用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 第一次到英國
go

[英國] 第一次到英國 [複製鏈接]

小囡明年1月到英國讀Year 9, 想安排她直航香港到Heathrow, 如自己一個過英國海關/immigration 可以應付到嗎?要準備什麼文件?有guardian接機。BA/Virgin都沒有UM。先多謝各位。
   1    0    0    0

happysin 發表於 20-11-7 11:02
小囡明年1月到英國讀Year 9, 想安排她直航香港到Heathrow, 如自己一個過英國海關/immigration 可以應付到嗎 ...

過海關/immigration一定要自己一個, 航空公司職員不能協助 。直航嘅話我認為應該唔需要UM, 因為都14歲。 ( 不過都要睇下佢自己有冇信心, 以前有冇去過旅行搭過飛機等等) 準備好Student Visa, 學校信就ok

小囡明年1月到英國讀Year 9, 想安排她直航香港到Heathrow, 如自己一個過英國海關/immigration 可以應付到嗎 ...

最緊要係passport, CAS, TB test cert original, parents’ consent letter.

移民官員大概會問, 去英國目的, 去到住係邊(特別頭14 日even 唔需要隔離), 物野交通工具去目的地, 留幾耐 。 咁佢解答到係去讀書住宿舍 (用以上文件support) 咁大致無特別問題。

當然亦可以物都無問, 物都無睇。

仲有最緊要係上網填英國個份健康申報表, 跟著打印/ 保留係電話pdf file。 呢份佢地一定睇。

summerhotel1 發表於 20-11-7 15:46
過海關/immigration一定要自己一個, 航空公司職員不能協助 。直航嘅話我認為應該唔需要UM, 因為都14歲。 ( ...

多謝!

hiddenhero 發表於 20-11-7 15:53
最緊要係passport, CAS, TB test cert original, parents’ consent letter.

移民官員大概會問, 去英國 ...

多謝!

回覆 summerhotel1 的帖子

我女15歲都試過自己返英國,其中一次問parent consent,好彩當時坐BA要填parent consent form,所以都順利!不過唔係次次問!

請問你囡囡會坐邊間航空公司的航班?如果是CX 而又出學生機票,可以考慮用免費的 Meet and Assist Service

https://www.cathaypacific.com/cx/en_VN/offers/collection/student-fares.html

回覆樓主:

第一次用UM好啲,加上疫情
‹ 上一主題|下一主題