用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 選擇困難~地點或適合的中學
go

選擇困難~地點或適合的中學 [複製鏈接]

阿女今年小五,在兆強讀,上年考試排級10+,她數理強,心目中有二間好的中學,一間是藍田聖保祿,地點近,可步行,但聽聞這所學校英文強及背讀多的學校,另一間是何明華銀禧,地點遠,要預差不多1小時連等小巴,車程及步行才到學校,但相信這學校教學較適合阿女,請問家長們,你們會如何選擇中學?謝謝~
   3    0    0    0

Ikymama 發表於 20-11-3 08:54
阿女今年小五,在兆強讀,上年考試排級10+,她數理強,心目中有二間好的中學,一間是藍田聖保祿,地點近, ...

一定揀適合

我2個都跨區讀中學,孩子喜愛上課,攀山越嶺都會返,唔like/唔合適,就算屋企樓下行2分鐘都係苦事。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

中學步行返學我好like~系我會選藍田聖保祿,除了返學近且系band1頭~但主要睇下小朋友喜歡男女校定女校了~何明華銀禧我都有留意尼間學校

醒目開學勳章

我都遇到類似問題,有間好喜歡而程度適合的 要誇區,好近屋企嗰幾間中學 我又麻麻地..... 好苦惱!

只要door to door within 1hr, 我會選合適的中學。我對仔女都可入1間近的band1a 中學,但我地就選左要用55mins 路程的band1b, 原因得一個“合適”

醒目開學勳章

conniecheung 發表於 20-11-3 10:05
我都遇到類似問題,有間好喜歡而程度適合的 要誇區,好近屋企嗰幾間中學 我又麻麻地..... 好苦惱!
...
如無記錯你哋要由沙田去東區,實在太遙遠,中學多活動,又多書要溫,嘥晒啲時間響通勤唔係咁值得

阿女今年小五,在兆強讀,上年考試排級10+,她數理強,心目中有二間好的中學,一間是藍田聖保祿,地點近, ...
首先,適合其實有唔同既角度,而唔同角度有唔同既定義。
第二,小朋友小學時數理強,同中學時數理強,可能係兩回事。
第三,學校數理強,同自己小朋友小學數理強,亦會係兩回事。
第四,如果諗住繼續係香港讀大學,語言好比數理好,可能更重要,或者最少係同樣重要。如果小朋友數理好,揾間語文好既,可能更適合。

pippyw    發表於 20-11-3 23:52

bobbob 發表於 20-11-3 10:34
如無記錯你哋要由沙田去東區,實在太遙遠,中學多活動,又多書要溫,嘥晒啲時間響通勤唔係咁值得 ...

時間唔會晒,可以係車程中睇片和聽歌~~~

bobbob    發表於 20-11-3 11:46

醒目開學勳章

bobbob 發表於 20-11-3 10:34
如無記錯你哋要由沙田去東區,實在太遙遠,中學多活動,又多書要溫,嘥晒啲時間響通勤唔係咁值得 ...

對呀,本來喜歡金文泰,交通問題,我放棄左。
呈一成績OK,進步了很多。沙田區 -馬祟、胡忠、聖若瑟 、基督,我叫佢自行階段4選2,阿女堅持+堅定 要揀覺光法師中學,我係唔係應該成全佢?

我會揀適合先,阿大剛升中,中學教學模式非常適合佢,但離家都遠,返學放學起碼1.5小時,而家問題不大,因返半日,但返全日,學校距離真係要認真考慮,唔好到時先算,大人細路都辛苦所以如果揀適合,就要有搬家的打算,一讀讀6年,返放學時間其實好影響生活時間、睡眠質素等。

醒目開學勳章

conniecheung 發表於 20-11-3 11:18
對呀,本來喜歡金文泰,交通問題,我放棄左。
呈一成績OK,進步了很多。沙田區 -馬祟、胡忠、聖若瑟 、基 ...
都算同區,如果交通距離唔爭得遠,校風唔差,我會俾佢自己選擇,到時衰咗無得賴

如果兩間學校差異不大,我會揀近,所以認同王家爸爸所講,小學數理好,唔代表中學數理好,你要確定咗自小朋友邊方面真正強,而所揀學校又真正適合佢。

簽名被屏蔽

IloveJJ 發表於 20-11-3 10:15
你女自己願意嗎?中學已經大個,要長期長途拔涉返學,一定要當事人認為值得,否則佢到時會怨。

另外,點 ...
我都係咁諗

我會分析俾阿女聽,佢簡
好適合但佢唔想去太遠,結果到時好累唔賴你都個心都可能怨
近但唔啱佢,讀落唔開心,又一樣唔賴你個心都可能怨

我會揀一所"適合"的中學,但如果你的心儀名單中只有這兩所中學,可以考慮自行兩間揀晒她們便可以了。

相比小學, 中學數理既難度係幾何級數上.

坦白講, 唔係個個女仔頂得順, 所以點解女仔最後去到中學多選文商科既原因 (唔駛死鬥爛鬥去解一D唔知為乜既數)

而且現實中DSE基本條件係要文科好 (4主科有科係文科), 重文科而文科又有好比現既學校, 對仔女入U都有好處

王家爸爸    發表於 20-11-4 17:17
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

謝謝各位的寶貴意見,有些是我忽略了或沒有站在多角度看事情,我會重新考慮及分析給阿女做決定,有問題再上來問意見,謝謝你們~

上智,數理強,地點方便。(見你考慮女校)
‹ 上一主題|下一主題