用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 有冇人會報考ABRSM遙距樂器演奏考試
樓主: gracelam
go

有冇人會報考ABRSM遙距樂器演奏考試   [複製鏈接]

小艾比 發表於 21-1-12 09:02
唔洗客氣, 好似NOW 報名仍有DISCOUNT~

之前報咗,取消後好似一直未退錢?
我暫時唔知係應該再交一次,還是可以直接改?
小朋友有兩樣樂器等緊考,可能考一個先

回覆 LeeCC 的帖子

着恤衫西褲,老師話考高grade的,打扮會影響分數。我女好少着裙,但考試都會聽話。

Jane1983 發表於 21-1-12 09:24

着恤衫西褲,老師話考高grade的,打扮會影響分數。我女好少着裙,但考試都會聽話。 ...

之前考三五七級都係小學生,夏天所以都係長袖smart casual shirt和扯褲,今次考八級大個仔樣子,我都覺得打返條呔好似好D

或者著校服西褲校呔,另外買shirt

LeeCC 發表於 21-1-12 09:39
之前考三五七級都係小學生,夏天所以都係長袖smart casual shirt和扯褲,今次考八級大個仔樣子,我都覺得 ...

我仔都係考八級, 穿校服, 上身是穿冬季校服有呔, 不過無揀穿校褲, 因為校褲係傳統灰色,
我揀左條黑色西褲比佢穿, 似坐樂團FEEL~
奇蹟只會發生在永不放棄的人身上~~ 8-)

b3410 發表於 21-1-12 09:05
小朋友有兩樣 ...
之前的退款我揀左支票呀, 響12月2X日已經收到退款了
咁我報名時又響12月初, 所以跟你不同

但我估你分開做好D, 一筆還一筆...(我個人意見)

或者你可以打電話去問下香港考評局

趁就快有過年假, 練左歌仔去, 快D 考其中一樣, 唔好浪費時間

到返實體學/考試時又會再忙過嫁喇.....

小艾比 發表於 21-1-12 09:51
之前的退款我揀左支票呀, 響12月2X日已經收到退款了
咁我報名時又響12月初, 所以跟你不同
多謝你呀!即刻打去問

小艾比 發表於 21-1-12 09:46
我仔都係考八級, 穿校服, 上身是穿冬季校服有呔, 不過無揀穿校褲, 因為校褲係傳統灰色,
我揀左條黑色西褲 ...

我仔校服褲系黑色,cutting幾靚,所以我先想到著校服褲,買條西褲著一次,好快又話唔岩,好似有D浪費

LeeCC 發表於 21-1-12 10:12
我仔校服褲系黑色,cutting幾靚,所以我先想到著校服褲,買條西褲著一次,好快又話唔岩,好似有D浪費
...

咁就好啦, 你仔直情可以穿全套校服了

係呀只穿一兩次係好浪費, 男孩子青少年階段係真係"快高長大"的~

校服褲ok呀,除咗開頭介紹自己之外,大部份時間坐係度,無所謂。
買衫着一次,係好唔抵。我女今年都係考八級,好彩之前有條裙,係有d薄,咁着打底厚襪頂住算了,反正錄影都係室內。

Jane1983 發表於 21-1-12 11:10

校服褲ok呀,除咗開頭介紹自己之外,大部份時間坐係度,無所謂。
其實我仔上次錄時都係得10度 左右
我地都係帶衫去換的, 同響室內真係唔怕凍

回覆 小艾比 的帖子

係呀,我女錄完都即刻換番運動衫

b3410 發表於 21-1-12 09:05
小朋友有兩樣 ...

我地上星期已退款,不過係經老師報名,所以老師退返比我。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 21-1-12 13:22
我地上星期已退款,不過係經老師報名,所以老師退返比我。
問咗考評局,退款會持續到一月底,全部完成後send email, 我要再等,因為當時懶,沒有填form話申請退支票, 所以要退返去信用卡

請問你哋是否都係租琴行錄影?

有冇人真係自己屋企拍?

我想考咗低級d的長笛先,當試一試程序,setting, 如果okay, 再考8級琴。
是否女仔著校服考都可以?冬季校服裙

b3410 發表於 21-1-12 15:16
請問你哋是否都係租琴行錄影?

有冇人真係自己屋企拍?

我仔係拉中提琴, 同你小朋友一樣嫁喇, 係要老師夾琴伴奏,
咁教中提琴老師間STUDIO 已經有三角琴, 而佢都係我仔的伴奏,
老師話唔洗浪費$去BOOK琴房, 因為知道未必夾幾次就OK,
唔想我浪費BOOK房$, 佢就幫我搵幾個家長一齊夾$買支較好的收音咪
將收音咪插入I PAD 度錄, 效果都唔差的.

小艾比 發表於 21-1-12 15:57
咁教中提琴老師間STUDIO 已經有三角琴, 而佢都係 ...
多謝!即係買個收音mic已經搞掂

小艾比 發表於 21-1-12 15:57
咁教中提琴老師間STUDIO 已經有三角琴, 而佢都係 ...

請問收音咪有無推介?你地系邊度買?

LeeCC 發表於 21-1-12 19:50
請問收音咪有無推介?你地系邊度買?

呢度應該唔係推介產品, 我只可以同你講價錢大約$1200~
響D 大型電腦商場就搵到, 呢期應該都好多人搵咪, 我估D 店舖員都清楚你買咪目的.

小艾比 發表於 21-1-12 20:38
呢度應該唔係推介產品, 我只可以同你講價錢大約$1200~
響D 大型電腦商場就搵到, 呢期應該都好多人搵咪, 我 ...
明白,謝謝

阿仔在家錄,佢好唔想換衫,點算?已經錄左兩日,兩日都唔肯換考一級,四歲
‹ 上一主題|下一主題