用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 收waiting, reject收到懷疑人生…
樓主: fighting13
go

收waiting, reject收到懷疑人生…   [複製鏈接]

fwstides 發表於 20-11-6 14:14
只可以講,位太少,競爭太大
考埋家長呢幾年有幾dedicated,又要小朋友臨時表現到
讀開私幼的家長習慣競爭 ...

同意

今日連收3間小一reject,灰到一個點,只問小朋友學術ok,性格開朗,但都唔得,作為家長真係好傷心,大喊咗一場,但又唔可以俾小朋友知,扮堅強

今日一天之內咁多間出result 真係令人好激動,我由起身開始緊張

今年拍片;難道係大左:始終學校吾係親身接觸小朋友;睇吾到反應

Hannababy 發表於 20-11-6 23:33
今日連收3間小一reject,灰到一個點,只問小朋友學術ok,性格開朗,但都唔得,作為家長真係好傷心,大喊咗 ...

順其自然;吾需要太大壓力

Hannababy 發表於 20-11-6 23:33
今日連收3間小一reject,灰到一個點,只問小朋友學術ok,性格開朗,但都唔得,作為家長真係好傷心,大喊咗 ...
不用灰心,想當初用了3年的努力,小朋友也極度配合之下,沒有最心儀那間私校的offer, 我都喊左成個星期,覺得自己同小朋友既努力好似白費咁,但原來上天早有安排,塞翁失馬焉知非福,最後叩門叩到2間自己從沒有想過會叩到的學校,小朋友入讀後亦覺得好適合和很喜歡。 要相信小朋友,相信the best is yet to come!

Soming    發表於 20-11-8 20:59

今日又收reject 真係灰到一個點
EQ再好都有忍唔住既一日,當一間都無既時候,果種焦急同壓力唔係話平常心就可以面對到!
開頭一間唔得只會覺得人地無眼光,到第間唔得會覺得人地走漏眼,到第三間唔得就覺得自己唔好彩,到第四間唔得就開始懷疑係自己問題,再唔得就會質疑自己仔女係咪咁差,又唔得開始心灰意冷⋯⋯
呢種感受相信只有同路人明白

gelatpl 發表於 20-11-7 00:45
EQ再好都有忍唔住既一日,當一間都無既時候,果種焦急同壓力唔係話平常心就 ...

我絕對明白jm感受~尤其今日接二連三出 offer,當身邊同學仔不停報喜時,簡直係煎熬,開始會怪責小朋友是否未盡全力!冷靜過後又開始內疚起來~真係好傷感情

ToToffee 發表於 20-11-6 23:27
我上年考咗20間,得一間收。派位又派得好差,灰到一個點再去叩門。最後好好彩,有3間幾好嘅小學收咗!
所以 ...
可否分享下學術叩門一般的要求?要不要串英文?
叫小朋友自己默字?

gelatpl 發表於 20-11-7 00:45
EQ再好都有忍唔住既一日,當一間都無既時候,果種焦急同壓力唔係話平常心就 ...
係呀,呢一兩日不停收reject,係極度焦急,冇信心。見同學們間間中,係會不停問自己發生咩事?我小孩真係咁差?
今年拍片,責任全在我身上,是我做得不好,連累小孩

adrianema 發表於 20-11-7 06:27
可否分享下學術叩門一般的要求?要不要串英文?
叫小朋友自己默字?

大部分學校都會比一篇中文同英文小朋友讀,口頭問數學;或者俾幅圖畫小朋友叫佢自己形容一下。
某些學校係會考串字!

DengCK 發表於 20-11-6 11:50
回覆 Redbean1027 的帖子

私幼券幼並無關係學校睇重的是表達能力、語言能力,面試表現

今年的疫情,好多學校真系只會撿私校或者學卷名幼。好明顯今年面試題目淺左,好多小朋友分數差唔多。

我都收到10間rejected, 這2天連續收rejected,  我昨晚都流眼淚,係咪自己小朋友真係咁差呢?他努力拍片,又背故事,又彈琴,但都係rejected, 其實佢真係表現唔好定因為佢係細B 呢?唯有寄望之後扣門有好消息啦。

siucheng2000 發表於 20-11-7 07:52
我都收到10間rejected, 這2天連續收rejected,  我昨晚都流眼淚,係咪自己小朋友真係咁差呢?他努力拍片,又 ...

