用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 我的英國公立學校日記
樓主: KIMLIFEINUK
go

[英國] 我的英國公立學校日記   [複製鏈接]

KIMLIFEINUK 發表於 21-2-15 12:49
但就唔好.....執迷不悟

Egyptian goose.

Zenia 發表於 21-3-18 21:45
Egyptian goose.

OMG you are good!!! How do you know!!

Thanks!! Learn something new today!

KIMLIFEINUK 發表於 21-3-18 22:59
OMG you are good!!! How do you know!!

Thanks!! Learn something new today!

多謝你分享女兒的學校生活。

KIMLIFEINUK    發表於 21-3-20 22:15

開番學既頭2個星期,學校都幫學生係校內做 covid fast test.

不過由而家開始就會係家長自己係屋企幫學生做,一個星期做2次測試,然後再上網報告結果。

好彩個 test 唔難,有哂 instruction, 應該無問題,不過學校建議早上做,我就驚可能時間趕D!

KIMLIFEINUK 發表於 21-3-20 22:21
開番學既頭2個星期,學校都幫學生係校內做 covid fast test.

不過由而家開始就會係家長自己係屋企幫學生做 ...

學生嘅屋企人都要做,你試咗未?

Zenia 發表於 21-3-22 21:19
學生嘅屋企人都要做,你試咗未?

只係發左每星期2次 test kit,學生既 test, 屋企人無喎!

KIMLIFEINUK 發表於 21-3-23 05:50
只係發左每星期2次 test kit,學生既 test, 屋企人無喎!

屋企人係可以自己 order 郵寄去屋企或者响 local 嘅 testing site 攞。

https://dfemedia.blog.gov.uk/2021/03/24/five-things-you-need-to-know-about-home-testing/?fbclid=IwAR2TJrTDq2d2xAlxsuc47yJFTOzbAqq8C7p8MBVvvtPRqwVLXBPFLj6xPlw

https://www.gov.uk/order-coronavirus-rapid-lateral-flow-tests

Zenia 發表於 21-3-26 00:55
屋企人係可以自己 order 郵寄去屋企或者响 local 嘅 testing site 攞。

Thank you very much, you are most helpful!!!!

I should go and get it this week!!

KIMLIFEINUK 發表於 20-10-27 16:57
大家好!
之前有啲事冇上網。所以冇覆到一些留言。十分抱歉。
之前整理咗我女嘅一些日記。關於佢初到英國, ...

我想請問:
如果就讀公立學校,中學及小學,請問有沒有法文讀,可以揀的?謝謝資料!

Apple_Orange_T 發表於 21-3-27 20:50
我想請問:
如果就讀公立學校,中學及小學,請問有沒有法文讀,可以揀的?謝謝資料!
...

有呀!英國政府中學有 modern languages 可以選,  多數係法文,德文,或西班牙文,也有 mandarin, Latin, Arabic, Russian, Japanese, Urdu等等.

要睇個別學校有乜野外語可揀!唔係間間都有你所想學的,但通常都有法文,如果你打算想讀法文,學校既網頁會講有乜外語司以 offer

In 2019 there were approximately 122.8 thousand high school students in the UK taking French at GCSE level, compared with 96.8 thousand taking Spanish and 41.2 thousand taking German.

Most popular choice in 2019
1 French
2. Spanish
3. German

Very good sources thank you!
May I ask you there is any government website showing the certain info. I would study it in depth.
Thank you very much for your advice

Apple_Orange_T 發表於 21-3-28 08:26
Very good sources thank you!
May I ask you there is any government website showing the certain info. ...

GCSE MFL 趨勢
法文 ↓ 西班牙文↑ 德文2020

Coronavirus and languages GCSEs, 2020
http://www.alcantaracoms.com/coronavirus-and-languages-gcses-2020/

Poyau 發表於 21-3-28 10:14
GCSE MFL 趨勢
法文 ↓ 西班牙文↑ 德文2020

French & German 都好,
可能英國公立學校多啲有法文,德文少啲,如果錯,請更正

我見有 news話脫歐後少左人學法文

Apple_Orange_T 發表於 21-3-28 13:00
French & German 都好,
可能英國公立學校多啲有法文,德文少啲,如果錯,請更正
...

學法文既人數比德文多好多,根據數字,咁應該係,我阿女間學校有法文及西班牙文,但無德文提供

Grammar school 的迷思

阿女同D同學傾開,佢地大多數都對 11 plus 既考試印象深刻!!以下係一些節錄。

*有個女仔話佢係家族第一個入到 grammar school 既人,super proud.

*有個女仔話,自從佢阿哥早幾年入左間grammar school 之後,佢阿媽就突然覺得入 grammar school唔係夢,於是係咁幫佢操個考試,叫佢要入到。

*有個女仔係考試年半前佢阿媽先知有個咁既試,所以遲左開始溫習,不過好彩得左,而家佢個妹今年五歲,佢阿媽決定佢要早D開始預備 11 plus, 仲打算send 佢去 prep school!

*有一個女仔話佢由 year 4 開始,佢阿媽己經home school 佢 11 plus 既 workbook and technique.

* 有個女仔話佢以為自己一定 fail, 因為張卷尾有好幾題唔識,放 result 果日,佢阿媽仲嚇佢,同佢講 fail左,佢話咁以為入硬另一間choice, 點知佢阿媽係咁笑,原來佢係同佢講笑,佢話嚇死佢!

*有個女仔話放 result 果日,佢阿媽開心到喊!

阿女由九月開學至今己經轉眼半年,可以話係一半係學校,一半係屋企。

短短既日子裡,學校既朋友圈已經有不少變動!開學初期,有2個女仔特別friend, 成日一齊玩,但最近佢地就反左面!連係走廊行過見到都當對方透明,但係無人知佢地反面既原因!

另外有2個本來都一齊玩既女仔,唔知因為乜野事,係學校大打出手,竟然互扯頭髮,最後去左見校長!仲喊住行出校長室! 之後又係互相當對方透明,又係無人知點解!

之前有個女仔,由開學到近期都係一個人,佢無朋友,食午餐時間都係自己一個人,但近期有另一個女仔同佢組左一個朋友圈,事源因為果個女仔又同佢既 friend 反左面,所以佢就「立」左呢個single girl 做 friend.

我就唸唔到其實佢地有乜野會反面致此,而家年青人就係夠直率。

放復活節假期之前既呢個星期,有數學和英文test, 總結一下學校開番所教過既 topics.

我見阿女既英文科,其實已經冇教任何文法或者串生字之類。我相信上左中學之後。可能就已經唔需要教呢啲。我覺得如果喺香港過嚟嘅小朋友。可以過嚟之前儘量打好個文法基礎。因為上咗中學實在再無呢方面嘅教學。我見佢而家最多係睇文章,分析文章嘅寫作風格,同埋嘗試各種唔同嘅創意寫作。

其實我覺得啲細路仔喺香港嚟真係好叻,英文程度可以咁快追得上。如果係我當年,我相信我自己就唔得。

‹ 上一主題|下一主題