用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 已解決
樓主: cathyaki
go

已解決 [複製鏈接]

peggy0322 發表於 20-10-31 13:37
請問係幾時發現學校冇比飯囝囝食?

放學返來,仔仔話今日未食飯。

cathyaki 發表於 20-10-31 13:43
學校意思無義務俾飯我仔食,但呢間學校兩次確實都無,俾四塊餅乾。但在意的是,你可以致電告訴我自己去查 ...

呢個邏輯真係特別
咩叫自己責任?即係個細路發現無飯食應該即刻自己決定執書包走?
我係你會去揾校長,問佢係咩辦學方針?國際學校應該包容各類小朋友

回覆 bugmum 的帖子

通知家教會聯絡絡校方解決問題,午飯時間應該會有家長義工在學校,義工可否幫下手。好彩我地學校飯堂有白飯和時菜免費供應,差極都有菜同白飯食。

我聽過最誇張既係唔食豬
家長接受炒蛋白飯
但最後係幾餐豉油白飯
你呢單仲誇

如果學校冇責任確保小朋友唔餓親
咁學校有咩可以保證?
有野食係最基本權利

咦,最近只係返半日,點解還要在學校食飯,放學不就是回家嗎。

回覆 cathyaki 的帖子

咩叫做無責任?仲高姿態?
我女都讀中學,讀過兩間國際,咁既辦學態度和方針真係聞所未聞

請問係咩原因要讀呢間國際學校?講真,我接受唔到仔囡冇午飯食,要食餅乾!學校係有責任要處理,最少都要打比家長,或者有程序去處理。比我一定轉校,就算讀寶校我都要轉。

國際學校一般比較caring 同重視溝通,但呢間卻相反!

wongtw 發表於 20-10-31 16:23
咦,最近只係返半日,點解還要在學校食飯,放學不就是回家嗎。

好多國際學校番緊全日。我估樓主小朋友學校都係。

wongtw    發表於 20-11-1 00:43

回覆樓主:

學校處理得很差, 我哋無論什麼情況如果小朋友中午沒有飯吃, 學校都有一些後備嘅飯盒給小朋友吃, 就算當日小朋友冇帶錢都冇問題, 一定會確保小朋友有飯盒食,之後會再同家長收返錢

cathyaki 發表於 20-10-31 13:38
小朋友就來8歲,當然小朋友驚嚇了,但我地家長沒辦法證實老師咁樣做過。只能自己忍了,玩和嚇都係老師可以 ...

8歲都應該講到事件經過。
任何學校都有spare 飯盒,以防有個倒哂落地都有得食!
我地私校都有臨時購買飯盒,通常小學生冇錢,都係記帳,第日俾。
老師請學生食半盒都得掛?
有幾忙呀?
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

(emoji)到留言都流淚了,為了仔仔忍了又唔咁頂撞班主任,他話你有錯沒訂好飯沒(emoji)實飯商溝通操作係你自己的問題,係好委屈。但我都沒回覆郵件講係米學校也有問題,至少通知我沒飯到吖,唔該學校。我真係好懦弱的媽媽。

已解決

cathyaki 發表於 20-10-31 21:04
收到郵件好想喊,個仔仔好慘,沒飯食。老師還這個處理回覆。我唔知道點回覆老師

...

好差,邊間學校?
將軍澳新校是否I字頭?
你應該去國際學校版那邊講下,等大家留意下。

樓主,既然如此,你咪唯有同飯商好好溝通,找出問題所在,點解會一日有、一日無飯食?
目前解決方法最簡單咪自己帶飯,至少有得食。

ps 建議找班主任以外部門投訴表達不滿,以查證係個別老師問題定係學校問題

>>今日我仔又話老師大聲罵,然後我仔好害怕,之後睜開眼睛,發現自己放在老師肩膀到,然後老師係咁跑和shake。
也許問其他父母,看看同學是否也有同感. 這比食物問題更嚴重

>>>
午餐
也許午餐系統真的很混亂at the beginning, 帶香蕉和水果.

didier99 發表於 20-10-31 21:35
樓主,既然如此,你咪唯有同飯商好好溝通,找出問題所在,點解會一日有、一日無飯食?
目前解決方法最簡單 ...

係我嘅錯,我cancel了又再rebook了一次,見到提前幾天再book了,又扣錢了,系統又顯示已經預定好了。所以沒再打去學校飯商再確認一下係唔係成功,學校飯商話系統唔知道咩問題正好沒顯示我個order係佢地internal系統到。

是否小朋友對食物有特別要求?例如對多種食物敏感?所以俾唔到其他?

或者,依家疫情,聽聞唔少國際學校,返全日,大家要分批食飯,時間只有15-20分鐘,趕唔切安排alternatives?

不過,從email 睇,學校的答複都幾高高在上,無論國際學校交學費,或者免費政府校,都唔應該如此。一副唔想解決問題的態度。照例鬼佬好識得show empathy, 就算最後幫唔到,都會先講一堆好聽的說話。

b3410 發表於 20-10-31 22:37
是否小朋友對食物有特別要求?例如對多種食物敏感?所以俾唔到其他?

或者,依家疫情,聽聞唔少國際學校, ...

我仔沒食物敏感。分別兩次送飯失敗的原因,飯商也有發郵件解釋。
‹ 上一主題|下一主題