吾係你小朋友吾好,我相信好多大B/超大B去考,分分鐘大你小朋友成年!小朋友爭幾個月表現已經爭好遠,冇辦法
繼續努力

回覆 王雅娜 的帖子

咁如何解釋私幼都有不少人未有offer或入到到二面。當然名幼的話印象分係可能好d,就好似請人咁你見係三大畢業第一印象都會覺得勁d。但去到面試就是見真章。父母過去幾年如何栽培小朋友及應戰完全睇到。
之前網上流出幾個小朋友報小一的片,我作為大人都甘拜下風。你要接受街外真係有d細路出神入化到呢個地步。

與其去找一d你無法改變的原因去解釋自己點解無offer,倒不如而家努力睇睇點玩好d下半場啦

自怨自艾是沒有意思。

回覆 hj0217 的帖子

一間好學校絕對唔會直接拎超大B表現同細B表現direct compare。而咁樣講其實都抹殺了大B的努力。

利申:本人認識超細B入到神校

DengCK 發表於 20-11-7 08:48
回覆 王雅娜 的帖子

咁如何解釋私幼都有不少人未有offer或入到到二面。當然名幼的話印象分係可能好d,就好 ...

雖然我真心同情今年考小的家長是非常之咁無力感,不過我真的想同仍在努力中的家中說一句可能很逆耳的忠言:各大學校的老師不是傻的,他們收生不會只因為名幼、超大B、或個一兩經張可能人人都有的證書去收生,我見過身邊數位朋友的考小video, 其實真的一睇便高下立見,不是小朋友英語有多流利,也不是曬獎牌證書此等低端hard sell法、人家是真的很有安排地讓小朋友展現出過去數年的家庭教養。去到此刻,真的要想想「what went wrong」,同埋真的應好好打算一下下半場的遊戲如何應付。好好準備叩門。The best is yet to come!

記住,年年考小都是失望而回的人估多,去到叩門就真的要靠實力的。好好收拾心情,繼續頂落去!

個人認為參加這個遊戲,一定是要幾年前便凖備. 並不是說補習班,但係家長對小朋友教育的commitment 需要好有恆心.例如語文的培養是否可以有恆心由一歲到五歲都日日有故事quality time ,每一天都對教小朋友的堅持.很多面試的內容都唔容易臨時補習,面試班教也只是一些投巧,等家長知道小朋友的弱點去教,但教不到佢認字閱讀.

今次也令我知道自己的不足,例如拍男拔自理條片,先覺得原來佢仲有好多要獨立的地方

DengCK 發表於 20-11-7 08:50
回覆 hj0217 的帖子

一間好學校絕對唔會直接拎超大B表現同細B表現direct compare。而咁樣講其實都抹殺了大 ...

一定有細b有offer, 只可以話個d細b叻同家長努力。超大b大你一年,甚至多過一年。細b追追趕趕,大b超碼多d時間準備。好多時小朋友半年前唔識計數,半年後可以已掌握得好好,就算講說話都講多你一年啦。大b有優勢係一定,細b得係果d細b真係叻/早熟同努力je。d超大b早一年去考,表現會唔會又一樣?如果一樣,我相信唔會有咁多10月都去做超大b。

回覆 Tang23 的帖子

又唔一定是自理環節有問題,有時真的不知道標準在哪。谷內的有2nd interview 媽媽说,自理環節只是叫孩子好像平日在學校吃零食,收拾食物盒,簡單介绍一下盒中有那些餅干,水果飲品,美味又有營養。
‹ 上一主題|下一主題