用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 未收到 BRP
go

[英國] 未收到 BRP [複製鏈接]

申請Visa 時delay , 現在又到未收到BRP.....唉!  小朋友最終9月中到埗英國, 學校10月中通知未收到BRP, 我已經在UK GOV LINK 登記未收到, 暫時只收到Auto return mail 話5個工作天內回覆.
但已經過了3個星期都未有回覆!! 小朋友打算12月中回香港, 如果未收到BRF , 點算?
   2    0    0    0

GUI_GUI_NG 發表於 20-11-3 14:30
申請Visa 時delay , 現在又到未收到BRP.....唉!  小朋友最終9月中到埗英國, 學校10月中通知未收到BRP, 我已 ...

中學?申請簽證時你填左邊度拎架?通常郵局拎,我係律師樓度收,收哂一次過送學校。如果如果到回港前未有,叫學校通知Gov佢哋會有電郵+學校出封信,返入英國冇問題,朋友試過。

回覆 cfs 的帖子

小朋友 Year 8, 第一年過去, BRP是寄學校, 因學校未收到, 便通知我追UKVI, 已SEND REQUEST 查詢情況, 已3周暫時未有人覆過. 只是登記查詢時有auto return email 說5個工作天內回覆.
Agent 話無BRP 不要出境, 入境番英國好難搞, 小朋友仲細, 會HANDLE 不到.

所以不敢book 機票, 酒店隔離.

GUI_GUI_NG 發表於 20-11-3 16:41
回覆 cfs 的帖子

小朋友 Year 8, 第一年過去, BRP是寄學校, 因學校未收到, 便通知我追UKVI, 已SEND REQUES ...

我朋友上年一樣,13歲,第一年,學校冇搞亂左,出發回港前兩日先發現佢一個冇BRP,小朋友照飛香港,學校聯絡英國有関部門,搞清楚BRP到底去咗邊而且證明佢可以回英,學校出封信證明呢個問題跟進梗,學生照入返英國冇問題,始終有簽證在手

回覆 GUI_GUI_NG 的帖子

或者如果買機票, 用埋 UM 等小朋友有人跟/陪, 等佢冇咁驚, 你又放心D.

回覆 cfs 的帖子

究竟什麼原因會未有BRP?

GUI_GUI_NG 發表於 20-11-5 17:23
回覆 cfs 的帖子

到最後冇人揾原因,學校處理好便可以,學校聯絡有關部門

GUI_GUI_NG 發表於 20-11-5 17:23
回覆 cfs 的帖子

疫情之下,英國政府部門其實都好混亂下,之前我見有同學話預約咗既郵局臨時關閉,要聯絡移民局重新安排。

GUI_GUI_NG 發表於 20-11-3 16:41
回覆 cfs 的帖子

小朋友 Year 8, 第一年過去, BRP是寄學校, 因學校未收到, 便通知我追UKVI, 已SEND REQUES ...
問題係你小朋友細,如果唔出境(係唔係即係聖誕節唔返香港),咁假期會點安排?如果係我,我會同學校跟緊啲,得閒打電話去問,等佢哋同跟貼啲。
再唔係就自己跟,政府網站有詳細說明點做:https://www.gov.uk/biometric-residence-permits/not-arrived

‹ 上一主題|下一主題