用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 蔡繼有如何上傳影片?
樓主: Andie1123
go

蔡繼有如何上傳影片?   [複製鏈接]

NAS 發表於 20-10-31 23:08
回覆 Lowplastic 的帖子

不會了 面試是雙向選擇 我也會看喜歡不喜歡這所學校 不喜歡的名氣再大也不會讀 ...

同意 雙向的

回覆樓主:

乜原來依家入場費甘貴(emoji),我個時報都好似一二百左右

Ann201403 發表於 20-10-31 23:57
既然不喜歡,無謂浪費時間打去學校鬧人啦⋯⋯其實d staff打工架咋⋯⋯
打電話其實是為他們好 就像商家要聽取顧客意見一樣的 別以為自己是名校 連港龍也有結業的一天⋯

NAS 發表於 20-11-1 08:28
打電話其實是為他們好 就像商家要聽取顧客意見一樣的 別以為自己是名校 連港龍也有結業的一天⋯ ...
對唔住,真係要出句聲,你以為你係顧客人地就一定要做你生意?港龍執笠係因為定位唔清淅,管理層炒油同政治因素, 值同快運合拼係遲早嘅事,每間學校有自己特色同揀自己想要嘅學生,唔好以為有錢人哋就一定要收你個小朋友啦!

NAS 發表於 20-11-1 08:28
打電話其實是為他們好 就像商家要聽取顧客意見一樣的 別以為自己是名校 連港龍也有結業的一天⋯ ...
自以為是到呢個地步。財大氣粗果個其實是你不是學校。

你呢個僱客同服務提供者的心態,邊間學校都買你怕。咪以為收你少少學費就乜都要聽你講。你去讀津校啦!

NAS 發表於 20-10-31 21:37
我週一也會打電話給學校投訴一下 安排太不合理!學校完全不考慮學生與家長 這樣的學校 就如有的人 再有錢再 ...

升小一後,在學校家長谷也眼界大開。學校每個行政決定也有意見。又打電話又send 電郵。仲會聯絡家教會去表達意見。

講緊既,可能不過是頭兩日開校校車處理未盡完善。少少allowance 都不會俾人便聲言要轉校車公司。落大雨車遲少少也說「累小朋友淋雨」。

其實,我希望學校花時間精力去教小朋友,而不是要花資源/時間去「應酬」/「應付」家長。

意見不是不應反映。但事事以自己為中心去表達訴求,便是另一回事。

lambeanmama 發表於 20-11-1 11:01
升小一後,在學校家長谷也眼界大開。學校每個行政決定也有意見。又打電話又send 電郵。仲會聯絡家教會去表 ...

有些家長真是很低質。

DengCK 發表於 20-11-1 09:26

你呢個僱客同服務提供者的心態,邊間學校都買你怕。 ...
津校冇學費,點展現作為顧客的霸氣呢?係咪好似之前有餐廳免費派口罩,但俾人插排隊安排差一樣?

lambeanmama 發表於 20-11-1 11:01
升小一後,在學校家長谷也眼界大開。學校每個行政決定也有意見。又打電話又send 電郵。仲會聯絡家教會去表 ...
但有時呢d家長都係學校做成。你睇吓之前紅雨定唔知黑雨,學校竟然安排校工逐個揹入學校,真係當班細路皇帝咁照顧,睇到我眼都突

DengCK 發表於 20-11-1 11:57
但有時呢d家長都係學校做成。你睇吓之前紅雨定唔知黑雨,學校竟然安排校工逐個揹入學校,真係當班細路皇帝 ...

唉.....照顧小朋友是應該,但過猶不及就壞事。但如何定義「應該」與否呢,很難很難。

其實我贊成那些不滿的家長打電話或去信向學校投訴, 不過記住以實名(XXX 的家長)投訴, 不要藏頭露尾, 或者 訛稱 是代表其他 廣泛家長的意見。 因為你一人的意見並不代表其他家長。

Sheep06 發表於 20-11-1 13:03
其實我贊成那些不滿的家長打電話或去信向學校投訴, 不過記住以實名(XXX 的家長)投訴, 不要藏頭露尾, 或 ...
非常同意。希望呢位NAS做得到。

DengCK 發表於 20-11-1 09:26

你呢個僱客同服務提供者的心態,邊間學校都買你怕。 ...

嘩你咁老實既

DengCK 發表於 20-11-1 13:08
非常同意。希望呢位NAS做得到。

我信佢敢呀,可能佢段片已經拍衰左,都無野輸了

Lowplastic 發表於 20-11-1 13:14
我信佢敢呀,可能佢段片已經拍衰左,都無野輸了

拍衰又好,自己討厭間學校決定唔讀又好,咁都要打去投訴,除咗為泄忿我諗唔到係為乜

DengCK 發表於 20-11-1 11:57
但有時呢d家長都係學校做成。你睇吓之前紅雨定唔知黑雨,學校竟然安排校工逐個揹入學校,真係當班細路皇帝 ...

我覺得嗰次都OK啦,因為小朋友對鞋對物濕咗始終都真係好唔舒服。

咁學校肯提供額外嘅關懷都抵讚嘅
最緊要唔係會有家長投訴你學校做乜唔揹我個仔入學校

Fraser 發表於 20-11-1 14:39
我覺得嗰次都OK啦,因為小朋友對鞋對物濕咗始終都真係好唔舒服。

揹得阿囝唔舒服

NAS 發表於 20-10-31 21:37
我週一也會打電話給學校投訴一下 安排太不合理!學校完全不考慮學生與家長 這樣的學校 就如有的人 再有錢再 ...

麻煩實名投訴或記住有來電可追查哦!

怪獸家長真可怕。吾希望你呢類甘既家長會同校。超討厭

Fraser 發表於 20-11-1 14:39

我唔覺得okay
我90後 細個落大雨咪又係咁番學
明知落大雨咪著rainboot再拎多對socks番到學校換
唔係要校工揹入學校
我都睇到 唔係呀麻
‹ 上一主題|下一主題