用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 收waiting, reject收到懷疑人生…
樓主: fighting13
go

收waiting, reject收到懷疑人生…   [複製鏈接]

pokipoki 發表於 20-11-16 06:55
有唔少家長覺得私幼學費貴,拎呢d錢出去外補都可以補得好勁

唔好以為讀私立/直資小學唔使外補,情況其實只會更嚴重。

私直一向有比官津小學更嚴謹既升降班同離校機制,唔達標就會觸發。唔似官津小學,想留班就要同學校申請。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

fighting13 發表於 20-11-6 11:30
唉…真係灰到無朋友……
直資私校睇嚟最後都食蛋……
希望大抽獎會有運行啦!
唔好意思, 借位一問, 收集資料中, 請問卷幼, 一般私幼 定 名幼?謝謝

回覆 hkpapa852 的帖子

同幼稚園一樣, 好多人以為入左一間比較好嘅幼稚園就唔使理.結果小學時, 小朋友就 Joe Yeung...

回覆 EudyptulaMinor 的帖子

所以選校的確係應該選重視家長嘅學校而非重視小朋友學校.
因為一時的表現有好有唔好.
但家長表現就相對係比較穩定嘅...

醒目開學勳章 王國長老

版主按:含有PM回文,請看基本版規第一項
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

hkpapa852 發表於 20-11-16 08:07
唔好以為讀私立/直資小學唔使外補,情況其實只會更嚴重。

私直一向有比官津小學更嚴謹既升降班同離校機制 ...

我以為神校至會咁嚴

pokipoki 發表於 20-11-16 11:22
我以為神校至會咁嚴

簡單D講, 著重"業績"既學校, 一定有要求

通上機制係:

成績唔達標, 第一次留班
第二次唔達標, 就要離校

所以甚麼X私X直, 小一至小六人數都係金字塔咁變化 (平均每間都小六人數比小人人數少咗20%), 除了插班離場, 部份離場亦係因升降離校機制所導致

就算有中學部既私校, 如民生, 情況亦一樣: 小一全級至少240人, 但到小六普遍只得番~200人

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-11-16 11:32
簡單D講, 著重"業績"既學校, 一定有要求

通上機制係:

MS出晒名學生抽得, 之前有用家分析過點解咁勁嘅學校成日都做唔到神校?
就係因為行傳統精英制, 拔尖就有, 補低就唔該自行解決.
你入到黎學校就唔該交業績幫學校整靚招牌.
人情味? 就無架啦. 愛心? 咩黎架?

其實咁樣辦學係冇問題嘅(正如以前打手板一樣), 只不過2020年唔興咁姐... 依然好多家長OK嘅...
仲有SFX, 大佬日默夜默, 個腦都比你攪到實晒, 第時點會有思考同創意...(有幸最近睇過SFX常識, 真係好國際...)
我個人OK, 不過反而長老唔OK... :D

頭盔: 聽返黎, 唔一定係真架...

islz 發表於 20-11-16 12:18
MS出晒名學生抽得, 之前有用家分析過點解咁勁嘅學校成日都做唔到神校?
就係因為行傳統精英制, 拔尖就有,  ...
因為呢度係香港, 就算過多2,30年, 創意同思考應該都係冇乜用, 繼續同以往幾十年一樣, 要有高蔪厚職都仲係靠把口同支筆

Dybala 發表於 20-11-16 12:29
因為呢度係香港, 就算過多2,30年, 創意同思考應該都係冇乜用, 繼續同以往幾十年一樣, 要有高蔪厚職都仲係靠 ...
咁都好慘姐 :(

我聽過一個高小的家長分享,佢個女報3間英文,分別係writing, grammar 和貼題,中文和數學有私人報1堂,再出去操卷班貼題,仲未計其他樂器之類,佢話每日放學後仲忙過返學,聽到我腳都軟!

最勁係佢個女竟然肯補咁多習!

英文都要報三間

cathyangel 發表於 20-11-18 18:29
我聽過一個高小的家長分享,佢個女報3間英文,分別係writing, grammar 和貼題,中文和數學有私人報1堂,再 ...

嗰個阿媽真係痴線

cathyangel 發表於 20-11-18 18:29
我聽過一個高小的家長分享,佢個女報3間英文,分別係writing, grammar 和貼題,中文和數學有私人報1堂,再 ...

3間真係多咗d,但呢個係事實的小學生活,除非家長無乜要求,即使讀官校亦要外補+體藝,這遊戲由pN,幼稚園已玩緊,真係唔好以為入到名小學就hea住讀

islz 發表於 20-11-16 09:30
唔好意思, 借位一問, 收集資料中, 請問卷幼, 一般私幼 定 名幼?謝謝

happy school 卷幼
‹ 上一主題|下一主題