用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

Dele [複製鏈接]

已剷除

王家爸爸    發表於 20-10-29 16:51
   0    0    0    0

送上妹妹的一幅作品[img]blob:https://www.edu-kingdom.com/fcc373d3-d229-42f6-a04e-6f58870196e1[/img]

回覆樓主:

模仿畫,紫色系佢畫
blob:https://www.edu-kingdom.com/06f02a8b-c5c4-42b5-9c3b-7555c0684e95|^|https://www.edu-kingdom.com/06f02a8b-c5c4-42b5-9c3b-7555c0684e95

醒目開學勳章 貢獻勳章

睇唔到d畫

只可以講,呢個妹妹語言同觀察能力不錯,而佢好肯動手,應該响蒙特梭利教學法當中,學到野

資優,唔一定係負面野,亦唔一定讀書叻,leadership 都可以係資優

而正常水平,by definition, 正常係無特徵嘅95% 人口,或simply 95%嘅人口,所以,相信都within normal

btw
你响"病友會"問人,個女點? 唔想佢有"病",其實,病友會會員睇見好難受....

恐龍家

Sorry,我對資優既理解真系唔多,我只係想了解多啲我既小朋友,我亦唔得覺得資優係病,每個小孩都是獨一無二資,雖然養育佢地既過程好艱辛,每日都要鬥智鬥力,但相信呢份上天嘅禮物一定會令你地感到自豪。亦真心謝謝你的回覆,岩岩上網睇左蒙特梭利嘅教學方式,確實同我平時教佢既理念方式好似。

已剷除

回覆 Chulochu 的帖子

DRY 睇你第一篇文字形容。。。。好似幾得
睇埋你上傳D畫。。。。會心微笑,完全係呀媽覺得你凍系列之呀媽覺得自己仔女最特別。

你問個女是否正常, 係咪即係你覺得個女識講/劃你描述既野係高於正常水平想網友認同?
因為無可能你覺得佢會做某些事反而係落後。

其實你都去了做檢查, 有晒實質數字比你知道是快了還是慢了, 何需緊張。

問完想有咩答案?
答你係資優跟住會點做?
答你正常每個人都野叻同唔叻咁又點?
我唔係想踩你,係想講,每個人被評定係咩都好,最緊要係搵到一個啱佢嘅方法去教育佢,你諗下問完之後,咁做嘅野同教育嘅方法會唔會唔同?

回覆 queencaribbean 的帖子

多謝你回覆,但係如果我想俾人認同嘅話我就唔會喺呢度post

回覆 都敏俊C 的帖子

每個人小朋友都有一個個體,唔係平時果套系點就要套小朋友身上,更加唔係自己鍾意點就點,例如哥哥有讀寫障礙,其實妹妹
好大機會都有,佢哋條路唔易行,只系想自己更加明確點樣去幫佢地姐

醒目開學勳章 貢獻勳章

Chulochu 發表於 20-11-1 12:01
回覆 都敏俊C 的帖子

每個人小朋友都有一個個體,唔係平時果套系點就要套小朋友身上,更加唔係自己鍾意點 ...
我地好容易迷失
用你家方法去教就夠,亦可以睇下教仔書參考,搵d適合你嘅教法
咁細,我自己覺得重點係玩!教禮貌、教睇書,多接觸日常野、新事物,俾佢觀察大人做野,好多細路嘅知身邊d野點得嚟,e.g. 飯、麵包 等,就俾佢involve

恐龍家

Chulochu 發表於 20-11-1 11:53
回覆 queencaribbean 的帖子

多謝你回覆,但係如果我想俾人認同嘅話我就唔會喺呢度post ...
同意,目標唔應該係俾人認同,而係應該係點樣幫小朋友更好咁發展。

回覆 小曳人 的帖子

謝謝你嘅回覆,我會努力💪🏻

回覆 王家爸爸 的帖子

謝謝你嘅回覆,哥哥有讀寫障礙,專注力不足活躍症嘅傾向,剛上小一,睇到佢已經遇上各種困難,但屋企經濟未能提供到佢離開填鴨式教育,雖然睇到佢嘅問題作為媽媽未能比佢最適合佢嘅教育,真係會好心痛。

Chulochu 發表於 20-11-2 09:12
回覆 王家爸爸 的帖子

謝謝你嘅回覆,哥哥有讀寫障礙,專注力不足活躍症嘅傾向,剛上小一,睇到佢已經遇上 ...
讀寫障礙,專注力不足,過度活躍症,如果唔嚴重,其實行為治療會比藥物治療更好。行為治療主要係父母揾出影響小朋友負面行為既環境因素,然後透過改變環境或者獎懲既方法改變小朋友既行為。當然咁做父母要跟得好貼,亦會好辛苦。
‹ 上一主題|下一主題