用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 收waiting, reject收到懷疑人生…
樓主: fighting13
go

收waiting, reject收到懷疑人生…   [複製鏈接]

新一代父母進取好多,大部分年尾小朋友都去做了超大B。你去私校睇下就知,有啲誇張到全班三分之一甚至以上都是超大。再加埋父母精心準備幾年,戰鬥力係超強。

回覆 ddtt347 的帖子

知道有家庭,父母名小名中畢業,碩士以上學歷,專業人士,換屋換樓已不說了,個女4年pn連K換了4間幼稚園,終由地區券幼換上九龍塘神幼,外加上幾十個大小獎,也只換取2個offer,2個waiting.
有時不得不配服他們的毅力,但升小越來越難玩。

回覆 xAlexNgx 的帖子

不是吧?CcKG?
但兩個offer也不差,你有一個神校offer好過廿過其他學校offer。重質不重量

Redbean1027 發表於 20-11-6 11:43
冇錯, 好灰....好想知有得入二面既係咪大部份都係私幼的?係咪券幼的根本玩唔到直私小呢個遊戲?好懷疑人生 ...

我都係咁走過來wow,幼兒園學卷校,入左間地區二線小學,係唔出名架,好多人問完都解釋唔到係邊。但個女係呢間happy school 讀得好開心wow, 呈一個學期仲參與緊4個課外活動,又代表學校出賽。但佢亦都好努力讀書,今年升左間band 1中學。e+都應付到!

Soming    發表於 20-11-8 22:31

PJ媽咪 發表於 20-11-6 17:47
完全同意!其實卷幼同私幼又根本就冇分別,返得個三個鐘,扣埋去廁所同食茶點,其實真係學唔得太多野。極其 ...

我表妹係醫生,女兒九龍塘私幼,女拔嗰D level 直資小學一個offer 都無,但卻攪珠入左協恩。

Tang23 發表於 20-11-7 12:56
個人認為參加這個遊戲,一定是要幾年前便凖備. 並不是說補習班,但係家長對小朋友教育的commitment 需要好 ...
我同個女一出世就只同佢講英文,係有D用個wow,現時佢英文唔驚,呈二英文99分,但中文就。。。

JojoDad 發表於 20-11-8 14:08
我都係咁走過來wow,幼兒園學卷校,入左間地區二線小學,係唔出名架,好多人問完都解釋唔到係邊。但個女係 ...

你個女好叻

DengCK 發表於 20-11-7 08:50
回覆 hj0217 的帖子

一間好學校絕對唔會直接拎超大B表現同細B表現direct compare。而咁樣講其實都抹殺了大 ...

超細B 入到高手如雲的神校,校內大部份是超大B /大B之中的精英,會不會點叻都很容易比下去呢?

EugeneS 發表於 20-11-8 21:54
超細B 入到高手如雲的神校,校內大部份是超大B /大B之中的精英,會不會點叻都很容易比下去呢?
...
我不覺得。1)學校揀得你即是肯定你的實力
2)我身邊很多叻人都是細B

回覆 chujojo 的帖子

呢個問題年年都講,每年公式答案就係「有細b手握神校同多間offer」。其實叻細b係有,大家都只係想講係比例問題。

只有細b父母明白當中苦處。當你細b入小一個陣,佢先大致可以追到大b係8個月前已經做到的嘢。

回覆 tummypooh 的帖子

當年大女係細B,考咗18定19間小學只有2間無收reject或者waiting,後來抽獎入津校。一開始自理能力、專注力同理解能力都差過好多人,有時教新概念好吃力。但係今年三年級開始感覺突然大個咗好多,感覺已經同大B無乜分別了,成績中上。

tummypooh 發表於 20-11-9 09:48
回覆 chujojo 的帖子

呢個問題年年都講,每年公式答案就係「有細b手握神校同多間offer」。其實叻細b係有, ...

我明白,我囡12月細b,但樂觀地諗,大不了repeat p1,共勉之,一定可以找到適合既學校

回覆 sandra1004 的帖子

冇錯,細B不妨諗下玩多年,唔實好多選擇。招小二。
讀小一再考直私小一
REPEAT或自學一年,再考小一。

回覆 Raccch 的帖子

冇錯。幼稚園同小學頭幾年真係會有明顯差距的。但到小學中後應該已經冇了。

因為考不到心儀小學而repeat小一?咁考不到心儀大學又要否repeat form 6? 要repeat就幼稚園階段repeat啦。小朋友乜都識,點同佢解釋好地地要重讀一年?影響自信自尊。

香港無差學校,邊間學校都有叻人。

考小一,大B的優勢還是非常明顯的。
身邊唔少朋友都係repeat K1or 其他,做大B,尤其男仔

回覆 tummypooh 的帖子

無錯,大女龍年細B,已經差不多係競爭最劇烈個年,身邊朋友同學基本都分別通過面試正取、後期waiting或者大抽獎入到受歡迎的學校。細B開局係艱難啲,但係咁早就遲入學一年,遲啲如果有咩特別需要小朋友要repeat的話,咁就等於大人哋兩年了。

回覆 Raccch 的帖子

咁冇計,呢個都係兩難。但入左間升中保障好啲的學校,之後可能有安心少少。

DengCK 發表於 20-11-10 08:58
因為考不到心儀小學而repeat小一?咁考不到心儀大學又要否repeat form 6? 要repeat就幼稚園階段repeat啦。 ...

若非絕路,不會選此路
當你手執細B,可能心態不一樣
我囡應該不會repeat
我考直私沒有大包圍,只考了4間,但得到的經驗也不少,也對女兒有更多了解,算是有所得著

DengCK 發表於 20-11-10 08:58
因為考不到心儀小學而repeat小一?咁考不到心儀大學又要否repeat form 6? 要repeat就幼稚園階段repeat啦。 ...
我朋友當年會考得23/4分, 原校已經收返上F6, 但佢target係莊啟程/恆商, 所以都走去repeat, 結果之後28分如願以償入到莊啟程
所以repeat係冇分幾時先好re嘅
‹ 上一主題|下一主題