用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 連續幾間Reject嘅心情,難以言喻⋯
樓主: bebehu
go

連續幾間Reject嘅心情,難以言喻⋯   [複製鏈接]

小朋友私幼,自認學術ok,英文不錯。撞啱今年我好朋友個女亦一齊考小一,我哋一齊加油打氣。努力到今日,距就全部收到二面通知同offer,而我哋暫時三間學校一個都無⋯⋯⋯連二面都無⋯⋯
自認為有間學校嘅片拍得不錯,小朋友發揮亦好好,我亦好努力,但結果依然唔得,連二面都無⋯
喺洗手間喊咗幾次,大喊,崩潰那種。

因為覺得自己小朋友非常配合同聽話,先覺得內疚,是不是我自己方向錯咗?對自己陷入一種無限否定同自責當中⋯

28    0    1    1

Galaxymommy 發表於 20-11-7 08:04
我覺得有彩數成份係裡面,冇人可以係尼個階段定義小朋友係成功還是失敗,媽媽平靜過後收拾心情睇下可以做d ...

大家一齊再努力

yanyanb0401 發表於 20-11-7 08:44
我好明白你心情
尋日收最後兩個Rejected .全軍覆沒.尋晚自己一直諗一直諗,係米自己這三年對小朋友 ...

其實係自己自責多啲,質疑自己教育方向有冇錯?完全唔關小朋友事,因為覺得小朋友係努力向上嘅乖仔。

xAlexNgx 發表於 20-11-7 08:59
回覆 bebehu 的帖子

玩左一半,我觉得除了一般條件外,還有個細路給人的第一個感覺,是穩重感。

妳港得非常有道理。琴晚我同我那個朋友分析點解兩個小朋友,一個拿offer,一個就Reject。結論係穩重,夠定。
距個女非常定,慢條斯理。
而我個仔,腳晃嚟晃去。

infong2011 發表於 20-11-7 09:10
Sis~我明白你感受!我都係~不停收到rejected, 反而身體朋友仔女有二面或 offer,感覺真係好難受!係甘問 ...

Same Here!
一個二面都無,真係自責當中

藴藴 發表於 20-11-7 11:14
琴晚收埋最後兩個rejected ,全軍覆沒,而朋友仔有3個2nd in,不停自問失敗係邊?
自問學數ok,英文能自行 ...

我記得你,Rejected係唔係有個培僑?不過你個仔咁優秀都唔得?
我哋都係PKU同WKF入唔到二面,不甘心實有,因為成2000個人入去,我覺得嬴面成數大嘅。
咁妳下一步有冇其它計划?

Nicole-hui88 發表於 20-11-7 11:20
無對比無傷害,特別係男仔同女仔根本唔可以比,女仔點都定過男仔㗎

無錯,女仔語言能力亦都略勝D

synthesis 發表於 20-11-7 11:51
我一向好少留言,見到你嘅故事諗起我當年,想鼓勵你唔好灰心
當年我報咗七間私小,全部reject. 只有一間wa ...

好有鼓勵嘅Case…其實聽完大家嘅心聲,我都開始收拾心情準備重新出發

alice_lt 發表於 20-11-9 10:07
我係好多個到都留過言鼓勵大家.
舊年呢個時候我諗我崩潰過你地好多.
亞女係超細 B. 讀私幼. 係學校全班 top ...

想請教這位媽媽,妳話嘅之後幾間直資收係部分學校嘅第二次收生嗎?請問考嘅內容是否有難度增加?

keechoi 發表於 20-11-9 17:30

PK我哋都無
不過我哋報嘅學校都得4間
‹ 上一主題|下一主題