用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 宣道國際學校係咪比其他國際學校谷?
樓主: mky456
go

[小學] 宣道國際學校係咪比其他國際學校谷?   [複製鏈接]

cookingmummy 發表於 21-6-11 03:05
想問小朋友小幾去IS?
我小朋友小五,在LS 讀書,如果轉IS 可以幾時apply?

睇你想讀邊間IS,ESF某d區傳聞話可以即時插班

FYI,我仔仲讀緊小四,上年十月報ICS/CAIS G5,今年二月尾in,三月尾出offer,八月G5開學  

cookingmummy 發表於 21-6-14 20:34
你仔仔難適應嗎?

八月先開學,未知

不過你提到話喺IS repeat,我相信機會唔大,因為作為轉校生:

如果LS成績差到要repeat,相信都幾難有好學校收(除非只係一科中文差); 相反,如果LS成績ok,佢唔會畀你小朋友repeat

FYI, 我仔係10月出世既細仔,上年報名時我跟年齡幫佢報G4,但學校話我仔已經有小四程度,所以自動將我仔"upgrade"去G5

cookingmummy 發表於 21-6-15 00:33
我小朋友在LS 成績ok, 除了英文弱D
不過現在覺得LS 壓力大,每日讀到完全無時間,死讀死背唔知為咩
今年情 ...

前輩教路,IS英文水平要求大概比LS高兩年級,唔知你小朋友英文弱到咩程度,但呢個位真係會影響入學,甚至往後學習和校園生活

For reference, 我仔幼稚園開始一直keep住喺出面玩劍橋英語,考G5時係PET"ok但未到超高分"水平,你可以去圖書館借相關試題望望睇下大概咩程度

FYI, 因為我地係同時考兩間,所以比較下我仔話CAIS英文試題比ICS仲要難,而ICS數學比CAIS深好多

cookingmummy 發表於 21-6-15 21:31
英文通常70幾80分,oral English 唔係好流利,不過基本英語溝通可以

校內成績冇乜參考價值,尤其LS只側重grammar

我仔話CAIS assessment最challenging係writing同reading comprehension,佢話佢從未做過咁長咁大篇既reading comp; 另外份writing寫完,老師interview時會拎番出來要佢解釋,問佢當時點解咁諗點解咁寫,老師注重內容&思考過程,而唔係好似LS學校老師咁一味捉佢grammar/format/careless mistakes

所以我覺得LS英文成績唔太重要,唔高分唔代表英文唔好,高分亦唔一定特別叻。正如樓上都有提議意:考左先,最後學校會話你知得唔得  
‹ 上一主題|下一主題