用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 連續幾間Reject嘅心情,難以言喻⋯
go

連續幾間Reject嘅心情,難以言喻⋯  

小朋友私幼,自認學術ok,英文不錯。撞啱今年我好朋友個女亦一齊考小一,我哋一齊加油打氣。努力到今日,距就全部收到二面通知同offer,而我哋暫時三間學校一個都無⋯⋯⋯連二面都無⋯⋯
自認為有間學校嘅片拍得不錯,小朋友發揮亦好好,我亦好努力,但結果依然唔得,連二面都無⋯
喺洗手間喊咗幾次,大喊,崩潰那種。

因為覺得自己小朋友非常配合同聽話,先覺得內疚,是不是我自己方向錯咗?對自己陷入一種無限否定同自責當中⋯

我覺得有彩數成份係裡面,冇人可以係尼個階段定義小朋友係成功還是失敗,媽媽平靜過後收拾心情睇下可以做d咩幫助。只要見到小朋友同自己比,一日一日地進步,總會有驚喜。加油

回覆樓主:

我都全軍覆沒。亦有係youtube睇到人地報小一既片,的確係有距離。收拾心情,繼續發掘小朋友才能,同栽培。

Same

bebehu 發表於 20-11-7 07:50
小朋友私幼,自認學術ok,英文不錯。撞啱今年我好朋友個女亦一齊考小一,我哋一齊加油打氣。努力到今日,距 ...
仲有叩門,唔好灰心呀。如果小朋友學術好,又聽話,一定可以叩門成功的!

小朋友私幼,自認學術ok,英文不錯。撞啱今年我好朋友個女亦一齊考小一,我哋一齊加油打氣。努力到今日,距 ...

我好明白你心情
尋日收最後兩個Rejected .全軍覆沒.尋晚自己一直諗一直諗,係米自己這三年對小朋友栽培唔夠?小朋友唔夠聰明?
但係其實女女在學業上真係好俾心機,可能性格慢熱怕生.佢其他同學活潑外向(學術麻麻)的都有offer.
所以未必係小朋友唔夠好,可能只係唔係學校想要的類型.加油呀,遊戲都未結束,仲有大抽獎,叩門,呢個遊戲有排玩

回覆 tomatokelly 的帖子

我好欣賞你咁坦白的留言,而不會將失敗推向細B、讀券幼等跟本無法改變(及證實)的原因。事實上我都認識一位超細B今年有女神校second in, 佢各方面能力比大B都係爭D,但咁代表咩?就是學校會因應小朋友年紀調整評分準則。
你的正面思考,我相信你小朋友會愈戰愈勇,加油!

回覆 bebehu 的帖子

玩左一半,我觉得除了一般條件外,還有個細路給人的第一個感覺,是穩重感。

我仔七分實力,但三分俏皮不受控,最熱門又学費平的all rejected. 但二線的較happy 的学校offer或waiting.

别傷心了,路還好長,小朋友只能依靠我地,振作啊。
快d收拾心情。

Jm~我明白你感受!我都係~不停收到rejected, 反而身邊朋友仔女有二面或 offer,感覺真係好難受!係甘問自己係咪教育方針有問題, 係咪一定要好似人地甘,日谷夜谷先有 offer~

回覆樓主:

仲有2nd round報名,加油!

Galaxymommy 發表於 20-11-7 08:04
我覺得有彩數成份係裡面,冇人可以係尼個階段定義小朋友係成功還是失敗,媽媽平靜過後收拾心情睇下可以做d ...

大家一齊再努力

yanyanb0401 發表於 20-11-7 08:44
我好明白你心情
尋日收最後兩個Rejected .全軍覆沒.尋晚自己一直諗一直諗,係米自己這三年對小朋友 ...

其實係自己自責多啲,質疑自己教育方向有冇錯?完全唔關小朋友事,因為覺得小朋友係努力向上嘅乖仔。

xAlexNgx 發表於 20-11-7 08:59

玩左一半,我觉得除了一般條件外,還有個細路給人的第一個感覺,是穩重感。

妳港得非常有道理。琴晚我同我那個朋友分析點解兩個小朋友,一個拿offer,一個就Reject。結論係穩重,夠定。
距個女非常定,慢條斯理。
而我個仔,腳晃嚟晃去。

infong2011 發表於 20-11-7 09:10
Sis~我明白你感受!我都係~不停收到rejected, 反而身體朋友仔女有二面或 offer,感覺真係好難受!係甘問 ...

Same Here!
一個二面都無,真係自責當中

樓主唔好灰心,The best is yet to come. 總會找到最適合小朋友的學校的,一齊加油!!

唔好灰心,共勉之

唔好灰心,我都一樣(emoji)

琴晚收埋最後兩個rejected ,全軍覆沒,而朋友仔有3個2nd in,不停自問失敗係邊?
自問學數ok,英文能自行閱讀Oxford reading tree lv9,Rwi phonics 學緊粉紅書,Cambridge 學緊Movers,仲有學數學思維,特長係游泳,1月時已經可以自由式游100米,因疫情暫停同未考證書,普通話英文都流利,性格開朗主動聽話,但連一個2nd都無...心灰意冷⋯⋯
反而朋友仔中英都比唔上佢,拍片講野又唔流利,連順利拍到一分钟既片都無,靠剪片一句一句拼埋一起,眼又是唔望鏡頭,都有3個2nd。
三年付出一場空.....好難過

無對比無傷害,特別係男仔同女仔根本唔可以比,女仔點都定過男仔㗎

回覆樓主:

我也開始浮躁,希望一切順利,仲要捱到下年六,七月,真係要正面D,我既情況仲要聽奶奶講風涼話,真係要冷靜落黎