用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 K2轉校問問大家意見
go

K2轉校問問大家意見

小朋友如果讀得很開心,其實是否唔應該同佢轉校呢? 女兒K2,原本間幼稚園係Happy international school,校園又大,唯有太商業化,同校車外包服務太差,所以同佢申請佐間學術強的名幼,點知見完第二日就被錄取,下星期就要去返新校,突然改變天翻地覆,由一個國際學校轉去傳統學校,有D擔心唔知小朋友會唔會適應唔到,我女性格開朗好動,新錄取學校又超級嚴格,真係矛盾的抉擇

april13mum 發表於 20-10-29 22:53
小朋友如果讀得很開心,其實是否唔應該同佢轉校呢? 女兒K2,原本間幼稚園係Happy international school, ...

如果係打算一路IS
點解要轉出LS?
K2 IS要報Y1,轉得咁突然?

小朋友如果讀得很開心,其實是否唔應該同佢轉校呢? 女兒K2,原本間幼稚園係Happy international school, ...

有冇問過小朋友對轉校嘅睇法? 佢會唔會好抗拒/冇咩所謂? 其實都睇小朋友本身咩性格。換轉係我會同小朋友坐低傾下,解釋你嘗試幫佢安排轉校嘅動機,兩間學校嘅特色同分析好處壞處。問問佢想唔想轉,你可嘗試游說佢轉校(如果本身不打算升讀IS), 但如果佢聽完都堅決唔想轉我都會專重佢而唔轉校,始終佢先係用家

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

你如果想小朋友行IS呢條路就不用轉吧,如果不是,轉我又覺得沒所謂,
小朋友適應力好強,我小朋友細B讀完Happy school K1,
之後超大B去左坊間話學術強的名幼讀K1,完全無問題,
性格都係開朗好動類型,之前間學校幾HAPPY都拋諸腦後了,宜家讀緊K2。

Darklady 發表於 20-10-30 12:16
你如果想小朋友行IS呢條路就不用轉吧,如果不是,轉我又覺得沒所謂,
小朋友適應力好強,我小朋友細B讀完Ha ...

小學應該唔會讀國際,不過會考直資私立

kisani 發表於 20-10-30 00:37
有冇問過小朋友對轉校嘅睇法? 佢會唔會好抗拒/冇咩所謂? 其實都睇小朋友本身咩性格。換轉係我會同小朋友坐 ...

問佐,小朋友唔知新學校會點,但充滿好奇心,當然對離開目前學校都好唔捨得,好矛盾

我小朋友好活潑,讀緊一所傳統九龍塘幼稚園,好開心! 我一早講定佢聽有新老師新同學但會好開心! 佢適應冇問題!其實好睇小朋友性格!我另一個適應能力弱d

家長唔駛想太多,如果轉變係為小朋友好既,就放心轉啦,不捨同眷顧的永遠只有家長吧!