用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 想請教九龍城民生書院
go

想請教九龍城民生書院 [複製鏈接]

如果民生小學入吾到民生書院,通常會派往那些中學?

6    0    0    0

orangeho 發表於 20-10-27 19:13

如果自行+直屬都入唔番,只會係B2學生
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

請問九龍城有邊間band2較好?

orangeho 發表於 20-10-27 21:50

想男女校還是單性別(男/女)中學?

想找Band 2 (頭/中/尾)中學?

回覆 tpmon 的帖子

Band2中或尾,男女校或女校🙏🙏

orangeho 發表於 20-10-27 22:05

男女校:
- 文理(九龍)
- 胡兆熾
- 聖三一

不建議女校Band 2 尾德蘭,這區Band 2中、尾選男女校先。

如可操到小朋友可上番Band 2頭成績,可選何文田官立(男女校)或培道(女校)。

如果民小無改變校內評級安排,被學校歸類為A2組別既學生係B1/2邊緣人,點選校自己執生。

被歸類為B1組別和B2組別既係現實中既B2同B2/3邊緣人,乙1放棄直中反而會海闊天空
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

orangeho 發表於 20-10-27 19:13
入唔到,可能係B2,甚至B3;B2同B3既選擇會好唔同。

醒目開學勳章 貢獻勳章

會唔會報直資?
有朋友入到培基,聽講係長期考中下嘅小朋友

恐龍家

請問德蘭很差嗎?不太了解想知道,thanks

1016Mama 發表於 20-10-28 16:45

請問德蘭很差嗎?不太了解想知道,thanks

只與培道比,仍相差有一段。

但這區Band 2男女校較平均有多所選擇。

只是我個人意見,你喜歡仍可報德蘭。

小曳人 發表於 20-10-28 09:33
會唔會報直資?
有朋友入到培基,聽講係長期考中下嘅小朋友

直資培基Band 1C,好值得邊緣人報吓。

orangeho 發表於 20-10-27 22:05

band2 中或尾可考慮胡兆熾,基道。

回覆 艾艾 的帖子

民小生如在基道就讀, 應該屬於較高水平的學生. 尤其在英文方面, 應該可以入讀英文班.

orangeho 發表於 20-10-27 21:50

其實民小呢幾年派位結果有人歡喜有人愁,早兩年有全級16X入12X唔入,上年都有差唔多情況,而就算B1/2 收唔番或C真接收唔番,我果年果d今年中二,太多去到外校我認識的大多都在中學考全級二十內,而聽番嚟大多讀得開心和自信!而如果成績真係在150名後,走會好d,因留低又辛苦又長期考後面,有朋友追功課日日都做到好夜,所以都係選擇適合比較好!
band2頭女仔可選培道、何文田/文理、胡兆熾
band2頭男仔可選陳瑞祺、何文田/文理、胡兆熾
band2中或後胡兆熾、基道、聖三一/彭學高
大家都民小希望可以幫到你

回覆 In2c68 的帖子

請問校風也可以?

orangeho 發表於 20-10-31 09:59
回覆 In2c68 的帖子

請問校風也可以?

其實band2都唔太差,我果個入左聖三一d老師都唔錯有乜都同家長溝通,社工為了解年青人呢期我有見過話阿sir一齊zoom玩d遊戲,d年青人同阿sir玩時都打成一片!中學選校除成績和校風其實都可以睇多d,如課外活動和中四選科到睇下有無小朋友喜歡的活動和科,因間間學校各有不同。
‹ 上一主題|下一主題