用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖母小學 vs 培道小學,真係唔知點揀
樓主: HKYB
go

聖母小學 vs 培道小學,真係唔知點揀 [複製鏈接]

HKYB 發表於 20-11-8 20:29
其實未去了解黃大仙升中,暫時只係道聽途說黃大仙校網升中差  所以又諗萬一入唔到聖母書院,係咪 ...

黃大仙網並非一個有充足英中嘅網,或英中選擇多嘅網~

有直屬中學,即係最少60%可以直升,須知本區B2生即係成績本區33.34-66.67%內,已經係非常保障了,若位列B3,相信重點已經係期望校風唔錯嘅中學~

所以我話,若聖母中學並非心儀,身為B1生就一定外闖,問題才會出來,尤其是考直資和自行都唔成功。但又有聖母中學做backup,所謂進可攻退可守~

回覆 HKYB 的帖子

如果成績好好都有幾間ok架,保一、何蔭堂、女仔仲有協恩

mcl203 發表於 20-11-8 20:37
黃大仙網並非一個有充足英中嘅網,或英中選擇多嘅網~

有直屬中學,即係最少60%可以直升,須知本區B2生即 ...

謝謝你意見 明確了

豬脾 發表於 20-11-8 20:42
回覆 HKYB 的帖子

如果成績好好都有幾間ok架,保一、何蔭堂、女仔仲有協恩

協恩 但協小應該佔好多

回覆 HKYB 的帖子

SORRY, 打錯左, 德望至真

豬脾 發表於 20-11-9 09:57
回覆 HKYB 的帖子

okok

豬脾 發表於 20-11-9 09:57
回覆 HKYB 的帖子

德望唔係派入去, 要自己考
黃大仙區有另一間女校係德愛, 好似都唔錯嘅

我都考慮這兩間小學,請問大家有冇聖小用家意見分享?想了解多D聖小的學術,品德和課外活動的情況

HKYB 發表於 20-11-8 20:29
其實未去了解黃大仙升中,暫時只係道聽途說黃大仙校網升中差  所以又諗萬一入唔到聖母書院,係咪 ...
如果你讀聖母小學,只要你係B1或者B2成績,乙一揀聖母書院係入硬另外如果係B1成績既可以揀其他中學,如果係B2既揀返聖母以經係好好既選擇

HKYB    發表於 21-3-16 13:40

回覆樓主:

培道2020年升中派位有每校人數

Band^ 官津+直資
B1 官津 23 (17.83%)
B1 直資 10 (7.75%)
---------------------------------------------------
B1 23+10=33 (25.58%)
B2A-1C 2+8=10 (7.75%)
---------------------------------------------------
B1/近B1 25+18=43 (33.33%)
B2 46+7=53 (41.09%)
NR^^ 22+11=33 (25.58%)
總數: 93+36=129人 (100%)

B1 23+10=33
油真 1 聖家 2 德愛 1 上智 1 九真 2 |
迦密 4 旅港 2 華英 4 黃笏南 2 銀禧 4
直資: HYS 2 | 赤提 1 福建 3 滙基KE 1
顏寶鈴 1 香島 2

B2A-1C 2+8=10
陳兆民 1 瑪神 1
直資: 中基 1 培基 4 李國寶 1
羅氏基金 1 王錦輝 1

B2 46+7=53
陳瑞祺 2 TKPS 4 |
培道 25 (聯中 19.38%) 德蘭 11 |
聖文德 1 五旬節 1 胡兆熾 1 莫慶堯 1
直資: 基崇 2 啟思 2 創知 3

NR^^ 22+11=33
慕德 1 聖三一 4 蔡功譜 3 彭學高 4
扶輪 1 孔仙洲 1 粉嶺陳震夏 1
卜維廉 1 梁省德 1 新亞 2 鄭值之 2
聖母院 1
直資: STCC 6 林大輝 3 匯知 2

總數: 129人

^ 據hkpapa《全港B1中學名單》
^^ 包括B3及部份坊評B2校

升中分配
https://www.ptps.edu.hk/?page_id=1833

2018-2020 派位結果分布
https://www.ptps.edu.hk/wp-content/uploads/2017/08/2018-2020-Place-allocation-v21.jpg

https://www.ptps.edu.hk/wp-content/uploads/2017/08/2018-2020-Place-allocation-v22.jpg

‹ 上一主題|下一主題