用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 如果十分清楚自己是不要學位的話
樓主: cheriedglau
go

如果十分清楚自己是不要學位的話   [複製鏈接]

DengCK 發表於 20-11-3 18:06
回覆 kimlam953 的帖子

老實說。面試至多夾埋見到小朋友兩三小時,唔會好深入了解到能力

詳情唔係咁,但我唔想透露太多

技不如人有咩辦法?人地個位憑實力拎番黎的,有錢的話交埋大訂HOLD到九月你都無佢符.......

skb2015 發表於 20-11-3 19:06
拖咁耐,仲要開埋學都唔放好過份。對其他家長唔公平之餘,啲被放棄嘅學校(假設係津小或二線直私)到9 月 ...

小朋友買咗校服,買咗書,然後收到Offer,又要重新買過晒啲嘢!身邊越來越多呢個情況

Lowplastic 發表於 20-11-3 15:27
點解要人地放棄自己選擇既權利?掉轉頭,就算你有SPCC+蔡繼有,你都keep住直到非選擇不可啦 ...
咦?我試過類似情況喎,小女註冊咗南區男女直小,之後收到佐敦道女私小offer,第二日跟手回覆咗掛號信 I do not wish to accept the offer。(不過,小女同CKY冇緣)
自己都經歷過「未有offer得少少waiting忐忑不安」嘅階段,咁既然已經得到最心儀嘅,及早放位等其他候補家長有望早日收call,都係出於同理心啫。

bearbearlove 發表於 20-11-3 18:17
根本成個教育制度有問題。。。
應該直私都只可以hold一間同唔俾大抽獎

完全贊成

cylau2 發表於 20-11-3 21:22
咦?我試過類似情況喎,小女註冊咗南區男女直小,之後收到佐敦道女私小offer,第二日跟手回覆咗掛號信 I do ...

cylau2 發表於 20-11-3 21:22
咦?我試過類似情況喎,小女註冊咗南區男女直小,之後收到佐敦道女私小offer,第二日跟手回覆咗掛號信 I do ...

新世紀絕症:
1. 有“持”無恐既選擇困難症
2. 去少次旅行會死症(不過因為COVID-19,少咗人復發)
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

早放位唔代表早call,難道你今日放一個位,第二朝學校會即刻call下一個?學校行政一定係註冊後一次過call。我覺得第一階段唔註冊就ok,到咗之後call waiting 唔好accept offer,有心儀學校收咗就唔好再去in啲收咗都唔考慮嘅學校,已經幫到其他徬徨嘅家長。

回覆樓主:

我之前都係只hold一間,收到心儀既call waiting 立即放左手上個間。你一放,就開始musical chair,真係會幫到好多人!

回覆樓主:

hold 位的人,通常幾時先會放返出來?

alsonl 發表於 20-11-4 08:49
我之前都係只hold一間,收到心儀既call waiting 立即放左手上個間。你一放,就開始musical chair,真係會幫 ...
yes, 只hold 一個最心儀的。
可能因為心中一直諗“好人有好報”,儘快放位增加RP值,自己心儀的offer也快些出現!

人就得一個,佢地遲d點都要放。
認同自己小朋友唔夠fight,唯有慢慢等下。

人地係有自由咁做,可能付出好多先做到,每一個offer都係咁珍貴,唔捨得放都係人性,有啲人係有offer先認真搵資料問意見再深入了解間學校,要時間,早啲放亦唔擔保係放俾真係有需要嘅人定係一樣手持十個八個offer嘅人,耐心等待吧。

回覆 net168 的帖子

如果能像樓主手持神校offer,我都可以0.01秒都唔駛諗就放哂其他

DengCK 發表於 20-11-4 10:45

如果能像樓主手持神校offer,我都可以0.01秒都唔駛諗就放哂其他 ...

不能同意更多

可否簡報吓而家有咩學校出咗offer?

如果樓主是指GH, 我會理解點解澮hold位, 既不是龍校, 只升六七成上中學, 也不是易讀, 亦不是免費, 若有免費龍津or付費直私龍校, 跳船也未為過

DengCK 發表於 20-11-4 10:45

如果能像樓主手持神校offer,我都可以0.01秒都唔駛諗就放哂其他 ...

有神校offer,當然可以用「上帝視角」由天空,唔係,係由太空鳥瞰咁睇啦

回覆樓主:

請問有offer的,是否都有校長信?
‹ 上一主題|下一主題