用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 電話咭可帶號碼轉台嗎?
go

[英國] 電話咭可帶號碼轉台嗎?

本身用開giffgaff每月增值,但覺得接收不好,想轉3,請問可否帶舊號碼去3台?

可以,我女之前都轉左。只要聯絡原本間服務商,問佢地攞PAC code,就可以攜號轉台。要留意PAC code 有限期30日,攞左就要盡快搞轉台手續。

YuYuMother 發表於 20-10-31 09:15
可以,我女之前都轉左。只要聯絡原本間服務商,問佢地攞PAC code,就可以攜號轉台。要留意PAC code 有限期3 ...

即是在giff攞PAC code, 記底後就去3出新sim及在3台入PAC code, 是嗎? 謝謝你

YuYuMother 發表於 20-10-31 09:15
可以,我女之前都轉左。只要聯絡原本間服務商,問佢地攞PAC code,就可以攜號轉台。要留意PAC code 有限期3 ...

定還是最簡單我用新sim card新號碼?之後去Giffgaff取消舊號碼,這樣可行嗎?

MrsFung 發表於 20-10-31 09:18
即是在giff攞PAC code, 記底後就去3出新sim及在3台入PAC code, 是嗎? 謝謝你

應該是,你可以問問3。

我女之前用數碼通個海外plan, 營運商係英國聯通。後來個plan無左,我女將個號碼帶去giffgaff。買張新卡後activate,然後去網頁申請轉號碼,入PAC code,佢話好快就ok用到。

英國攜號轉台都係用PAC code,你地可以問下3點做。

MrsFung 發表於 20-10-31 09:18

個人覺得攜號轉台好d,號碼已用開,轉號碼要再通知朋友,同改聯絡資訊。

初到埗還可以咁做,但好似我女已去左英國,朋友網絡、學校同其他機構都要再改聯絡號碼就好大工程。

YuYuMother 發表於 20-10-31 09:28
個人覺得攜號轉台好d,號碼已用開,轉號碼要再通知朋友,同改聯絡資訊。

初到埗還可以咁做,但好似我女已 ...

請問是否可在香港3問職員?我本來上UK 3買咭轉台。

MrsFung 發表於 20-10-31 09:29
請問是否可在香港3問職員?我本來上UK 3買咭轉台。

我當時問英國聯通,live chat,之後經email比PAC code我。我女直接英國買卡再自己搞。

你應該聯絡giffgaff攞PAC code,就可以轉號碼去3 uk. 你去3 uk網頁有教點做,step by step. 有問題應該聯絡 3 uk.

YuYuMother 發表於 20-10-31 09:38
我當時問英國聯通,live chat,之後經email比PAC code我。我女直接英國買卡再自己搞。

你應該聯絡giffgaf ...

謝謝你呀!

YuYuMother    發表於 20-10-31 09:52