用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 金巴倫
go

金巴倫 [複製鏈接]

點解冇乜人提這間學校?
請問有什麼意見?
   0    0    0    0

名幼又談不上,同york一個老細,又係有教無類形式。選金巴倫,不如選York. 有什麼值得談

我都想知呢間好唔好,見佢網站個升小表好耐冇update,唔知而家升小成績如何

回覆 jtw_ki 的帖子

我都想知呀,㝷日去咗面試感覺幾好,老師好nice, 安排得唔錯。唔知升小成績好唔好呢? 聽講好多雜費,係咪真係好貴呢?

我今年報咗5間幼稚園,都有去面試,見佢升小都可以接受,

佢係蒙特梳利教育,睇你Buy唔Buy,我上學期係York 讀pn,今個學期本來上咗2個月z00m k1 ,疫情關係決定退學入讀學卷幼稚園(都係蒙特梳利教學)出年再重讀私幼K1,因卷幼英文程度尚淺,發現蒙特教學都幾好活動教學,可能喜歡這種教學的家長,都未必會係太谷個D,所以升小未必個個神校,見佢有部份學生都入國際學校,英文程度應該夠好,睇佢簡介片小朋友英文朗讀非常好,我都會考慮,因常安排小女入讀lB直資或國際學校,佢唔同york,York多學位,佢冇分校收生都會篩選,其實有教冇慮係一個專業老師的應有態度,唔知點解會變咗負面語

回覆 callyclm 的帖子

我囡在金巴倫畢業,現在已是中一。金巴倫老師很好,着重英語,當年同學仔升小派位和考直私都好好成績,有名津也有私小,例如拔箤,喇沙,天神,聖家,真光,SFA, 宣小,基華,培僑等等。

回覆 codyalbert 的帖子

我估佢想講的有教無類應該意指咩人都收,但我估學位同去in人數應該唔會係一比一,佢in左幾日,應該望落唔只一千人,同埋如果各位家長有留意,佢俾左一本類近校刊的書,後面係有最新升學數據

選學校真係睇下岩唔岩小朋友甚至家長,我小朋友金巴倫畢業,學校唔會好谷,不重抄寫,功課量適中,親子勞作係選擇性,但真學到野,學既野都唔淺,就係因為佢功課量適中,無強迫性親子勞作,我先可放多d時間係佢弱項度,有時間俾佢試唔到野,搵到佢既興趣同強項,小朋友讀得好開心。

基於學校既有教無類,當年俾左個機會我個怕羞細B入讀K1,而家係間熱門直資小學讀緊,同屆都好多考入直資私小。

雜費方面,大部分都係有需要先買。
‹ 上一主題|下一主題