用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 培基書院
go

培基書院

請問有冇人讀緊?想知多少少校風呀,功課多唔多,谷唔谷之類,雜費多同貴嗎?謝謝

回覆 小小魔天使 的帖子

感恩,小朋友今年有幸叩門入讀培基,由於只讀了數個月,所以只是個人少少見解,未必反映大多數人意見。
校風:校規嚴,暫時未見同學有嚴重行為問題。此外,學校重視家庭教育,安排很多家長講座和課程,讓家庭成為培養學生素質的基石。
功課:比起小學少很多,無需所有時間奉獻給功課,多了時間休息。
谷唔谷:多Quiz 和小測,但不算谷。
雜費:主要開學時買了部Ipad,其他使費不多。

其他:個人認為學校重視每一位學生,而校長和老師喜歡形容學生為「孩子亅,感覺親切和有愛。(註:純屬個人意見)

WINGYIBB    發表於 20-11-2 22:49

dorothywing 發表於 20-11-1 15:26

感恩,小朋友今年有幸叩門入讀培基,由於只讀了數個月,所以只是個人少少見解,未 ...

我本身好喜歡培基,聽完你咁講就更加喜歡了。但我好驚連面試既機會都冇。

醒目開學勳章

dorothywing 發表於 20-11-1 15:26

感恩,小朋友今年有幸叩門入讀培基,由於只讀了數個月,所以只是個人少少見解,未 ...

感謝分享

回覆 dorothywing 的帖子

係咪大抽獎完之後先去叩門架?

第一輪有 interview 機會,in 完之後小朋友就好鍾意培基,但可惜冇offer。幸好大抽獎後去叩門,最後成功咗。

女兒第一次呈分屬1C組別,今次呈分未出成績,有機會跌落2A組別。英文強但數學弱,能入讀沙田培基嘅機會有幾多?

somuch 發表於 20-11-7 16:50
女兒第一次呈分屬1C組別,今次呈分未出成績,有機會跌落2A組別。英文強但數學弱,能入讀沙田培基嘅機會有幾 ...
要視乎有幾多對手高學術過你女兒,又要睇你女兒的小學教學程度...真的很難講你女兒入培基機會率!
但一般來說如只以成績來說,我個人認為如果有band 1C,被取錄機會率約有60%。如果band 2A, 被取錄機會率約有30%

大家認為喺申請一間英文中學時,填表用中文,會扣印象分或冇機會面試嗎?

小小魔天使 發表於 20-11-8 13:59
大家認為喺申請一間英文中學時,填表用中文,會扣印象分或冇機會面試嗎?
...

不會(但個人認為只限中英文對照表格)! 以前去過幾間英文中學的簡介會,都會有家長問校方這個問題。幾間英文中學都同樣說表格是中英對照的,所以用中文或英文填寫是不會有任何影響,因明白主要由父母填寫, 明白不是所有父母有好的英文水平。
但個人認為如果表格是全英文,就當然要用英文填寫。

lctang 發表於 20-11-8 15:40
不會(但個人認為只限中英文對照表格)! 以前去過幾間英文中學的簡介會,都會有家長問校方這個問題。幾間英 ...

Thank you so much