
...

點解可以咁多聽聞架,簡直聞所未聞
真係不如查清楚先啦
學校帶學生去新加坡打旱地冰球比賽
帶學生去韓國參加單輪車錦標賽
英國參加STEM比賽
停課期間同巴西交流疫情下嘅生活
十幾個外籍老師年年介紹唔同國家的習俗
英文科用國家地理雜誌的教材
唔知點解可以咁多聽聞
但全部都係假嘅

Mathew0214 發表於 20-11-16 23:31
點解可以咁多聽聞架,簡直聞所未聞
真係不如查清楚先啦
學校帶學生去新加坡打旱地冰球比賽

好在你提供啲學校活動出黎, 我都覺得幾好.

旱地冰球:
香港旱地冰球總會2014年引入香港, FACEBOOK得果1,135人LIKE.新興野好丫, 唔使同人比較同競爭. 比小朋友玩玩下.

單輪車:
夠晒獨特, 又係唔使同人爭. 不過韓國出名應該係場地單車

STEM去英國:
聽聞傳統STEM/ 工程強國係: 美國, 德國, 日本. 好奇點解唔去美國, 德國. 個人認為同濟大學交流可能都唔差得過去英國咁遠. 去英國有冇順便交流英國文學丫...英國文學咁出名...

巴西交流疫情下嘅生活:
幼稚園同NASA太空人分享, 小學同巴西人分享都差不多啦? 福小小朋友好叻另丫, 係咪用葡語同巴西人語交流? 定西班牙文?

國家地理雜誌的教材:
讚! 好多家長都同小朋友係屋企伴讀, 仲有訂閱一年12本?

結論: as expected

islz 發表於 20-11-17 09:11

旱地冰球:
原來閣下對學校活動咁熟悉, 咁不如介紹下貴子女讀緊邊間學校有齊ice hockey同單車? 等大家學下野

SK921 發表於 20-11-17 09:44
原來閣下對學校活動咁熟悉, 咁不如介紹下貴子女讀緊邊間學校有齊ice hockey同單車? 等大家學下野 ...
咁其實我好比心機開2個冇咩人玩動, 搵總會, 請教練, 就成功啦:
Lacrosse + 滑草
咁就成為一間國際視野學校了, YEAH :D
你間學校冇, 我有... YEAH!!!

islz 發表於 20-11-17 09:52
咁其實我好比心機開2個冇咩人玩動, 搵總會, 請教練, 就成功啦:
Lacrosse + 滑草
咁就成為一間國際視野學校 ...
既然咁著重國際視野, 咁請問貴子女間學校有邊樣課外活動有國際視野?

christinecm 發表於 20-11-8 12:40
如果好彩有offer,上面4間大學會點選?

其實每次有人問福小,BK都會有班打手追住福小來砌。我都覆到攰了,覆埋呢次唔再答。

樓主有咁多好學校喺手,其實小朋友好叻。揀邊間都一樣會有好的將來。

我係福小用家,我唔覺得福小特別愛國。如果你想要好愛國嘅學校,要揀其他。不過福小係好重視校園氛圍,唔會在學校講政治,小朋友唔會攞社會運動來講笑或作茶餘飯後討論。學校有出通告要求家長配合尊重不同人不同取向。

christinecm 發表於 20-11-8 12:40
如果好彩有offer,上面4間大學會點選?

國際視野方面,其實如果你睇番學校做嘢嘢,你會發現佢比國際學校更好,既有國際學校嘅教學方式,課題內容遍及世界不同範疇。但又唔會似國際學校果種太無要求。我自己同幾個親人嘅經驗係小朋友學得開心,又學得好。

至於活動方面,基本上係獎項好多。九東區都算係勁校,好多學生代表區隊出賽都仲有獎攞,羽毛球方面甚至係學界冠軍。音樂體育中英數比賽都經常攞獎。

唔再覆喇,唔想喺度嗌交。好無聊

回覆 Mathew0214 的帖子

其實如果有去過佢OPEN DAY 又或者有聽過下D 簡介會, 都知福小幾好~

但想八卦下佢著唔著重閱讀?

比較好奇福小點解咁受歡迎被追擊?

islz 發表於 20-11-17 09:11

旱地冰球:
國家地理雜誌的教材:

————
我只想回復呢部分,你唔知人哋用乜教材就唔好講笑啦。National Geography有好多閱讀和寫作教材,福小用個REACH都幾好。

我唔知福小有乜活動,但我只知體育方面好多,部分都大眾化,我個人都中意小眾運動,因為好難搵興趣班。同埋好似前面見到人話硬地冰壺,其實地壺係香港起源嘅運動,唔知同大陸有乜關係。

利申,我小朋友舊年有福小offer但放棄咗,我去過簡介會,都幾中意語境、小班教學、課後活動同英文教材。有家長唔中意咪唔申請嘍,唔使乜都踩,我睇唔過眼先講多兩句。

cxyu841216    發表於 20-11-17 13:44

deco99 發表於 20-11-17 10:27
國家地理雜誌的教材:
留意到依個人好耐啦,每次福小有咩都要踩, 永遠9588同大陸扯上關係, 其實唔鍾意間學校冇人會迫佢讀, 何苦做到咁肉酸
仲有睇下依個人响幼稚園版果邊成日答呼吸學校d野, 大把人都唔鍾意呼吸學校, 但唔會好似佢咁不停追擊人囉

SK921 發表於 20-11-17 10:39
留意到依個人好耐啦,每次福小有咩都要踩, 永遠9588同大陸扯上關係, 其實唔鍾意間學校冇人會迫佢讀, 何苦做 ...

同意,戥嗰位會員辛苦,逢係某校討論都要岀來踩同攻擊,又要玩埋曲線針對,好心啦,大家上嚟教育版都係想討論教育,見到依啲攻擊言論真係覺得好煩厭。放過別人也放過自己吧。

heily123 發表於 20-11-17 10:51

同意,戥嗰位會員辛苦,逢係某校討論都要岀來踩同攻擊, ...

係,見到佢都辛苦,每次有某校討論都要追住唔放,其實踩低人地又唔會抬高左自己,仲乜要損人不利己

Mathew0214 發表於 20-11-17 10:06
其實每次有人問福小,BK都會有班打手追住福小來砌。我都覆到攰了,覆埋呢次唔再答。

樓主有咁多好學校喺 ...
我去完福小2ND IN. 感覺學校各方面配套都好好, 我小朋友都好鐘意呢間學校.
希望有機會入到啦.

咁聽落,好似多人會選福小咁。大家對陳守仁有咩睇法?

hohoyakathy 發表於 20-11-16 22:29

我都識喎,真有其事   :handsome ...
當然。佢話有其他家長都因為呢個原因而轉走

christinecm 發表於 20-11-17 14:34
咁聽落,好似多人會選福小咁。大家對陳守仁有咩睇法?

我係之前見人踩福小踩到離譜先回帖,唔代表我會揀福小。

呢四間我會首選陳守仁,如果想輕鬆升中選wkf。如果真係屋企好近福小先有可能揀福小,林文燦我覺得無乜好過另外三間。
‹ 上一主題|下一主題