用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 普教中-認字問題
go

普教中-認字問題 [複製鏈接]

有無媽媽可以分享下讀普教中小學點認字?
本身小朋友認中文字麻麻,現在加上用普通話學,我亦教吾到
有時想伴讀,都吾知應用廣東話定放普通話音頻聽,想聽聽大家意見,謝謝
   0    0    0    0

回覆 怕煩媽咪 的帖子

>>>有無媽媽可以分享下讀普教中小學點認字?
普通話,廣東話是口頭語言。書面相同. 所以,認字沒有變

>>>本身小朋友認中文字麻麻,現在加上用普通話學,我亦教吾到
有時想伴讀,都吾知應用廣東話定放普通話音頻聽,想聽聽大家意見,謝謝

想伴讀,你用廣東話(假設你通常在跟她說廣東話母語), 她可以用普通話. 目的是讓她
看電視,youtube,音頻,可以使用普通話

notcool 發表於 20-11-4 13:40
回覆 怕煩媽咪 的帖子

>>>有無媽媽可以分享下讀普教中小學點認字?

謝謝你

怕煩媽咪 發表於 20-11-4 13:03
有無媽媽可以分享下讀普教中小學點認字?
本身小朋友認中文字麻麻,現在加上用普通話學,我亦教吾到
有時想 ...

我小朋友係普教中,一直以來我都係用廣東話同佢溫書。

天助自助者,  別再怨天尤人

Mrs.Luckycat 發表於 20-11-4 22:03
我小朋友係普教中,一直以來我都係用廣東話同佢溫書。

謝謝回覆,想問下小朋友初時會容易混淆嗎?

怕煩媽咪 發表於 20-11-4 22:50
謝謝回覆,想問下小朋友初時會容易混淆嗎?

正如樓上網友所言,書寫方面沒有不同,因此不會混淆。
考試時會有幾題關於什麼聲母、韻母。
考試前播碟給小朋友聽幾遍,應該問題不大。

天助自助者,  別再怨天尤人

回覆 怕煩媽咪 的帖子

unseen默書時會遇到問題嗎?
我女女學校都係普教中, 我拼音還可以, 我同佢溫書會盡量用普通話讀俾佢聽, 因為好驚佢聽唔明

‹ 上一主題|下一主題