用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 宣道國際學校係咪比其他國際學校谷?
樓主: mky456
go

[小學] 宣道國際學校係咪比其他國際學校谷?   [複製鏈接]

archie1728 發表於 21-6-12 13:25
睇你想讀邊間IS,ESF某d區傳聞話可以即時插班

FYI,我仔仲讀緊小四,上年十月報ICS/CAIS G5,今年二月尾i ...

你仔仔難適應嗎?

conniewktang 發表於 21-6-12 11:31
其實小五上學期應要apply, 完小五可入中學一年級,英式Year 7, 或美式Grade 6.
...

因為之前無諗住讀,如果今年apply, 比佢repeat one year in IS, ok?

cookingmummy 發表於 21-6-14 20:36
因為之前無諗住讀,如果今年apply, 比佢repeat one year in IS, ok?

我仔09年12月早產超細B,讀完普通地區一線中文津小的小五入美式IS Grade Six, 即中一,完全冇適應問題,上丶下學期都拿Honour Roll, 學業成績奬項,我覺得唔一定要repeat,即使年尾12月B。

cookingmummy 發表於 21-6-14 20:34
你仔仔難適應嗎?

八月先開學,未知

不過你提到話喺IS repeat,我相信機會唔大,因為作為轉校生:

如果LS成績差到要repeat,相信都幾難有好學校收(除非只係一科中文差); 相反,如果LS成績ok,佢唔會畀你小朋友repeat

FYI, 我仔係10月出世既細仔,上年報名時我跟年齡幫佢報G4,但學校話我仔已經有小四程度,所以自動將我仔"upgrade"去G5

我小朋友在LS 成績ok, 除了英文弱D
不過現在覺得LS 壓力大,每日讀到完全無時間,死讀死背唔知為咩
今年情況特別嚴重,所以諗緊IS 可行嗎?
有時教小朋友,自己壓力都好大,所以希望問下大家意見

cookingmummy 發表於 21-6-15 00:33
不過現在覺得LS 壓力大,每日讀到完全無時間,死讀死背唔知為咩
今年情 ...

「死讀死背唔知為咩」係好多LS家長到高小的醒覺,通常成績ok的所以咁遲發現,捱了個小學,跟本係LS個制度的結構性問題。
「英文弱」讀IS, 可能要搵ESL的學校,社交也有影響,預計開支會大D,或者耀中適合冇咁culture shock.
留唔留班係學校決定,IS冇留班,好少人無啦啦大一年,除非超細B轉去9月cutoff的學校。

cookingmummy 發表於 21-6-15 00:33
今年情 ...

前輩教路,IS英文水平要求大概比LS高兩年級,唔知你小朋友英文弱到咩程度,但呢個位真係會影響入學,甚至往後學習和校園生活

For reference, 我仔幼稚園開始一直keep住喺出面玩劍橋英語,考G5時係PET"ok但未到超高分"水平,你可以去圖書館借相關試題望望睇下大概咩程度

FYI, 因為我地係同時考兩間,所以比較下我仔話CAIS英文試題比ICS仲要難,而ICS數學比CAIS深好多

今年情 ...

黎得 IS 版,多數家長都對 LS 有唔認同既地方;留得系 LS 則會認為 no pain no gain。最重要都係家長本身覺得將來條路應該點行。

至於英文弱唔弱,我建議 apply 左先。做左 assessment,留比學校話比你知夠唔夠。

英文通常70幾80分,oral English 唔係好流利,不過基本英語溝通可以

cookingmummy 發表於 21-6-15 21:31
英文通常70幾80分,oral English 唔係好流利,不過基本英語溝通可以

校內成績冇乜參考價值,尤其LS只側重grammar

我仔話CAIS assessment最challenging係writing同reading comprehension,佢話佢從未做過咁長咁大篇既reading comp; 另外份writing寫完,老師interview時會拎番出來要佢解釋,問佢當時點解咁諗點解咁寫,老師注重內容&思考過程,而唔係好似LS學校老師咁一味捉佢grammar/format/careless mistakes

所以我覺得LS英文成績唔太重要,唔高分唔代表英文唔好,高分亦唔一定特別叻。正如樓上都有提議意:考左先,最後學校會話你知得唔得  

多謝大家的意見

除了CAIS, 有冇其他大家覺得值得apply 的IS 可以告知參考,因為家長comment 有時比較中肯

cookingmummy 發表於 21-6-16 01:25
除了CAIS, 有冇其他大家覺得值得apply 的IS 可以告知參考,因為家長comment 有時比較中肯
...

個人認為 apply 最心義的兩、三間就可以。assessment 都離不開 reading & writing、Eng math problem solving。上面家長都好具體描述左兩間 IS要求既分別 ,你既憂慮並唔係大包圍可以解決。

反而襯有時間搵個  NET 練下 creative writing、oral,每日睇一份 SCMP、聽英文 news etc 。習慣左起碼到時唔洗口窒窒先、發揮到幾多得幾多。

我亦同意 LS 英文分數唔係絕對。可以留意返小五 writing 份券或平日功課,如果只係 grammar、spelling 拉低分數問題唔太大(前設係LS英文 grammar 差極有個譜),文中內容、創意、思考會更具影響力。

cookingmummy 發表於 21-6-15 21:31
LS 分數好難作比較, 我覺得最緊要小朋友肯講.  

講佢就唔怕,小朋友好多野講
簡單英文溝通應該ok
只怕課程唔知適唔適應,好似上面家長講IS 著重writing 但自覺小朋友寫作比較弱,可能驚多寫多錯,因LS focus grammar mistake
不過我會加強小朋友這方面的訓練

CAIS係咪一定係用出生年份去分grade?如果能力可以跳grade可以讀高一級嗎?

cookingmummy 發表於 21-6-16 10:40
講佢就唔怕,小朋友好多野講
簡單英文溝通應該ok
只怕課程唔知適唔適應,好似上面家長講IS 著重writing 但 ...

我果陣同阿女考哈羅,睇左佢網頁寫會考啲咩,再網上搵啲sample卷比佢做下,佢考完出來話好深做唔晒,不過我女唔係好識考試技巧,係屋企做sample卷時超晒時,好有機會係kick係某啲題目死諗爛諗都唔做下一題,搞到做唔晒,另外佢作文都幾creative,同埋佢話最後校長面試時佢好hyper,非常興奮雞啄唔斷咁同校長傾計,最後都成功比佢入到(我哋係考Y5)。
所以我諗小學階段可能比較睇重面試?
小小映像誌
老公, 你快樂所以我快樂~~ 好愛你哦~~ :oops:  
張家大少奶的美食日記

cookingmummy 發表於 21-6-11 03:05
想問小朋友小幾去IS?
我小朋友小五,在LS 讀書,如果轉IS 可以幾時apply?

我女兒小六轉SIS,佢話最好小四就轉IS,因小四各科都開始加難度,作業同課程內容都增加。太遲轉IS,會較難適應IS的英文程度,大量Reading Comprehension同長篇writing,一篇Cloze都成頁A4紙,Science也會出現大量專業名詞。

Thanks

回覆 小寶貝兒 的帖子

請問 sample paper 可以在哪裏找到?謝謝你!
‹ 上一主題|下一主題