用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 灣仔網轉九龍城網
樓主: aileen3388
go

灣仔網轉九龍城網 [複製鏈接]

Charlotte_mom 發表於 20-11-1 23:25
你研究下派位數字先,我姨甥下年小6我都有留意
今年係乙3入st jo,乙5入華仁,我都好surprise!
...

哇~呢個數字真係嚇到好多家長,你沒講我真係唔知,睇來要好好研究了,多謝你先(emoji)

aileen3388 發表於 20-11-1 23:08
老實講,灣仔區唔揀QC,就只剩港華同聖鄧,港華又有自己小學部,街位好少,咁又剩聖鄧了,反觀九龍城區除左 ...

仲有高記,SJC,筲官呢,都係果句,真B1生近乎必入是旦一間~~~

唔使睇各校有幾多個位,睇全區夠唔夠位實際啲~~~

mcl203 發表於 20-11-1 23:38

仲有高記,SJC,筲官呢,都係果句,真B1生近乎必入是旦一間 ...

(emoji)(emoji)(emoji),係啊,係B1肯定入返,就睇自己心水點揀,筲官我都有考慮,連B2頭既聖類斯我都有考慮,諗住唔好彩呈分跌左都有個打算

aileen3388 發表於 20-11-1 23:43
(emoji)(emoji)(emoji),係啊,係B1肯定入返,就睇自己心水點揀,筲官我都有考慮,連B2頭既聖類斯我都有考 ...

灣仔仲係非常充足英中位嘅區,亦可以有大比例B2生可以上移英中嘅區,所以我講真B1生必入其中一間,除非你本身唔中意佢哋~~~

aileen3388 發表於 20-11-1 23:38
哇~呢個數字真係嚇到好多家長,你沒講我真係唔知,睇來要好好研究了,多謝你先(emoji)
...
係呀,我都識1個2018年升中,佢自己都唔記得咗乙3定乙4地入港华,不过佢乙2揀sjc就入唔到,另外1個2019年升中,Band 2生乙1抽入Tsk

aileen3388 發表於 20-11-1 17:34

本身男仔升中灣仔網,來緊會搬屋去何文田,想請教下,如果灣 ...

由於,兩網皆是好學校多的地方,既然你已收窄到只選此兩個校網,個人認為,不如你細心DD從這兩區域選擇"合適"的中學以應付自行階段先,至於是否改""住址網"",仲有時間讓你慢慢決定,起碼可以等到各中學的"簡介會"完咗再作打算亦未遲。

YmOra 發表於 20-11-2 09:57
由於,兩網皆是好學校多的地方,既然你已收窄到只選此兩個校網,個人認為,不如你細心DD從這兩區域選擇" ...

謝謝你的建議,宜家已開始著手報名中學既簡介會了(emoji)

老周 發表於 20-11-1 23:58
係呀,我都識1個2018年升中,佢自己都唔記得咗乙3定乙4地入港华,不过佢乙2揀sjc就入唔到,另外1個2019年升 ...
太多人驚死(以為真係升中人數大升), 多咗好多人乙1或乙2放TSK, 結果今年反高潮, 不少名校乙2或以後仲有位
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-11-2 13:04
太多人驚死(以為真係升中人數大升), 多咗好多人乙1或乙2放TSK, 結果今年反高潮, 不少名校乙2或以後仲有位 ...

係咪呀邊個話TSK乙2已經無可能入,仲要B2生不可能咁呢~~~

Charlotte_mom 發表於 20-11-1 23:25
你研究下派位數字先,我姨甥下年小6我都有留意
今年係乙3入st jo,乙5入華仁,我都好surprise!
...

版主,你好!多口問吓。請問乙3入St Jo那位小朋友,是否級三以內?
天助自助者,  別再怨天尤人

lopoto 發表於 20-11-1 21:33
九龍城網都夠BAND 1位

不過俾我就唔轉校網,何文田返灣仔都好快
何文田係學校區, 返學時候四圍都塞車, 仲諗過海? 除非阿仔未到7點就出門口啦.
搭地鐵都要轉車先至去到, 除非樓主住何文田地鐵站隔離, 如果住愛民/佛光街個邊都要行10-15分鐘先至到地鐵站. 我會建議樓主諗諗何文田個邊啲中學, 大把B1學校揀啦.

aileen3388 發表於 20-11-1 21:43
我都係咁諗,自行就誇區,所以未決定要唔要轉校網去大抽獎,但九龍城既中學真係唔熟,所以要開始做功課研 ...

何文田去灣仔好近啫。男仔鍾意見返小學同學
‹ 上一主題|下一主題