用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 請敎RC Primary用家的意見
go

[小學] 請敎RC Primary用家的意見 [複製鏈接]

1) 近年student mix如何?(明白RC叫70% HK residents &香港人比較多, 想了解近年有冇多返點其實國藉/biracial) playground language 係咪大部分英文?

2) 老師是否全部有IB cert? 你地認為大部分敎學認真有愛心嗎?

3) 小學中文科現在是否每天有?40min/ 1 hour (我爬文見一個2018 sample timetable 係一星期4堂)要默書嗎?

4) 你們認為 整體上RC是否穩步上揚每年進步中?

Thank you very much!!
   10    0    0    0

Mrspan 發表於 20-11-2 18:36
1) 近年student mix如何?(明白RC叫70% HK residents &香港人比較多, 想了解近年有冇多返點其實國藉/biraci ...

1)差唔多keep 住70%香港人,playground language 是英語。

2) 無諗過唔係,老師都專業,初小的老師都會和小朋友相處。

3) 每星期四次中文課,其中一次是雙節;高小有默測,初小有評估,一般不會通知家長。

4) 按IBDP成績而論,整體穩步上揚。但別人成績好,不等如自己的孩子也一樣,始終各人不同。

題外話,這類問題年年都有人問,答嚟答去都咁上下;而我諗我喺度答咗十年有多。

Radiomama 發表於 20-11-2 20:14

1)差唔多keep 住70%香港人,playground language 是英語 ...

Thanks for your valuable comments!

關於2, 我有聽説其他ESF schools老師係學校轉了ib再train, 咁等同係IB qualified teachers嗎?

Mrspan 發表於 20-11-2 20:37
關於2, 我有聽説其他ESF schools老師係學校轉了ib再train, 咁等同係IB qualified teachers嗎?
...

近年對老師的要求是持續進修,IB certificate只是new teacher的induction course, 入門啫。老師更重要是課堂經驗,學校管理層與老師的溝通等。ESF schools轉IB , 無特別聽過出現師資問題。
國際學校的老師流動性高於本地學校,要理解。

回覆 Radiomama 的帖子

Rc同Shatin college成績無得比,讀Rc,不如讀真正嘅is,九成九香港+大陸,仲要中文麻煩,不倫不類。

文英妮妮 發表於 20-11-4 03:22

Rc同Shatin college成績無得比,讀Rc,不如讀真正嘅is,九成九香港+大陸,仲要中文 ...

Shatin college 的IBDP成績在ESF schools裏面是最標青嘅,成績有目共睹。

至於學生,RC並非「九成九香港+大陸」,這句說話是錯的。

「中文麻煩」,見仁見智;RC一開校,定位係提供繁體中文教學,也在小學設計了CNL 及CFL 兩streams, 按學生能力入讀。到高中時具一定中文程度的學生要讀chi A, 雖說是難,但對學生來説,在香港學到一些中文也是好的。

文英妮妮 發表於 20-11-4 03:22

Rc同Shatin college成績無得比,讀Rc,不如讀真正嘅is,九成九香港+大陸,仲要中文 ...

RC要at least 收70%香港永久居民。多香港人是無可口非。

每個人選校的因素都不同。若不想學中文,可以選更西化的IS. 不過,我現在多數聽到入或想入IS的家長,擔心子女入咗IS唔識中文。

原來RC至少收70%既香港永久居民,對於冇外國護照嘅學生來講係一個好選擇,同埋可以學繁體中文
想請教各位前輩如果唔係ESF kinder,係咪冇乜機會考到RC primary? 到時候先買40萬債券(定NR?)有冇機會?thx

lavender_mum 發表於 20-11-4 08:38
原來RC至少收70%既香港永久居民,對於冇外國護照嘅學生來講係一個好選擇,同埋可以學繁體中文
想請教 ...

我記得聽過jm分享
每年無nr入得幾個人..
中六合彩既機率咁

我今年apply year 1, 但琴日覆左安排唔到interview

imokifurhapi 發表於 20-11-4 09:20
我今年apply year 1, 但琴日覆左安排唔到interview
你有冇買NR呀?

hkbusfan 發表於 20-11-4 09:27
你有冇買NR呀?

無買呀。我朋友無買但佢有的in, random selection 睇你好唔好彩。

imokifurhapi 發表於 20-11-4 09:20

咁你有冇backup plan? 要認真諗另一間啦。

Radiomama 發表於 20-11-4 11:34
咁你有冇backup plan? 要認真諗另一間啦。

報左好多間,等緊interview 通知

lavender_mum 發表於 20-11-4 08:38
想請教 ...

自從行左one form後,N無入RC, 應該機會十分細。但每年的情況也不同,心儀就一定要試。

kittykuma 發表於 20-11-4 13:48

自從行左one form後,N無入RC, 應該機會十分細。但每年的 ...

多謝各位既資訊

imokifurhapi 發表於 20-11-4 12:23
報左好多間,等緊interview 通知

Me too.. esf no interview

Sumsumsum123 發表於 20-11-4 09:03
我記得聽過jm分享
每年無nr入得幾個人..
中六合彩既機率咁

其實 NR 作用係咩?
係買 interview 機會定比左就可以入學...

TingTing0001 發表於 20-11-4 20:00
其實 NR 作用係咩?
係買 interview 機會定比左就可以入學...

Buy a chance for interview only
‹ 上一主題|下一主題