用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 23號小一放榜揮手, 好緊張
樓主: daisypig
go

23號小一放榜揮手, 好緊張 [複製鏈接]

糯米米糍 發表於 20-11-11 14:13
你交表時學校應該有同你講, 因為可能每間學校唔同安排, 你要自己問返你報果間學校 ...

哦,明白,聽日打去問下先

越來越多人報名直資私立
說明對不公平的抽獎遊戲不滿
可能有實力家長更傾向中學抽獎模式,先根據次第再抽獎
不過到時候就會投訴幼稚園也要呈分啊

Azzurro 發表於 20-11-12 07:40
越來越多人報名直資私立
說明對不公平的抽獎遊戲不滿
可能有實力家長更傾向中學抽獎模式,先根據次第再抽獎 ...

係不少家長學識高了,想自己多點主動權同心安而去考直私,並非制度不公平。現實中,黑箱作業既直私招生安排,只係更加唔公平。

叫幼稚園學生呈分?想小朋友一出世就做戰鬥民族乎?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

祝大家抽到好野~~

hkpapa852 發表於 20-11-12 08:01
係不少家長學識高了,想自己多點主動權同心安而去考直私,並非制度不公平。現實中,黑箱作業既直私招生安 ...
我覺得:

「計分辦法準則」
1.        父/母全職在與該小學同一校址的幼稚園或中學部工作         (20分)(尚算公平)
2.        兄/姊在與該小學同一校址的中學部就讀         (20分) (公平)
3.        父/母為該小學的校董         (20分)(不公平)
4.        父/母或兄/姊為該小學的畢業生         (10分)(尚算公平)
5.        首名出生子女(即為家庭各子女中最年長者)         (5分) (上述5項只可揀選一項)(公平)
6.        與該校的辦學團體有相同的宗教信仰﹝見附註﹞         (5分) (很不公平)
7.        父/母為該小學主辦社團的成員﹝見附註﹞         (5分) (上述2項只可揀選一項) (很不公平)
8.        適齡的兒童(即翌年九月開課時年滿五歲八個月至七歲)         (10分)(公平)

計分同抽獎我覺得不公平
因為小學有好中差之分,付出多一點的家長和小朋友希望得到好一點學校也是很合理的吧?
現在每一年只有 10000 人左右參與直資私立遊戲,以後說不定會增加到 2-3萬人一起玩。。。
我覺得直私招生沒有太黑箱,各自內部要求不公開我可以理解
全部招生要求公開也是不可能的吧?

回覆 Azzurro 的帖子

第六點曾經有人解釋過,因為間學校係由相關宗教開辦,所以想搵番有相同宗教理念既家庭,都好正常~

Azzurro 發表於 20-11-12 11:27
我覺得:

「計分辦法準則」

請問直資/私小收生, 又係如何"公平地"去計分呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

宗教加分(神權?)
世襲加分(君主制?)

這兩個都係舊時代統治人民嘅概念,帶到現在的教育體系,我覺得有點問題

校董(教育界有勢力人士)
宗教信仰(宗教界有勢力人士)
主辦社團的成員(辦學團體世俗有勢力人士)
能夠逼迫教育局(不好意思,都係有勢力人士)屈服,就達成分享權力

普通市民為什麼要向這些權力團體屈服,而得不到這些分?

你去見工(直私)都唔會過你知你有咩quality/personality就啱佢啦!總之所有人用同一把尺,我覺得都合理

hkpapa852 發表於 20-11-12 08:01
係不少家長學識高了,想自己多點主動權同心安而去考直私,並非制度不公平。現實中,黑箱作業既直私招生安 ...
agree, 其實大抽獎係公平, 大家機會係平等 直私係多一個選擇, 但唔係入唔到就等於小朋友唔叻,
直私收生, 從來都唔係"單純"睇小朋友的表現

Azzurro 發表於 20-11-12 13:16
校董(教育界有勢力人士)
宗教信仰(宗教界有勢力人士)
主辦社團的成員(辦學團體世俗有勢力人士)

辦學團體雖然受政府資助,但都要自己出錢去做辦學(你唔係以為只靠政府既錢就夠呀?),佢地係各方面有一定話事權其實又無可口非(通常覺得有問題既,咪就係攞唔到個D分既人囉)

而且自行派位學額,普遍只佔一半至六成學額,其餘都係公平咁去抽

咁唔滿意,不如要求將所有小學變晒做官校,或者叫EDB放棄資助所有小學,等大家升小好似考幼稚園咁等大家去 free fight 爭學位,咁係咪會開心D?

想當年,我兩公婆既小學一早被殺校,得15分自行預咗無行等大抽獎亦無埋怨甚麼制度不公

事實上,埋怨制度不公既人普遍都只係因為利益唔係傾斜去佢個邊

hkpapa852 發表於 20-11-12 14:57
辦學團體雖然受政府資助,但都要自己出錢去做辦學(你唔係以為只靠政府既錢就夠呀?),佢地係各方面有一 ...

Afterall其實都是利益主義

hkpapa852 發表於 20-11-12 14:57
辦學團體雖然受政府資助,但都要自己出錢去做辦學(你唔係以為只靠政府既錢就夠呀?),佢地係各方面有一 ...

我冇呢個分(校董/ 宗教/ 辦學),我相信大部分人的人都冇這個分(下面係2019數字)
正因為未玩就輸,所以在座各位都唔會理會
出錢辦學就得到教育優惠我覺得不合理,而且係五歲小朋友面對的問題
反過來,如果成立的話,因為香港政府係靠攏北京,難道係民建聯/ 自由黨/ 共產黨黨員可以得到多啲分排公屋?考公務員多啲分?綜援多啲錢?

[color=rgba(0, 0, 0, 0.4)]2019-11-19 [color=rgba(0, 0, 0, 0.84)]小一自行分配學位結果今日出爐,教育局上周五公佈今年有52,473名兒童申請官立及資助小學的自行分配學位,有23,340名兒童獲派此類學位

如果比較幼稚園,小學和中學,我相信最多人不滿小學報名制度
幼稚園收費免費自行去報,心甘情願,考唔到先派位
中學收費自行去報,心甘情願。免費的因為有呈分,相對還是比較甘心
教育局創造直資,如果同步讓大家自行報名資助小學(幼稚園模式)/ 甚至呈分(中學模式),我估計不少家長學校覺得比現有制度好
當然那麼大改動,不可能通過
請指教
‹ 上一主題|下一主題