用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 德雅小學vs聖母小學,大家點揀?
go

德雅小學vs聖母小學,大家點揀? [複製鏈接]

德雅聽講學術應該好d, 但谷d,脫咗龍, 中學女仔校網好!
聖母就平d,品德培養幾好,學術我都唔清楚,有直屬免費band 2 中學, 不過黃大仙校網麻麻。

想請教點揀好?
   2    0    0    0

我地上年都有呢2 間offer. 我地揀左聖母因有直屬中學。考慮到如果讀得好,升中都可以外闖。不過最後我地有津校所以無去。

cynicsaturn 發表於 20-11-5 15:53
我地上年都有呢2 間offer. 我地揀左聖母因有直屬中學。考慮到如果讀得好,升中都可以外闖。不過最後我地有 ...

謝謝回覆! 希望我都派到好的津校!

回覆 cancan0521 的帖子

同問

我都想知道聖母小學有咩評價

回覆 HKYB 的帖子

我自己由幼稚園開始响聖母讀(好多年之前),SISTER同老師都有愛心,都多規矩,即頭髮要扎好,又限髮夾顏色,校裙....
始終係母佑會,唔會係好自由果D,
學術都OK 呀, 想當年我地都要爭入中學的位,因係英中來,
係唔知宜家好似話中學無以前咁好

laisan225 發表於 20-11-5 18:03
回覆 HKYB 的帖子

我自己由幼稚園開始响聖母讀(好多年之前),SISTER同老師都有愛心,都多規矩,即頭髮要扎 ...

感謝回答! 其實嚴格有嚴格的好,只要小朋友唔會怕咗返學就得。

laisan225 發表於 20-11-5 18:03
回覆 HKYB 的帖子

我自己由幼稚園開始响聖母讀(好多年之前),SISTER同老師都有愛心,都多規矩,即頭髮要扎 ...
我小朋友比較好動活潑、坐唔定~ 感覺唔太岩佢 在考慮~

HKYB 發表於 20-11-6 09:26
我小朋友比較好動活潑、坐唔定~ 感覺唔太岩佢 在考慮~

我都有一樣的concern,小朋友好活潑,擔心太多規範未能發揮所長不過德雅都好嚴謹

cancan0521 發表於 20-11-5 15:15
德雅聽講學術應該好d, 但谷d,脫咗龍, 中學女仔校網好!
聖母就平d,品德培養幾好,學術我都唔清楚,有直屬免 ...

聖母  

bearbear1206 發表於 20-11-7 02:31
我都有一樣的concern,小朋友好活潑,擔心太多規範未能發揮所長不過德雅都好嚴謹
...

你係咪取捨緊聖母定德雅?
我諗緊聖母定培道

回覆 HKYB 的帖子

唔係,我係崇真vs培道vs德雅,苦惱......小朋友非常活躍,唔谷得,活動教學比較適合她,但又怕太舒服將來升中唔夠競爭,需要諗清諗楚,再睇多啲資料,小學一讀六年,唔想揀錯

bearbear1206 發表於 20-11-7 08:38
回覆 HKYB 的帖子

唔係,我係崇真vs培道vs德雅,苦惱......小朋友非常活躍,唔谷得,活動教學比較適合她, ...

我3個選擇係聖母,培道,美孚地利亞…………唔知邊間岩個女

我上年都係德雅同聖母,但地方太遠我住chai wan,最後去返原區津小。
兩間如學術,德雅好d。
我自己感覺,德雅老師好好人,好有愛,我先生只係去交表都感覺到。

聖母我第一次去面試聽校長講話其實不太鍾意。我好記得佢話,我地收小一學生,唔係收d高分低能。個下大家係笑,但我學得點解會咁講。

最後要放棄德雅都好唔捨得。

HKYB 發表於 20-11-7 08:54
我3個選擇係聖母,培道,美孚地利亞…………唔知邊間岩個女

培道

elbar 發表於 20-11-7 11:33
培道

有無咩原因點解可以咁決斷揀到培道?
我女活潑無時停、有時講唔聽、學術英文普通……
我貪地利亞近屋企,仲全英文語境,但好少香港小朋友
我貪聖母夠嚴格、培養品德好,但中文小學
我貪培道夠「愛」,但真係唔平,而且中文小學

好難諗

我依家都好矛盾!培道、德雅同聖母!
德雅聽說好谷,怕囡囡跟唔上,但SSP校網對女仔不錯!

聖母應該無德雅咁谷,不過黃大仙校網,但有band 2聖母書院back up!

培道Happy School, 女仔25%可入培中,九龍城校網!

阿女學術普通,受教,聽話!真係好難揀

小艾美 發表於 20-11-7 10:15
我上年都係德雅同聖母,但地方太遠我住chai wan,最後去返原區津小。
兩間如學術,德雅好d。
我自己感覺, ...

谷學術同好關愛學生, 面試當日老師係咁提,課程開晒冷氣小朋友要著外套。

回覆樓主:

同埋德雅谷得來是用心教學生,不是盲目外補。

cancan0521 發表於 20-11-7 16:10
我依家都好矛盾!培道、德雅同聖母!
德雅聽說好谷,怕囡囡跟唔上,但SSP校網對女仔不錯!

我同你有一樣選擇再加崇真。我會留德雅,我女學術中上所以希望呢六年打好學術基礎。加上深水埗校網個機間女校好吸引。

‹ 上一主題|下一主題