用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 ......
樓主: kiwi2007
go

......   [複製鏈接]

dingyan 發表於 20-11-8 23:37
請問元朗少B1校是否可以說明區內達到全港B1水準嘅學生相對少啲?定係因為區內B1學生選校較分散,以至於有 ...
多個因素共同作用的結果。1,最主要的當然是本區佔全港前40%的數量或比例。
2,最TOP的學生流失。
3,本區的全港前40%的學生分佈。(理想的情況是每間達到全港TOP40%的學生剛好佔85%)

王家爸爸 發表於 20-11-8 21:54
B1生係指區內既頭三分一,元朗既問題係被定義為B1學校既數量,遠少於三分一。自行我建議元朗既B1學生要保守 ...

請問我仔係B2頭,元朗區自行有邊間好建議?運動比較好,不能坐定定嗰類。請指教

醒目開學勳章

cafeva 發表於 20-11-8 17:01
總之唔理咩學校,如果我小朋友考級一一定搏盡!
點知將來係咪狀元呀! ...
唔搏唔知時運高

bobbob 發表於 20-11-9 00:07
唔搏唔知時運高
有報未一定收,唔報一定唔收。

似曾相識甘……

medicine 發表於 20-11-8 23:50
多個因素共同作用的結果。1,最主要的當然是本區佔全港前40%的數量或比例。
2,最TOP的學生流失。
3,本區 ...

明白啦

cafeva 發表於 20-11-7 10:55
有無人分享下級頭無運行的經驗/例子
黃大仙一線小學, 級七, 無特異功能, 無課外活動 (更加無任何獎項), 自行兩間區內B1學校唔收, 大抽獎派左去B2學校 (乙七定係乙八), 最後去扣門區內上位中B2頭B1尾中學.

醒目開學勳章

medicine 發表於 20-11-9 00:14
有報未一定收,唔報一定唔收。

似曾相識甘……
呢句同阿媽係女人差不多

dingyan 發表於 20-11-8 23:37
請問元朗少B1校是否可以說明區內達到全港B1水準嘅學生相對少啲?定係因為區內B1學生選校較分散,以至於有 ...
其實元朗有一定數量既區內B1尾學生入B2頭學校都相當正常;原因係元朗區內B1既尾學生,其實係全港B2頭。不過呢個現像對英文好既B1A、B1B學生唔公平,原因係佢哋唔好彩會入唔到英中;同樣對英文唔好既區內B1C學生亦唔見得好,原因係佢哋可能唔知道係好彩定係唔好彩入咗英中,讀得辛苦。

Chichiban 發表於 20-11-9 00:00
請問我仔係B2頭,元朗區自行有邊間好建議?運動比較好,不能坐定定嗰類。請指教
...
好睇英文好唔好,如果英文好,進取既就自一、甲一同乙一揀間邊緣EMI學校,例如基元、基朗;自二同乙二揀間有英文班既英中。保守既就自一、自二同乙一都揀有英文班既英中。

bobbob 發表於 20-11-9 00:07
唔搏唔知時運高
開學前一定係,前半年都可能係。

王家爸爸 發表於 20-11-9 12:12
好睇英文好唔好,如果英文好,進取既就自一、甲一同乙一揀間邊緣EMI學校,例如基元、基朗;自二同乙二揀間 ...

唔好意思,唔係太明。即係進取同保守自二同乙一都係揀有英文班的英中嗎?謝謝

回覆 Chichiban 的帖子

如果真確定小朋友係元朗區band2頭,自行基元唔駛諗,反而可以考慮盧幹庭,基朗同羅桂祥,到甲乙都可以繼續填呢幾間,當然穩陣就基朗勝算最大

王家爸爸 發表於 20-11-9 12:03
其實元朗有一定數量既區內B1尾學生入B2頭學校都相當正常;原因係元朗區內B1既尾學生,其實係全港B2頭。不過 ...

不過又想問啦,咁DSE又唔會分區拉curve,點解大家會習慣估計分區banding來揀學校呢?會唔會因為冇人知學生banding,即使學校,也只能依據歷年升中數據估算,而一般學生多數區內升中,所以只可以較為準確估算一個學生在本區內嘅相對位置?其實每一次PreS1之後,小學會唔會知道自己同全港畢業生嘅成績分佈呢?其實件事使唔使搞到咁複雜,好處又係邊呢?

要諗多個因素:自行可能收左他區先

dingyan 發表於 20-11-9 19:13
嗯不過又想問啦,咁DSE又唔會分區拉curve,點解大家會習慣估計分區banding來揀學校呢?會唔會因為冇 ...
學校無 banding,所以坊間既學校 banding 其實好混淆。個人認為,喺無辦法客觀比較之下,用DSE成績揀學校係最簡單。當然更好既係用增值(PreS1對應DSE成績),不過學校唔會公布呢啲資訊,所以無得比較。

cmchang0927 發表於 20-11-9 20:03
元朗區英中嚴重不足,所以元朗應該無嘜呢種情況,原因係好少人會自己走入陷阱。

王家爸爸 發表於 20-11-9 20:31
學校無 banding,所以坊間既學校 banding 其實好混淆。個人認為,喺無辦法客觀比較之下,用DSE成績揀學校係 ...

明解,謝謝你。

王家爸爸 發表於 20-11-9 20:31
學校無 banding,所以坊間既學校 banding 其實好混淆。個人認為,喺無辦法客觀比較之下,用DSE成績揀學校係 ...

PreS1用於對應DSE一様唔太work,6年間啲學生走走插插,尤其是傳統中學,去到中六已經唔見咗一大堆人,所以有人認為係精英離場至成績回落,又有人話趕走弱者接英才,根本無法準確評估~~~

mcl203 發表於 20-11-9 20:52
PreS1用於對應DSE一様唔太work,6年間啲學生走走插插,尤其是傳統中學,去到中六已經唔見咗一大堆人,所以 ...
有更好既辦法嗎?

cmchang0927 發表於 20-11-9 20:03

又係謎思嘅問題,若果一個本區級頭,又或也文也能武,去自行報考本區中學,是否又真係完全唔收本區,放佢落統一先抽到收呢,其實,可能只係本區和他區情況一樣,都係收3幾個,並非因本區與否嘅問題。中學想法唔收本區生,莫非可以完全可以肯定係乙部收得返?~~~
‹ 上一主題|下一主題