用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 SPC面試
樓主: imtschl
go

SPC面試   [複製鏈接]

醒目開學勳章

rsx 發表於 21-1-29 17:28
咁呢份會唔會唔係推薦信, 一般係sealed, 不會比學生看到吧!!!!

btw, online 申請是有button upload推薦信的。 佢都预你自己有得upload. 當然,有的小學會習慣sealed. 可能仲幫你寄埋

piglet0529 發表於 21-1-29 04:53
個list最大号數是1510. in 615人,收100人。但615人當中包括了in
過獎學金的人。所以,雖然是6.15人爭一個 ...

如果1C 有冇機會有份in 呢?

醒目開學勳章

eli_leung 發表於 21-1-29 20:05
如果1C 有冇機會有份in 呢?

樓上有在讀生清楚過我
我小朋友大概是1A~1B, 不過有獎项

joeycj 發表於 21-1-29 18:52
我唔記得是否要填校內名次,我估係睇校內級10或級5內先有得in. 有得in的,雖然成績計60,但我記得佢講,如 ...
第一輪有冇的in, 應該係睇小五校內成績,校外獎項,比賽成績等等,獎學金面試也應該類似。唔會睇RO,因為都未去EDB攞。
出offer就會參考返呈分名次。

因為小兒舊年成績只有呈一(考的算近年最好,不過都未到第十),再之前成績麻麻。不過經常參加比賽,有些學術方面獎項。也有獎學金和GA面試。

不過我哋最後選擇轉去其他學校,冇繼續考呈分試,EDB也通知就算呈一成績好好,也不會交俾學校。所以最後無offer.

rsx 發表於 21-1-29 17:28
咁呢份會唔會唔係推薦信, 一般係sealed, 不會比學生看到吧!!!!

其實間間學校做法不同~~我哋小學封信係俾學生,因內容有列某些校外獎,所以仲叫我哋對吓資料有無錯,結果check到有獎項名同獎狀有出入,仲拎返去叫校長秘書改

回覆 Sosiusiu 的帖子

b3410 發表於 21-1-29 22:04
第一輪有冇的in, 應該係睇小五校內成績,校外獎項,比賽成績等等,獎學金面試也應該類似。唔會睇RO,因為都 ...

我唔知原來可以選擇唔繼續考呈分試,學校冇同我地講...

醒目開學勳章

maomaochoi 發表於 21-1-31 15:08

應該轉左IS

maomaochoi 發表於 21-1-31 15:08

新學校冇呈分試,所以唔需要再考。而且如果唔參加呈二呈三,EDB會當你退出,呈一成績也不會交學校。記得個職員,不厭其煩同我解釋3-4次,小朋友呈一成績就算好好,也不會報去中學。
‹ 上一主題|下一主題